1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Terugval in de zindelijkheid? Redenen en manieren om je kind weer zindelijk te maken

    Gepubliceerd op: 6-20-2023Bewerkt op: 12-27-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-20-2023Bewerkt op: 12-27-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Zindelijkheid is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind. Maar wat als je kind een terugval heeft in de zindelijkheid? Het kan frustrerend en verwarrend zijn om te merken dat je kind weer in zijn broek plast of 's nachts in bed plast, nadat hij al zindelijk leek te zijn.

    Zindelijkheid: een proces van vallen en opstaan

    Het proces van zindelijk worden is een reis die met vallen en opstaan verloopt. Het is normaal dat kinderen tijdens dit proces af en toe een terugval ervaren. Zindelijk worden is een complexe vaardigheid die tijd en geduld vergt. Het is belangrijk om te onthouden dat een terugval geen teken is van falen, maar eerder een onderdeel van het leerproces.

    Tip: Met de Zindelijkheidsbox kan jouw kind binnen één week zindelijk worden, op een leuke en gezellige manier! Getest door experts, en vele trotse ouders die je voorgingen.

    Waarom heeft je peuter een terugval in de zindelijkheid?

    Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een peuter een terugval heeft in de zindelijkheid. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

    • Veranderingen en stress: Veranderingen in de omgeving, zoals een verhuizing, de komst van een nieuw broertje of zusje, een verhuizing, of een verandering in de routines, kunnen stress veroorzaken bij je peuter. Dit kan leiden tot een terugval in de zindelijkheid.
    • Emotionele factoren: Emotionele stress, angst of spanning kunnen invloed hebben op de zindelijkheid van je kind. Bijvoorbeeld, als je kind zich onzeker of angstig voelt, kan hij een terugval ervaren.
    • Fysieke oorzaken: Soms kan een medische oorzaak, zoals obstipatie of urineweginfecties, kunnen een invloed hebben op de zindelijkheid van je kind. Het is belangrijk om een lichamelijke oorzaak en eventuele onderliggende medische problemen uit te sluiten. Een ziek kind kan ook een terugval krijgen in de zindelijkheid.
    • Verandering in routines: Veranderingen in de dagelijkse routine van je kind, zoals vakanties of andere afwijkingen van het gebruikelijke schema, kunnen leiden tot een terugval. De structuur en voorspelbaarheid van de routine dragen bij aan het behoud van de zindelijkheid.

    Wat kun je doen als je kind een terugval heeft in de zindelijkheid?

    Als je kind een terugval heeft in de zindelijkheid, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om hem te ondersteunen:

    1. Blijf kalm en geduldig: Het is belangrijk om rustig en geduldig te blijven. Vermijd boosheid of straf, omdat dit de situatie alleen maar erger kan maken. Bied in plaats daarvan begrip en ondersteuning.
    2. Identificeer eventuele triggers: Probeer te achterhalen of er specifieke factoren zijn die de terugval veroorzaken. Identificeer mogelijke triggers, zoals veranderingen in de omgeving, emotionele stress of fysieke problemen. Hierdoor kun je gerichter werken aan oplossingen.
    3. Creëer een ontspannen omgeving: Zorg voor een rustige en ontspannen omgeving waarin je kind zich op zijn gemak voelt. Geef hem voldoende tijd en ruimte om naar het toilet te gaan. Vermijd druk en dwang.
    4. Moedig regelmatig toiletbezoek aan: Moedig je kind aan om regelmatig naar het toilet te gaan. Creëer een routine waarbij hij op vaste tijdstippen naar het toilet gaat, zoals na het ontbijt, voor het slapengaan en na het spelen.
    5. Maak gebruik van een kalender: Met een kalender mag je kind na elke droge nacht een sticker plakken, en bij een volle stickerkalender krijgt je kind een beloning.

    Bedplassen na zindelijkheid

    Het kan voorkomen dat je kind na het zindelijk worden 's nachts nog in bed plast. Plots weer in bed plassen kan te maken hebben met de ontwikkeling van de blaascontrole tijdens de slaap. Normaal gesproken komt bedplassen vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Enkele tips om hiermee om te gaan zijn:

    • Beperk de vochtinname in de avonduren, vooral vlak voor het slapengaan.
    • Moedig je kind aan om voor het slapengaan naar het toilet te gaan. Haal eventueel je kind s nachts uit bed middenin de nacht en zet hem even op de wc.
    • Gebruik een matrasbeschermer om het bed te beschermen.
    • Bied begrip en steun aan je kind, zonder boosheid of straf.
    • Met een kalender mag je kind na elke droge nacht een sticker plakken, en bij een volle stickerkalender krijgt je kind een beloning.
    • Met een plaswekker heeft je kind een broekje aan dat verbinding maakt met een wekker. Als het broekje nat wordt, gaat de wekker af en leert je kind wakker te worden met een volle blaas.
    • Maak gebruik van de Plassen-Rusten-Plassen (PRP) methode. Dat houdt in dat je je kind zijn blaas helemaal leeg laat plassen voor het slapengaan. Daarna laat je je kind rustig op bed of op de bank liggen. Het lichaam rust dan vast wat uit, maar maakt nog wel plas aan. Na een half uurtje laat je je kind nog een keer plassen en daarna is het tijd om echt te gaan slapen. Zo is de blaas echt goed leeg.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      44 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard