1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Succesvol co-ouderschap met je ex-partner: dit moet je weten

    Gepubliceerd op: 7-18-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-18-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    In een ideale wereld zouden relaties standhouden, maar soms eindigt een relatie in een scheiding of een breuk. Als er kinderen bij betrokken zijn, is het belangrijk om een gezonde en harmonieuze omgeving voor hen te behouden als je gaat scheiden. Co-ouderschap is een regeling waarbij beide ouders de verantwoordelijkheid delen voor de zorg en opvoeding van de kinderen, zelfs na de scheiding.

    Wat is co ouderschap?

    Co-ouderschap of coöperatief ouderschap is een regeling waarbij beide ouders gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding en zorg van hun kinderen, zelfs na de scheiding. Het houdt in dat de kinderen afwisselend bij beide ouders verblijven, waarbij er een evenwichtige verdeling is van tijd en verantwoordelijkheden. De precieze invulling van co-ouderschap kan verschillen afhankelijk van de specifieke situatie en afspraken tussen de ouders.

    10 tips voor co-ouderschap als je gaat scheiden

    • Open en respectvolle communicatie: Zorg voor een open communicatie met je ex-partner. Bespreek belangrijke zaken met betrekking tot de kinderen op een respectvolle en constructieve manier.
      • Maak duidelijke afspraken: Stel samen duidelijke regels en afspraken op met betrekking tot de opvoeding, planning van bezoeken, vakanties en financiële verantwoordelijkheden. Zorg ervoor dat beide ouders op de hoogte zijn en zich houden aan deze afspraken. Zorgt voor een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken.
      • Flexibiliteit en compromis: Wees bereid om flexibel te zijn en compromissen te sluiten wanneer dat nodig is. Het belang van de kinderen moet altijd voorop staan.
      • Respecteer de privacy van de ander: Vermijd het bespreken van persoonlijke zaken over je ex-partner in het bijzijn van de kinderen. Respecteer elkaars privacy en zorg ervoor dat de kinderen niet betrokken worden bij geschillen tussen jullie als ouders.
      • Houd de communicatielijnen open: Moedig je kinderen aan om openlijk te praten over hun gevoelens en ervaringen bij de andere ouder. Wees een luisterend oor en toon begrip voor hun emoties.
      • Wees consistent: Zorg voor consistentie in regels en discipline tussen beide huizen. Dit helpt bij het creëren van stabiliteit en voorspelbaarheid voor de kinderen.
      • Ondersteun de band met de co ouder: Moedig je kinderen aan om een sterke band op te bouwen met de andere ouder. Ondersteun positieve interacties en stimuleer het contact tussen hen.
      • Blijf betrokken bij de school en activiteiten: Blijf betrokken bij de school en buitenschoolse activiteiten van je kinderen, ongeacht bij welke ouder ze op dat moment verblijven. Dit toont aan dat jullie als ouders samenwerken voor het welzijn van de kinderen.
      • Zorg voor stabiliteit en routines: Creëer stabiele routines en structuren in beide huizen om de overgangen voor de kinderen soepeler te maken. Dit helpt hen om zich veilig en geborgen te voelen.
      • Zorg goed voor jezelf: Vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Neem de tijd om te ontspannen en je eigen emotionele welzijn te bevorderen. Een evenwichtige ouder is beter in staat om een ondersteunende omgeving voor de kinderen te bieden.

    Toeslagen en regelingen bij co-ouderschap

    Ook met regelingen en toeslagen met je rekening houden met co-ouderschap. De eerste stap is om een verklaring co ouderschap op te stellen om door te geven aan alle instanties waar je toeslagen krijgt. Dat kun je doen met behulp van deze pagina van de Belastingdienst.

    1. Kinderbijslag: Bij co-ouderschap hebben beide ouders mogelijk recht op kinderbijslag De kinderbijslag wordt meestal uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank aan de ouder bij wie het kind officieel staat ingeschreven. Het is belangrijk om te controleren of beide ouders in aanmerking komen voor kinderbijslag en om de juiste instantie op de hoogte te stellen van de co-ouderschapssituatie.
    2. Kinderopvangtoeslag: Bij co-ouderschap kunnen beide ouders mogelijk recht hebben op kinderopvangtoeslag, afhankelijk van hun eigen situatie. Het is belangrijk om de kinderopvangtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst en alle benodigde informatie te verstrekken, inclusief de verdeling van de zorgtaken tussen beide ouders.
    3. Inkomstenbelasting: Co-ouderschap kan van invloed zijn op de inkomstenbelastingaangifte. Het kan van belang zijn om de afspraken met betrekking tot de verdeling van kosten en aftrekposten zoals de alleenstaande-ouderkorting te bespreken en eventuele afspraken vast te leggen in een convenant.
    4. Alimentatie: Als er sprake is van alimentatie, kan co-ouderschap van invloed zijn op de hoogte en verdeling ervan. Het is belangrijk om de afspraken over alimentatie duidelijk vast te leggen in een overeenkomst of convenant en, indien nodig, juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat de afspraken voldoen aan de wetgeving.
    5. Verzekeringen: Controleer of de verzekeringen (zoals ziektekostenverzekeringen) van de kinderen op de juiste manier zijn geregeld bij beide ouders. Zorg ervoor dat de verzekeringen de co-ouderschapssituatie dekken en dat beide ouders op de hoogte zijn van de voorwaarden en dekking.
    6. Kindgebonden budget: Bij co-ouderschap wordt het kindgebonden budget in principe verdeeld op basis van het aantal dagen dat de kinderen bij elke ouder verblijven. Het is belangrijk om de juiste informatie te verstrekken aan de Belastingdienst en aan te geven dat er sprake is van co-ouderschap. Het is mogelijk dat er aanvullende documentatie of bewijsstukken vereist zijn om de co-ouderschapssituatie te bevestigen.

    Als fijn co-ouderschap niet wil lukken

    Hoewel co ouderschap een ideale regeling kan zijn, is het begrijpelijk dat het niet altijd soepel verloopt. In sommige gevallen kunnen er conflicten of uitdagingen ontstaan. Als het co-ouderschap moeizaam verloopt, kan het waardevol zijn om professionele hulp in te schakelen, zoals een mediator of een familietherapeut. Zij kunnen jullie helpen bij het vinden van oplossingen en het verbeteren van de communicatie.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      34 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard