1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Schermtijd voor je kind tijdens thuisisolatie: blijft alles hetzelfde?

  Gepubliceerd op: 4-1-2020Bewerkt op: 5-8-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-1-2020Bewerkt op: 5-8-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De meeste ouders zijn het erover eens dat een beperkte schermtijd voor hun kinderen de voorkeur heeft. Je wilt immers voorkomen dat je kindje teveel schermpjes kijkt en er afhankelijk van raakt voor zijn vermaak. Maar is dit wel haalbaar nu tijdens de coronacrisis waarbij we allemaal met de kinderen thuis zitten, en ondertussen moeten werken?

  Schermtijd tijdens coronacrisis

  Schaam je niet als je kind nu dagelijks wat meer schermpjes kijkt dan normaal. Het valt ook niet mee om je kind wekenlang te moeten vermaken in thuisisolatie, en ondertussen ook zelf nog moeten werken en huishouden. Bij veel huishoudens wordt er dan ook in deze tijd de beperkte schermtijd steeds minder streng aangehouden.

  Schermtijd tijdens corona is toegenomen

  Uit het Iene Miene Media-flitsonderzoek blijkt dat kinderen tot en met 6 jaar nu dagelijks tijdens de coronacrisis gemiddeld 15 minuten langer op een schermpje zitten. Dat heeft alles te maken met dat natuurlijk werk-, school-, huis- en gezinsleven zich allemaal binnenshuis afspelen. Kinderen kijken nu gemiddeld 114 minuten per dag naar filmpjes, in plaats van 84 minuten. Voor spelletjes is dit toegenomen van 29 minuten per dag naar 40 minuten.

  Veel ouders moeten tijdens deze coronacrisis op hun kinderen letten terwijl ze vanuit huis werken en het huishouden doen. Dan is het beeldscherm een uitstekende oplossing! Je hebt dan even ‘geen kind’ aan je kind en kunt je even op iets anders focussen. Dat is volledig begrijpelijk. Het belangrijkste is op dit moment natuurlijk dat alles in grote lijnen thuis goed blijft verlopen, en dan neem je die 15 minuten extra per dag op een beeldscherm voor lief.

  Huiswerk speelt een rol

  De toename in schermtijd voor kinderen tijdens de coronacrisis heeft ook te maken met het feit dat kinderen schermpjes nodig hebben voor huiswerk. Uit het onderzoek blijkt dat 87% van de 5- tot 6-jarigen opdrachten vanuit school mee heeft gekregen om thuis op een scherm uit te voeren. Doordat er zoveel schoolwerk digitaal wordt meegegeven, is dit voor sommige huishoudens met verouderde of onvoldoende computers een probleem.

  Terug naar de normale schermtijd?

  De uitdaging is natuurlijk om na de coronacrisis het ritme voor schermtijd voor je kind weer terug te laten gaan naar normaal. Dat kan van de ene kant lastig zijn, maar van de andere kant ook gemakkelijk, aangezien je kind weer naar school zal gaan en andere activiteiten buiten de deur zal hebben.

  Om er in deze tijd met toegenomen schermtijd toch het beste van te maken, is het beste om samen te blijven praten over wat je kindje heeft geleerd en gezien vandaag op de schermpjes. En om je kindje naar zoveel mogelijk educatief beeldmateriaal te laten kijken!

  Wat is een gezonde en normale schermtijd?

  Veel pedagogen zijn het erover eens dat het prima is als kinderen zich zo nu en dan vermaken op een beeldscherm, wat de reden daarvoor dan ook mag zijn. Maar er is een groot verschil tussen een kind dat urenlang video’s op youtube kijkt en een kind dat (samen met de ouders) naar educatieve video’s kijkt. Het laatste is natuurlijk veel wenselijker. Probeer je kindje dus altijd iets educatiefs voor te leggen in de vorm van filmpjes, of met videospelletjes.

  Het is voor ieder kind anders wat de perfecte hoeveelheid schermtijd is. Ieder kind reageert er namelijk anders op. Sommige kinderen raken overprikkeld van teveel scherm en gaan schreeuwen wanneer het schermpje uit moet, en sommige kinderen kunnen er beter mee omgaan en relaxen er juist door. Ouders hebben over het algemeen voor hun eigen kinderen wel door wanneer het genoeg is.

  Er is wel een richtlijn voor een gezonde schermtijd voor verschillende leeftijdsgroepen:

  • 0 tot 2 jaar: niet meer dan 5 minuten per dag
  • 2 tot 4 jaar: niet meer dan 30 minuten per dag
  • 4 tot 6 jaar: niet meer dan 1 uur per dag (15 minuten per keer)
  • 6 tot 8 jaar: niet meer dan 1 uur per dag (30 minuten per keer)
  • 8 tot 10 jaar: niet meer dan 1 tot 1,5 uur per dag
  • 10 tot 12 jaar: niet meer dan 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouder: niet meer dan 3 uur per dag

  Hoe ga jij om met de schermtijd van je kind tijdens deze coronacrisis? Laat het ons weten in een comment!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard