1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Afbouwen van middagdutjes: wanneer en hoe doet je kind dat?

  Gepubliceerd op: 2-27-2023Bewerkt op: 11-15-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-27-2023Bewerkt op: 11-15-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  We weten allemaal dat een kind véél slaap nodig heeft. Ben jij als ouder ook bezorgd over het afbouwen van de middagdutjes van je kind? Het kan een lastig proces zijn om je kind te begeleiden bij het afbouwen van het slaapje overdag, maar het is een belangrijke stap in hun ontwikkeling. In dit artikel bespreken we verschillende fases van het afbouwen van middagdutjes en geven we tips over hoe je je kind kunt begeleiden tijdens deze overgangsperiode.

  Wanneer begint je kind met het afbouwen van middagdutjes?

  Er is geen vaste leeftijd waarop kinderen beginnen met het afbouwen van hun slaapje overdag, omdat dit voor elk kind anders kan zijn. Sommige kinderen hebben nog hun middagdutje nodig als ze naar school gaan, terwijl anderen helemaal geen dutjes meer doen voordat ze naar school gaan.

  Over het algemeen beginnen kinderen tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar met het afbouwen van hun middagdutjes. Dit kan komen doordat hun slaapbehoefte verandert naarmate ze ouder worden, of doordat hun activiteitenpatroon verandert en ze minder tijd hebben om overdag te rusten. Het middagslaapje van je peuter afbouwen kun je het best doen met onderstaande tips.

  Verschillende fases van het afbouwen van middagdutjes

  Het afbouwen van middagdutjes is een proces dat geleidelijk verloopt en verschillende fases kan doorlopen. Hier zijn een paar veelvoorkomende fases:

  • Kortere dutjes: In het begin kan je kind beginnen met het verminderen van de lengte van hun middagdutjes. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze van een dutje van twee uur naar een dutje van een uur gaan. Baby's die korte slaapjes doen, zullen het laatste dutje van de dag minder snel laten vallen dan kinderen die met elk dutje wat langer slapen.
  • Skippen van dutjes: Naarmate je kind ouder wordt, kan het gebeuren dat ze af en toe een middagdutje overslaan en gewoon doorgaan met hun dag. Dit kan betekenen dat ze alleen op drukke of vermoeiende dagen een dutje doen.
  • Geen middagdutjes: Uiteindelijk kan je kind helemaal stoppen met het doen van middagdutjes. Dit betekent echter niet dat ze geen rustmomenten meer nodig hebben gedurende de dag, dus het is belangrijk om andere manieren te vinden om hen de rust te geven die ze nodig hebben, en ze te laten slapen als ze dan tóch op een dag een dutje nodig hebben.

  Slaapt je kind (soms) niet helemaal lekker? Volg onze slaapcursus om met het hele gezin beter te slapen.

  • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
   39.9517 video’s

  Hoe kun je je kind begeleiden bij het afbouwen van middagdutjes?

  Het afbouwen van middagdutjes kan voor zowel het kind als de ouders een uitdaging zijn. Hieronder staan enkele tips die kunnen helpen bij het begeleiden van je kind bij het afbouwen van middagdutjes:

  • Maak een geleidelijke overgang: Een plotselinge verandering kan voor je kind stressvol zijn. Maak daarom een geleidelijke overgang naar minder dutjes. Begin bijvoorbeeld met het verkorten van de duur van het middagdutje met 15 minuten om hem langzaam minder te laten slapen. Ga vervolgens naar een half uur en bouw dit langzaam af tot het dutje volledig is afgeschaft.
  • Verander de routine: Verander de routine van je kind om hem te helpen wennen aan het niet meer nemen van een middagdutje. Plan activiteiten in de middag, zoals spelen of buiten zijn, zodat je kind afgeleid wordt en niet aan slapen denkt.
  • Luister naar je kind: Elk kind is anders en heeft verschillende slaapbehoeften. Luister daarom naar je kind en pas het afbouwen van middagdutjes aan op zijn behoeften. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld meer slaap nodig dan anderen en kunnen langer middagdutjes blijven nemen.
  • Geef je kind tijd: Het afbouwen van middagdutjes kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van het kind. Geef je kind de tijd om aan de verandering te wennen en forceer het afbouwen niet.

  Wanneer helemaal geen middagslaapje meer?

  Het moment waarop een kind helemaal geen middagdutjes meer doet, verschilt per kind. Over het algemeen stoppen kinderen tussen de 2,5 en 5 jaar met middagdutjes. Sommige kinderen hebben echter nog steeds behoefte aan een middagdutje tot ze ongeveer 6 jaar oud zijn. Het afbouwen van middagdutjes is een natuurlijk proces dat afhankelijk is van de behoeften en ontwikkeling van je kind. Door je kind te observeren en te luisteren naar zijn behoeften, kun je het afbouwproces op een geleidelijke en aangepaste manier aanpakken.

  Middagdutjes afbouwen kan een uitdaging zijn voor zowel kinderen als ouders. Het is belangrijk om het proces geleidelijk en aangepast aan de behoeften van je kind aan te pakken. Verander de routine van je kind en plan activiteiten in de middag om hem af te leiden. Luister naar je kind en forceer het afbouwen niet. Geef je kind de tijd om aan de verandering te wennen en wees geduldig. Door deze tips te volgen, kan het afbouwen van middagdutjes soepel verlopen en kan je kind zich aanpassen aan zijn nieuwe slaappatroon.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de babytijd.

  • group-image
   7 maanden geleden

   Slapende schatjes

   18 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard