1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Waarom dit, waarom dat? Alles over de 'waarom' fase van je kind

  Gepubliceerd op: 8-9-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-9-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  "Waarom is de lucht blauw?" "Waarom moeten we eten?" "Waarom slaapt de kat zoveel?" Als ouder ken je ongetwijfeld de fase waarin je kinderen constant overladen worden door een stroom van 'waarom' vragen. Hoewel het soms uitdagend kan zijn om een antwoord te vinden op hun nieuwsgierigheid, is het belangrijk om te begrijpen waar deze 'waarom' fase vandaan komt en waarom kinderen zo'n natuurlijke drang hebben om de wereld om hen heen te ontdekken.

  Een kind dat over alles 'waarom' vraagt

  Kinderen hebben een intrinsieke drang om de wereld om hen heen te begrijpen. Deze drang komt vaak tot uiting door hun eindeloze stroom van 'waarom' vragen. Of het nu gaat om alledaagse situaties, natuurverschijnselen of menselijk gedrag, kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen de onderliggende redenen begrijpen. Dit komt voort uit hun verlangen om te leren en te groeien, en is een cruciaal onderdeel van hun ontwikkeling.

  Waar komt de 'waarom' fase vandaan en waarom de nieuwsgierigheid?

  De 'waarom' fase is een belangrijk onderdeel van de cognitieve en taalkundige ontwikkeling van kinderen. Het begint meestal rond de leeftijd van 2 à 3 jaar, wanneer kinderen beginnen te beseffen dat ze vragen kunnen stellen om informatie te verzamelen. Deze fase wordt aangewakkerd door verschillende factoren, waaronder:

  Ontdekking van oorzaak en gevolg: Op jonge leeftijd ontdekken kinderen de relatie tussen oorzaak en gevolg. Ze willen begrijpen waarom dingen gebeuren zoals ze doen en hoe verschillende elementen met elkaar verbonden zijn.

  Taalontwikkeling: De taalontwikkeling van kinderen bevordert hun vermogen om complexere vragen te stellen en gedachten te uiten. Hierdoor kunnen ze hun nieuwsgierigheid op een meer gestructureerde manier uiten.

  Zintuigelijke ervaring: Kinderen leren door zintuigelijke ervaringen. Ze willen de wereld om hen heen zien, aanraken, proeven en ervaren. 'Waarom' vragen zijn een manier om de verbinding tussen hun zintuigen en ervaringen te begrijpen.

  Imitatie: Kinderen leren door te imiteren en willen begrijpen waarom volwassenen bepaalde handelingen uitvoeren. Dit kan leiden tot 'waarom' vragen om het doel of de betekenis achter gedragingen te begrijpen.

  De 'waarom' fase en de bijbehorende nieuwsgierigheid zijn inherent aan de natuurlijke ontwikkeling van kinderen en spelen een cruciale rol bij het vergroten van hun kennis en begrip van de wereld.

  10 tips om te reageren op de 'waarom' vragen van je kind

  Het omgaan met de constante stroom van 'waarom' vragen van je kind kan soms uitdagend zijn, maar het biedt ook tal van kansen voor interactie, leren en bonding. Hier zijn 10 tips om effectief te reageren op de nieuwsgierigheid van je kind:

  1. Blijf geduldig: Het is gemakkelijk om gefrustreerd te raken door herhaalde vragen, maar onthoud dat dit een normaal onderdeel van hun ontwikkeling is. Blijf geduldig en laat zien dat hun vragen belangrijk voor je zijn.

  2. Moedig vragen aan: Stimuleer de nieuwsgierigheid van je kind door aan te moedigen dat ze vragen blijven stellen. Dit helpt hen actief te blijven leren en verkennen.

  3. Geef begrijpelijke antwoorden: Pas je antwoorden aan op het niveau van begrip van je kind. Gebruik eenvoudige taal en concrete voorbeelden om complexe concepten uit te leggen.

  4. Vraag terug: Stel zelf vragen aan je kind om hun denkproces te stimuleren. Dit kan hen helpen om zelf na te denken over mogelijke antwoorden.

  5. Maak gebruik van bronnen: Als je het antwoord niet weet, wees dan niet bang om samen met je kind naar antwoorden te zoeken in boeken, online bronnen of educatieve apps.

  6. Verken samen: Gebruik hun nieuwsgierigheid als een kans om samen nieuwe dingen te ontdekken. Ga op avontuur, bezoek musea, of voer eenvoudige wetenschappelijke experimenten uit.

  7. Geef ruimte voor verbeelding: Soms zijn er geen directe antwoorden op hun vragen. Moedig hun verbeelding aan door te speculeren over mogelijke scenario's.

  8. Waardeer hun nieuwsgierigheid: Laat merken dat je hun nieuwsgierigheid waardeert en respecteert. Dit stimuleert hen om blijvend vragen te stellen.

  9. Wees eerlijk: Als je het antwoord niet weet, geef dan toe dat je het niet zeker weet. Dit toont aan dat het normaal is om niet altijd alle antwoorden te hebben.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   18 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard