1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wordt jouw kind links- of rechtshandig?

  Gepubliceerd op: 8-4-2023Bewerkt op: 9-28-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-4-2023Bewerkt op: 9-28-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Als ouder ben je altijd benieuwd naar de unieke eigenschappen en talenten die jouw kind zal ontwikkelen. Een van die nieuwsgierige vragen die vaak opkomen, is of je kind links- of rechtshandig zal worden. Hoewel dit genetisch bepaald is, zijn er manieren om te merken welke hand dominant zal worden en wat je kunt doen als je kind linkshandig blijkt te zijn.

  Hoe merk je of je kind rechts- of linkshandig wordt?

  Het is vaak een uitdagende taak om te bepalen of je kind links- of rechtshandig zal zijn, vooral op jonge leeftijd. Toch zijn er enkele aanwijzingen die kunnen helpen om de dominante hand van je kind te identificeren:

  1. Oog- en handcoördinatie:

  Een van de vroege signalen die kunnen wijzen op handvoorkeur is de oog- en handcoördinatie. Let op welke hand je kind gebruikt om voorwerpen vast te pakken, naar dingen te wijzen of tekeningen te maken. Kinderen hebben meestal een voorkeurshand waarmee ze deze taken vaker uitvoeren dan met de andere hand.

  1. Voorkeur bij speelgoed en activiteiten:

  Ook de voorkeur van je kind bij het spelen kan een aanwijzing zijn. Let op welke hand hij of zij gebruikt om te bouwen met blokken, puzzels te leggen of tekeningen te maken. Deze voorkeur kan al vroeg duidelijk worden.

  1. Dominantie bij gebruik van bestek:

  Wanneer je kind begint te leren eten met bestek, zal je mogelijk merken dat hij of zij instinctief een hand verkiest om te eten. Observeer zorgvuldig welke hand je kind gebruikt om een lepel of vork vast te houden.

  1. Welke hand wordt het vaakst gebruikt?

  Het kan nuttig zijn om simpelweg te letten op welke hand je kind vaker gebruikt bij dagelijkse activiteiten. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen vanaf twee jaar oud vaak een consistente handvoorkeur beginnen te tonen.

  Waardoor wordt links- of rechtshandigheid bepaald?

  De voorkeurshand van een kind wordt grotendeels bepaald door genetica, maar het proces is complex en wordt nog niet volledig begrepen. Wetenschappers geloven dat er zowel genetische als omgevingsfactoren zijn die een rol spelen bij het bepalen van links- of rechtshandigheid.

  Genetica: Onderzoek heeft aangetoond dat als beide ouders rechtshandig zijn, de kans ongeveer 90% is dat hun kind ook rechtshandig zal zijn. Als één van de ouders linkshandig is, daalt deze kans tot ongeveer 50%. Interessant genoeg zijn kinderen van linkshandige ouders ook vaker linkshandig, maar de kans is nog steeds lager dan bij rechtshandige ouders.

  Hersenhemisferen: De handvoorkeur van een persoon is gerelateerd aan de dominantie van een van de hersenhelften. De linkerhersenhelft controleert meestal de rechterkant van het lichaam en andersom. Bij rechtshandige mensen is de linkerhersenhelft meestal dominant, terwijl bij linkshandige mensen de verhouding minder uitgesproken is. Wetenschappers onderzoeken nog steeds hoe deze verbanden precies werken.

  Tips als je kind linkshandig blijkt te zijn

  Als ouder van een linkshandig kind is het belangrijk om te begrijpen dat het aanpassen van bepaalde dagelijkse activiteiten gunstig kan zijn voor het welzijn van je kind.

  • Ergonomisch schoolmateriaal: Zorg ervoor dat je kind toegang heeft tot ergonomisch schoolmateriaal dat geschikt is voor linkshandig gebruik. Dit omvat scharen, pennen, en notitieboeken die speciaal zijn ontworpen voor linkshandige kinderen, zodat ze zich comfortabel en zelfverzekerd kunnen voelen tijdens het leren.
  • Geduld en aanmoediging: Omdat veel dagelijkse tools en activiteiten voornamelijk zijn ontworpen voor rechtshandige mensen, kan het zijn dat je kind soms gefrustreerd raakt. Wees geduldig en moedig je kind aan om door te zetten. Herinner hem of haar eraan dat veel succesvolle mensen linkshandig zijn en dat het uniek zijn van zijn of haar handvoorkeur een troef is.
  • Moedig ambidextrous gedrag aan: Sommige kinderen kunnen ambidextrous zijn, wat betekent dat ze beide handen even goed kunnen gebruiken. Moedig je kind aan om beide handen te verkennen en te gebruiken bij verschillende activiteiten. Dit kan nuttig zijn, vooral als sommige taken gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd met de andere hand.
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard