1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Sparen voor je kind

    Gepubliceerd op: 1-23-2018Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-23-2018Bewerkt op: 10-23-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Certius Financieel Advies
    Sparen voor je kind: wanneer is dat nodig? En hoe kun je dat het beste doen? Al voordat je kind is geboren merk je het al. Je hebt waarschijnlijk een autostoeltje nodig. Het is verder handig om wat babykleertjes in de kast te hebben hangen. En een kinderwagen wil je misschien ook alvast in huis hebben. Tel alles bij elkaar op en je komt er al snel achter dat je een aardig budget moet hebben.

    Als je kind is geboren, wil je waarschijnlijk ook nog een spaarpotje opbouwen voor de toekomst. Denk aan een studie of rijbewijs. Het is dus verstandig om jezelf nu al financieel goed voor te bereiden. Hoe doe je dat?

    Keuzes maken

    Een goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk welke uitgaven je verwacht vóór de geboorte van je kind. Koop je alles nieuw? Of ga je toch voor tweedehands? De keuzes die je maakt bepalen het budget wat je nodig hebt.

    Belangrijk hierbij is dat je ook weet hoeveel geld je per maand opzij kunt zetten. Het opstellen van een begroting kan je daarbij helpen. Op de website van Nibud kan je een begroting opstellen. Hiermee krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven. En wat je eventueel maandelijks overhoudt om opzij te zetten.

    Wil je ook beginnen met sparen voor de toekomst? Een hbo-opleiding kost al snel € 5.000 per jaar. De gemiddelde studieduur is 4,5 jaar. Een rijbewijs kost gemiddeld al snel € 2.300. Dat zijn flinke bedragen!

    Je hoeft natuurlijk niet voor alles te gaan sparen. Maak daarin keuzes voor jezelf. Je weet al wat je maandelijks opzij kunt zetten. Als je ook nog eens bepaalt wat jij belangrijk vindt voor je kind, ben je al heel bewust financieel aan het plannen. Nu alleen nog de vraag hoe je jouw spaardoelen voor de korte én lange termijn gaat bereiken.

    Sparen op een bankrekening

    Geld kun je op een spaarrekening zetten bij een bank. Je hebt hierin verschillende mogelijkheden. Op een gewone spaarrekening zijn de rentes erg laag. De gemiddelde rente ligt nu ongeveer op 0,40%. Het voordeel van een gewone spaarrekening is dat je tussentijds een bedrag kunt opnemen. Dat is wel zo handig als je een spaarpotje nodig hebt voor de korte termijn. Denk aan de aanschaf van dat autostoeltje, of een budget voor kleding.

    Je kunt maandelijks zelf een bedrag overboeken naar de spaarrekening. Het nadeel hiervan is dat je het kunt vergeten. Of dat je het een keer overslaat als het net niet uitkomt. Je zult zien dat je jouw spaardoel dan niet haalt. Het is beter om een automatische inleg te doen. Bij de meeste banken is dat vrij makkelijk in te stellen. Je hebt er dan geen omkijken meer naar. Het is vaak zelfs mogelijk om de spaarrekening een naam te geven en een streefbedrag in te stellen. Zo wordt sparen nog leuk!

    Je kunt ook je spaargeld voor een langere periode vastzetten op een bijzondere spaarrekening. Er zijn verschillende varianten van deze bijzondere spaarrekeningen. Je krijgt over het algemeen een hogere rente over het spaargeld. Zo’n bijzondere spaarrekening kent vaak wel meer voorwaarden. Een belangrijk nadeel is dat je tussentijds niet zomaar een bedrag kan opnemen. Deze vorm van sparen is dus vooral bedoeld als je een spaardoel hebt voor de langere termijn. En ook belangrijk: als je het geld voor een langere periode kunt missen.

    Belasting betalen over spaargeld?

    Sparen levert een paar tiende procent aan spaarrente op. Eigenlijk komt het erop neer dat de spaarrente vrijwel gelijk is aan nul. Heeft het nog wel zin om geld op een spaarrekening te zetten?
    Over jouw spaargeld moet je eventueel belasting betalen. Er geldt een vrijstelling van 30.000 euro per persoon. Heb je meer spaargeld? Dan moet je over het meerdere belasting betalen. De heffing is dan misschien hoger dan je rendement!

    Geld opnemen en in je matras sparen

    Met spaargeld boven de vrijstelling kost het sparen je dus geld. Is het een optie om je spaargeld volledig op te nemen en thuis te bewaren? Nee, dat moet je echt niet doen. Bij een inbraak kun je geen grote bedragen indienen bij de inboedelverzekeraar. Contant geld is vaak maar voor een deel meeverzekerd. Bij brand kun je het geld in één keer volledig verliezen. Maar daarnaast is het ook niet de oplossing tegen de belastingheffing. Je blijft namelijk verplicht om het geld als vermogen op te geven. Doe je dat niet? Dan loop je kans op een naheffing en een forse boete. De alarmbellen bij de Belastingdienst gaan luiden als blijkt dat je ineens veel minder spaargeld hebt. Daar kunnen vragen over gesteld worden.

    Wat is het alternatief?

    Er zijn genoeg alternatieven voor sparen, maar de risico’s moet je ook meewegen. Je kan gaan beleggen in plaats van sparen. Zeker met de lage spaarrentes is beleggen een goed alternatief, maar onderschat de risico’s niet. Er zijn manieren van beleggen met een groot risico, zoals beleggen in aandelen.
    Het is belangrijk om goed advies in te winnen. Je moet voorkomen dat je tegen een negatief rendement aanloopt. Beter weinig spaarrente dan een deel van jouw vermogen verliezen.

    Voor geld waar je de komende jaren niet over hoeft te beschikken, is beleggen een effectieve manier om rendement te maken. Belangrijk daarbij is dat je een duidelijk doel voor ogen hebt en de rust kan bewaren. Op langere termijn geeft beleggen namelijk een beter rendement dan sparen.

    Wat past bij jou?

    Dat kan je natuurlijk zelf het beste bepalen. Kan je het geld voor een langere periode missen? En spaar je voor een studie of rijbewijs? Dan is een bijzondere spaarrekening of beleggen misschien iets voor jou. Zorg dan dat je jezelf goed verdiept in de verschillende mogelijkheden. Op de websites van Nibud en Wijzer in geldzaken is hierover veel informatie te vinden. Een financieel adviseur kan je natuurlijk ook op weg helpen om te kijken wat het beste bij jou past.

    Wil je tussentijds makkelijk geld kunnen opnemen? En spaar je voor uitgaven op de korte termijn? Dan is een gewone spaarrekening aan te bevelen. Een gewone spaarrekening is vaak makkelijk online te openen bij je eigen bank.

    Tip: als je meerdere spaardoelen hebt, open dan ook aparte spaarrekeningen. En misschien is er wel een oma of opa die mee wil sparen?

    Er zijn dus genoeg mogelijkheden om te sparen voor je kind. Het is verstandig om daar al vroeg mee te beginnen.

    • group-image
      6 maanden geleden

      Zwanger en geld

      59 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard