1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  ‘’Laat je baby niet in een gekantelde houding slapen’’

  Gepubliceerd op: 1-4-2022Bewerkt op: 5-24-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-4-2022Bewerkt op: 5-24-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Ouders van baby’s die last hebben van reflux zijn soms geneigd hun baby in een gekantelde houding in bedje te leggen, met het hoofdje wat hoger dan het lichaam. Bijvoorbeeld in een anti-refluxbedje. Dat wordt nu hartstikke afgeraden, want het verhoogt de kans op wiegendood.

  Baby in gekantelde houding laten slapen

  Voor baby’s die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.

  Het CPSC (Consumer Product Safety Commission) in Amerika heeft recent een oproep gedaan om anti-refluxbedjes terug te halen. Dat zou zijn omdat het slapen in deze houding een groter risico veroorzaakt op wiegendood. Het beste zou zijn om je baby op een vlakke, stevige ondergrond te laten slapen. Ook de Consumentenbond raadt af je kind op een anti-refluxkussen te laten slapen.

  Gevaren van gekanteld slapen

  Het onderzoek van CPSC heeft aangetoond dat er 74 gevallen waren van wiegendood in gekantelde bedjes als de ‘’Fisher-Price Rock ‘n Play’’.

  Dat kan komen doordat baby’s die in deze positie slapen makkelijker op hun buik kunnen rollen, ook als je daardoor nog niet konden onrollen. Een baby die nog niet zelfstandig kan terugrollen of omhoog kan komen, kan dan gemakkelijk stikken in het matras.

  Het onderzoek toonde aan dat baby’s in een gekantelde houding 250% meer activiteit in de buikspieren hadden. Dta betekent dat ze in bed veel meer inspanning moeten everen om zichzelf in de goede houding te houden of krijgen, waardoor baby’s gemakkelijk uitgeput raken. Als dat gebeurt in een positie waarin de baby moeilijk kan ademen, kan dat fataal worden.

  Wel wordt bij het onderzoek gemeld dat er bij een aantal van de overleden baby’s in de gekantelde houding al sprake was van een virus of chronische ziekte, waardoor sommige baby’s nog kwetsbaarder waren.

  Wipstoeltjes

  Ook wipstoeltje en schommelstoeltjes zijn in de gekantelde positie. Deze zijn echter bedoeld om je baby onder toezicht voor korte tijd in te leggen, als je even je handen vrij moet hebben. Laat je baby echter nooit alleen in zo’n stoeltje. Volg verder de instructies van het stoeltje op, en zet je baby er niet meer in zodra hij zich kan omrollen.

  Hier lees je meer over de meest veilige slaaphouding voor je baby.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard