1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Schrikreflex bij slapende baby? Alles over de moro-reflex

  Gepubliceerd op: 5 september 2022 22:03Bewerkt op: 15 december 2022 16:33
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5 september 2022 22:03Bewerkt op: 15 december 2022 16:33
  Geschreven door: ZP® - Magazine

  Wat moet je weten als je baby in zijn slaap wakker schrikt, oftewel de Moro-reflex?

  Waar komt de Moro-reflex vandaan?

  Kinderarts Ernst Moro was ervan overtuigd dat de reflex een instinctieve reactie is: baby’s willen zich aan iemand vastklampen omdat dat, ook tijdens het slapen, veiligheid biedt. Op het moment dat je je baby dus probeert ‘weg’ te leggen zou je baby schrikken omdat het veilige, geborgen gevoel dan wegvalt. Dat is iets wat ook in het dierenrijk gebeurd, bijvoorbeeld bij apen.

  Er zijn ook theorieën die stellen dat de Moro-reflex een natuurlijk alarmsysteem is voor baby’s, zodat ze al jong leren reageren op plotse bewegingen en mogelijk gevaar.

  Schrikreflex bij baby herkennen

  Deze schrikreflex herken je als volgt. Op het moment dat je baby wakker schrikt, spreidt je baby beide armen, brengt ze terug naar de borst en begint dan keihard met huilen. Je baby heeft dan het gevoel alsof hij valt, en probeert zich letterlijk ergens aan vast te klampen. Dat gebeurt dan ook vaak als je je baby nét slapend in bed probeert te leggen.

  De reflex komt meestal maximaal de eerste vijf maanden van je baby’s leven voor. Schrikt je baby wel erg vaak wakker? Dan kan dat zorgen voor nog meer slaapgebrek bij de ouders. Je moet immers weer telkens opnieuw beginnen met het in slaap brengen van je baby. Inbakeren kan dan helpen: op die manier kan je baby in ieder geval niet wakker schrikken van zijn eigen ongecontroleerde bewegingen.

  Moro-reflex wordt getest bij pasgeboren baby’s

  Wist je dat deze schrikreflex wordt getest bij pasgeboren baby’s? Om dit te doen legt de arts de hand onder het hoofdje van de baby die plat ligt, tilt het voorzichtig een beetje op en laat heel heel voorzichtig een beetje ‘vallen’. Als je baby reageert met de Moro-reflex, betekent dat dat de hersenen van je baby goed ontwikkeld zijn.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard