1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Peuter praat (bijna) niet: waarom en heeft hij een spraakachterstand?

    Gepubliceerd op: 10-3-2023Bewerkt op: 10-21-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-3-2023Bewerkt op: 10-21-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De meeste peuters kletsen de hele dag door, maar sommige peuters tussen de 2 en 4 jaar praten (bijna) nog niet. Waarom praten sommige peuters bijna niet, is dat erg, en wanneer is er sprake van een spraakachterstand?

    Spraakontwikkeling van je peuter: spraakachterstand?

    De spraakontwikkeling van peuters volgt over het algemeen een bepaald patroon, maar het tempo kan variëren van kind tot kind. Dit is een algemene richtlijn voor de spraakontwikkeling van peuters per leeftijd:

    • 12 maanden: Op deze leeftijd kunnen de meeste peuters enkele eenvoudige woorden zeggen, zoals "mama" en "papa." Ze kunnen ook beginnen met het begrijpen van eenvoudige opdrachten.
    • 18 maanden: Tegen de tijd dat ze 18 maanden oud zijn, kunnen peuters meestal 10-20 woorden zeggen en kunnen ze eenvoudige vragen beantwoorden met ja of nee. Voor de meeste woorden die ze zeggen gebruiken ze alleen de eerste of de laatste klank, bijvoorbeeld 'fant' voor olifant.
    • 2 jaar: Op de leeftijd van 2 jaar kunnen peuters doorgaans zinnen van twee of drie woorden vormen, zoals "Ik wil melk".
    • 3 jaar: Op 3-jarige leeftijd kunnen peuters meestal zinnen van drie of vier woorden vormen en beginnen ze meer complexe taal te begrijpen. Als je kind met de drie jaar nog niet vlot tweewoordzinnen kan maken, kan het zijn dat je kind een spraakachterstand heeft.

    Sommige kinderen ontwikkelen zich sneller dan anderen. Het is ook normaal dat peuters een periode hebben waarin ze minder praten, maar daarna hun spraak verbeteren.

    Hoe ontstaat een spraakachterstand bij een peuter?

    Een spraakachterstand bij een peuter kan om verschillende redenen ontstaan. Sommige kinderen hebben mogelijk een genetische aanleg voor spraakproblemen, terwijl andere te maken kunnen hebben met omgevingsfactoren of medische problemen. Een spraakachterstand kan worden vastgesteld door te kijken naar het geschatte spraakniveau van je peuter in vergelijking met de norm voor zijn of haar leeftijd. Als je je zorgen maakt over de spraakontwikkeling van je peuter, is het raadzaam om contact op te nemen met een kinderarts of een logopedist voor een evaluatie.

    Je kunt een spraakachterstand enigszins voorkomen, om altijd goed en op een volwassen manier tegen je kind te praten. Kort woorden niet af en praat zoveel mogelijk met je kind.

    Is het een probleem als je peuter bijna niet praat?

    Alle peuter ontwikkelen zich op hun eigen tempo en sommige peuters praten misschien wat later en minder dan anderen. Een vertraging in de spraakontwikkeling betekent niet noodzakelijk dat er een ernstig probleem is. Sommige peuters zijn ook iets meer verlegen dan anderen en praten gewoon niet zo graag. Het is echter wel belangrijk om de ontwikkeling van je peuter in de gaten te houden en eventuele zorgen te bespreken met een logopedist. Er vroeg bij zijn kan helpen om spraakproblemen aan te pakken voordat ze ernstiger worden.

    Wat je kunt doen als je peuter bijna niet praat

    Als je je zorgen maakt over de spraakontwikkeling van je peuter, zijn er dingen die je kunt ondernemen om hem of haar te helpen:

    • Stimuleer communicatie: Moedig je peuter aan om te communiceren, zelfs als dit nog niet in de vorm van gesproken woorden is. Je kunt gebaren, lichaamstaal en visuele hulpmiddelen zoals foto's gebruiken om de communicatie te bevorderen.
    • Lees samen: Voorlezen is een geweldige manier om de taalontwikkeling van je peuter te stimuleren. Lees regelmatig boeken samen en bespreek de verhalen.
    • Praat met je peuter: Praat vaak met je peuter en stel open vragen om de interactie te bevorderen. Luister actief naar wat hij of zij te zeggen heeft.
    • Bezoek een logopedist: Als je je zorgen maakt over de spraakontwikkeling van je peuter, overweeg dan om een logopedist te raadplegen. Een logopedist kan de taalvaardigheden van je peuter evalueren en aanbevelingen doen voor verdere ondersteuning.
    • Vermijd druk: Forceer je peuter niet om te praten of maak er geen groot probleem van. Zorg in plaats daarvan voor een ondersteunende en geduldige omgeving.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    • group-image

      Opvoeden

      45 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard