1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Pasgeboren baby met melktanden, het kan!

  Gepubliceerd op: 12-27-2022Bewerkt op: 12-27-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-27-2022Bewerkt op: 12-27-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Je kunt het je waarschijnlijk haast niet voorstellen, maar sommige baby’s worden geboren met melktanden. Een raar gezicht als je het je inbeeldt, maar het kan. Hoe kan het dat sommige pasgeboren baby’s melktandjes hebben?

  Tandjes bij pasgeboren baby

  Het overkwam de pasgeboren jongen Dymean uit het Brabantse Almkerk. Moeder Mandy werd kort na de geboorte verrast door iets hards wat ze in de mond van de baby voelde. Daarna zag ze een klein wit puntje, dus dacht ze gelijk aan een tandje, vertelt ze aan Editie NL. De baby heeft met zijn drie weken nu al twee melktanden.

  Dat bevestigt ook de kraamverzorgster van Dymean. Kort na de ontdekking van de eerste tand, werd twee dagen na de geboorte een tweede tand gevonden. Ook de tandarts was zeer verrast. Die heeft nog overlegd met collega’s, want als de tand los zou zitten zou hij eruit moeten. Gelukkig was dat niet het geval, want Mandy had niet gewild dat haar zoontje tot zijn zesde met een gat in zijn mond zou zitten.

  Wanneer melktanden?

  Het komt zelden voor dat een baby geboren wordt met melktanden. Volgens tandarts-pedontoloog Wilma Vogels bij ongeveer 1 op de 2000 kinderen. Zij heeft het zelf drie keer van dichtbij gezien, vertelt ze aan Editie NL.

  Normaal gesproken worden baby’s niet met melktanden geboren. Een baby die vroeg tandjes krijgt, kan ze al rond de vier maanden krijgen. Sommige kinderen hebben echter met één jaar nog geen tandjes. Gemiddeld krijgen de meeste baby’s tussen de zes en negen maanden hun eerste tandje. Vaak eerst de onderste snijtanden, en daarna de boven twee snijtanden. Vanaf dertien maanden zullen waarschijnlijk de eerste kiezen doorkomen, gevolgd door de hoektanden.

  Oorzaak van tanden bij pasgeboren baby’s

  De oorzaak is volgens tandartsen moeilijk vast te stellen waarom sommige baby’s geboren worden met melktanden. Waarschijnlijk blijft het bij twee ondertandjes bij baby Dymean, en komt niet gelijk zijn hele gebit door. Wel moeten de ouders van de baby nu al iedere dag de tandjes poetsen van hun baby met een speciaal borsteltje, zonder tandpasta en water.

  Bron: RTL Nieuws

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard