1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Kinderbijslag: alles over de bedragen, voorwaarden en betalingsdata 2023

  Gepubliceerd op: 4-8-2023Bewerkt op: 5-14-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-8-2023Bewerkt op: 5-14-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Kinderbijslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor ouders die kinderen onderhouden. Het is bedoeld om de kosten van de opvoeding en verzorging van je kinderen te helpen dragen.

  Wanneer heb je recht op kinderbijslag?

  Je hebt recht op kinderbijslag als je in Nederland woont of werkt en kinderen hebt onder de 18 jaar. Dit geldt ook als je kind in het buitenland woont of werkt. Daarnaast moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je kind staat bij de gemeente ingeschreven op jouw adres.
  • Je ontvangt kinderbijslag van één land. Dit geldt ook als je in het buitenland werkt of woont.
  • Je werkt of woont in een land dat aangesloten is bij het Verdrag inzake de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het betreffende land.

  Hoeveel kinderbijslag voor jou?

  Bedragen op een rijtje per categorie De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind en het aantal kinderen dat je hebt. De bedragen worden jaarlijks vastgesteld en kunnen dus veranderen. Hieronder vind je de bedragen voor 2023:

  • 0 t/m 5 jaar: € €269,76 per kwartaal
  • 6 t/m 11 jaar: € €327,56 per kwartaal
  • 12 t/m 17 jaar: € €385,37 per kwartaal

  Dubbele kinderbijslag

  In sommige gevallen kun je als ouder recht hebben op dubbele kinderbijslag. Dit geldt bijvoorbeeld als je kind langdurig ziek is of een handicap heeft en je daardoor extra kosten maakt. Ook kan het voorkomen dat je als ouder te maken hebt met een echtscheiding of een andere bijzondere situatie, waardoor je kinderen deels bij jou en deels bij je ex-partner wonen. In deze gevallen kun je mogelijk in aanmerking komen voor dubbele kinderbijslag.

  Het is belangrijk om te weten dat dubbele kinderbijslag niet automatisch wordt toegekend. Je moet dit zelf aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB beoordeelt vervolgens of je in aanmerking komt voor dubbele kinderbijslag en hoe hoog het bedrag zal zijn. Het is daarom verstandig om bij de SVB na te gaan welke stappen je moet nemen om dubbele kinderbijslag aan te vragen en welke voorwaarden er gelden. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je eventuele extra kosten beter opvangen.

  Hoe kun je kinderbijslag aanvragen?

  Kinderbijslag kun je aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je kunt dit doen via Mijn SVB of met het formulier 'Aanvraag Kinderbijslag'. Dit formulier kun je downloaden op de website van de SVB of aanvragen via de telefoon. Na de aanvraag ontvang je binnen 3 maanden een beslissing en als deze positief is, dan wordt de kinderbijslag automatisch uitbetaald.

  Wanneer wordt kinderbijslag uitbetaald?

  De kinderbijslag wordt elk kwartaal uitbetaald, dus 4 keer per jaar. Je ontvangt kinderbijslag voor het eerst na een volledig kwartaal. Dat betekent dat als je kind ergens halverwege een kwartaal wordt geboren, je over dat kwartaal nog niets ontvangt.

  Voor 2023 zijn dit de data waarop de kinderbijslag wordt uitbetaald:

  • 2 januari 2023: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2022
  • 31 maart 2023: kinderbijslag over het eerste kwartaal van 2023
  • 3 juli 2023: kinderbijslag over het tweede kwartaal van 2023
  • 2 oktober 2023: kinderbijslag over het derde kwartaal van 2023

  In welke gevallen heb je meer recht op kinderbijslag?

  Naast de basisbedragen voor kinderbijslag zijn er ook situaties waarin je recht hebt op meer kinderbijslag. Hieronder lees je meer over de verschillende situaties waarin je meer kinderbijslag kunt krijgen: Alleenstaande ouder: Als je als alleenstaande ouder voor je kinderen zorgt, heb je mogelijk recht op een extra bedrag aan kinderbijslag. Dit bedrag is hoger dan de standaard kinderbijslag. Voorwaarde is wel dat je geen partner hebt en dat je kinderen bij jou staan ingeschreven.

  • Gehandicapte kinderen: Wanneer je een kind hebt met een handicap of een ziekte, kun je mogelijk in aanmerking komen voor extra kinderbijslag. Dit geldt bijvoorbeeld als je kind extra zorg nodig heeft of als je kosten maakt voor een aangepaste auto of woning. Er zijn verschillende toeslagen mogelijk, afhankelijk van de specifieke situatie.
  • Kinderen met specifieke onderwijsbehoeften: Als je kinderen hebt met specifieke onderwijsbehoeften, kun je in sommige gevallen extra kinderbijslag krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je kind naar het speciaal onderwijs gaat of als er extra ondersteuning nodig is op school.
  • Pleegkinderen: Wanneer je voor pleegkinderen zorgt, kun je in sommige gevallen extra kinderbijslag krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je voor een langere periode voor een pleegkind zorgt en dit kind bij jou staat ingeschreven.
  • Buitenlandse kinderen: Wanneer je in Nederland woont en voor een kind zorgt dat in het buitenland woont, kun je mogelijk recht hebben op kinderbijslag. Voorwaarde is wel dat je in het betreffende land sociale zekerheidspremies betaalt.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot geldzaken als je een kind krijgt of hebt.

  • group-image
   4 maanden geleden

   Zwanger en geld

   31 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard