1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Peuter zelf leren aankleden: 9 tips & trics

  Gepubliceerd op: 10-1-2020Bewerkt op: 9-7-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-1-2020Bewerkt op: 9-7-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Er komt een moment dat je peuter zichzelf wil aankleden. Hoe handig is dat! Dat scheelt jou tijd in de ochtend. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van je peuter, help hem hier dan ook bij! Hier de tips en trics om je peuter te stimuleren.

  Peuter leren aankleden

  Als je peuter tussen de 2 en 4 jaar is, leert hij langzaam om kledingstukken uit te trekken. Zoals het losmaken van veters, losmaken van ritsen, een jas zelf uit doen, ga zo maar door. Tussen 3 en 4 jaar leert je kind om kledingstukken uit te trekken. Het strikken van veters leert je kind pas als hij kleuter is. Het is goed om je kind te stimuleren met aankleden. Sommige peuters tonen uit zichzelf interesse om zichzelf te leren aankleden, maar het kan zijn dat jouw peuter aanwijzingen van jou nodig heeft.

  10 tips & trics bij leren aankleden

  1. Ga voor een spiegel staan! Dit is iets wat vaak vergeten wordt, maar wat een erg handige tip is. Je peuter ziet zichzelf in de spiegel en kan dus zelf zijn eigen handelingen zien. Dit helpt hem om de handelingen goed uit te voeren.

  2. Heb geduld. Het kan best zijn dat je kind niet echt interesse lijkt te hebben in het zichzelf aankleden. Heb hier dan ook veel geduld mee. Begin dan met de vraag of hij zelf zijn onderbroek wil aan doen bijvoorbeeld. Houd dit een paar dagen of een weekje vast en begin dan met het tweede item erbij: de broek, bijvoorbeeld.

  3. Doe het voor. Peuters imiteren ouders bij veel dingen. Zo zal jouw peuter het ook interessant vinden als jij voordoet hoe jij je aankleedt. Dit nadoen maakt het aankleden leuk! Praat hierbij ook weer tegen je kind: “Mama doet haar trui aan, doe jij dat ook? Het is koud buiten!”

  4. Neem de tijd. Het is namelijk niet zo dat je kind van het een op andere moment even zijn eigen kleding aantrekt. Dus als jullie moeten opschieten in de ochtend, is het niet handig om het zelf aankleden (grotendeels) aan je kind over te laten. Dit kan, vooral in het begin, best even duren namelijk.

  5. Laat je kind zelf zijn kleding uitzoeken. Zo wordt het aankleden een stuk interessanter, want je geeft je kind de regie! Wil je niet dat je kind een erg bijzondere combinatie aan heeft, pak dan een aantal items waar hij uit kan kiezen.

  1. Oefen met makkelijke kleding. Bijvoorbeeld truien en broeken van stretch-stof en met elastiek in de bovenkant. Dit is makkelijker aan te trekken dan bijvoorbeeld een spijkerbroek met rits en een knoop.

  2. Geef je kind complimenten of een beloning, als het gelukt is om een kledingstuk zelf (of met een beetje hulp) aan te trekken. Complimenten en beloningen zorgen voor zelfvertrouwen, waardoor je kind het waarschijnlijk leuk gaat vinden om zichzelf aan te kleden. Geef je kind bijvoorbeeld aan de ontbijttafel net iets meer aandacht dan normaal, of een bijzonder ontbijtje als beloning.

  8. Leg uit wat de voorkant en achterkant is. Lukt het aankleden zelf? Begin je peuter dan uit te leggen wat de voorkant en achterkant van een kledingstuk is. Doe dit door het laten zien van de labels in kledingstukken.

  1. Controleer samen met je kind of alle kledingstukken goed zitten. Benoem dit ook. “Zit je broek goed? Zit je hemd in de broek? Even kijken. Zit je trui zo lekker?” Etcetera.
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard