1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Opvoeden, wanneer begin je daarmee?

  Gepubliceerd op: 7-14-2017Bewerkt op: 2-29-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-14-2017Bewerkt op: 2-29-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Ellen Buschman – De Ouderacademie
  Al ruim voor de geboorte van je kind ga je samen met je partner het gesprek al aan over hoe jullie je kind willen grootbrengen en opvoeden. Je hebt beiden waarden en normen en die vormen samen met hetgeen je ziet bij andere families om je heen, je referentiekader over wat je belangrijk vindt tijdens het opvoeden van je kind. Ook de kinderopvang speelt hierin een rol.

  Er bestaan veel boeken waar je goede antwoorden op vragen kunt vinden. Over de zwangerschap en bevalling, over de eerste periode van de baby, het huilen, de krampjes, de ontwikkeling gedurende het eerste jaar, de "sprongetjes" zoals in deze tijd de stemmingswisselingen van je kind worden genoemd op het moment dat er weer een nieuwe fase zich aandient, etc.

  Na het opnemen en verwerken van al deze informatie uit de boeken is het vormen van een eigen mening en standpunt en het daarnaar afstemmen van je opvoedingswaarden heel belangrijk!

  Slapen en opvoeden

  Het begint eigenlijk al bij de slaapplaats die je bedenkt voor je baby. Krijgt de baby een bedje in jouw slaapkamer, zodat je het snel kunt oppakken als het huilt of moet worden gevoed, of wil je graag dat je kind in een eigen kamertje slaapt, zodat er reeds vanaf het begin rust is voor zowel jou als je kind in gescheiden slaapkamers.

  Bij het kinderdagverblijf zijn meestal meerdere slaapkamers en probeert men een kind zoveel mogelijk in hetzelfde bedje te laten slapen in dezelfde slaapkamer en volgens een vast dagritme. Het wordt zeker wel eens wakker van een ander kindje, maar het gaat ook verbazend vaak goed en rustig. Het is dan ook goed om je kind hier thuis alvast aan te laten wennen.

  Voeden van je baby

  Het volgende item betreft het voeden van de baby. Ga je het kindje zelf voeden door het geven van borstvoeding, of kies je voor flesvoeding? Voedt je het kind naar behoefte of hou je graag een dagritme aan van slapen en eten?
  Bij het kinderdagverblijf kan je zelf borstvoeding gaan geven of het kan in flesjes worden gegeven door de pedagogisch medewerkers. Het is in dat geval raadzaam om thuis het drinken uit een flesje alvast aan te leren door het af te wisselen.

  Aanpassen

  Ook is er de vraag; passen wij ons leven aan naar aan de behoeften van het kind of gaat het kind passen binnen ons leven? Geen onbelangrijke vraag. Een voorbeeld daarvan; slaapt het kindje altijd in zijn eigen bedje of laat je het slapen in de wieg van de wandelwagen terwijl je de dagelijkse dingen doet en/of bijvoorbeeld boodschappen doet of ergens op visite gaat.

  In veel gevallen bepalen de keuzes die je maakt de manier van omgaan met de baby in de eerste periode, ook wanneer er voor korte tijd van moet worden afgeweken. Vanaf dit moment ben je invloed aan het uitoefenen op het leven van de baby en dus al aan het opvoeden.

  Het kan bij het maken van deze keuzes ook prettig zijn om met andere ouders te praten en andere ervaringen en argumenten te horen. In veel gevallen zijn er al gezinnen binnen de familie of vriendenkring die je hebt kunnen observeren in hun omgang met de kinderen. Vergelijken en open staan voor feedback kan daarnaast ook verhelderend werken.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot opvoeden.

  • group-image

   Opvoeden

   34 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard