1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyOpvoedenKwallenmoeder

  Ben jij een kwallenmoeder?

  ZP® - Magazine

  , 27 februari 2023 17:43Laatste update op: 27 februari 2023 17:52

  Je kunt je kind opvoeden in ontelbaar veel verschillende opvoedstijlen. Eén daarvan is als een zogeheten kwallenmoeder. Dat klinkt misschien een beetje negatief, maar eigenlijk is een kwallenmoeder helemaal niet negatief. Sterker nog, we kunnen best wat van kwallenmoeders leren!

  Wat is een kwallenmoeder?

  Kwallenmoeder is een term die de laatste jaren veelvuldig wordt gebruikt om een bepaald type moeder te beschrijven. Kwallenmoeders zijn moeders die flexibel en losjes zijn in hun opvoeding. Ze zijn niet per se gehecht aan tradities en regels en vinden het belangrijker om hun kinderen vrijheid te geven om zichzelf te ontwikkelen. Deze stijl van opvoeden is de tegenhanger van de ‘tijgermoeder’, die bekend staat om haar strenge en veeleisende opvoedingsstijl.

  Is een kwallenmoeder negatief?

  De term ‘kwallenmoeder’ heeft in sommige kringen een negatieve bijklank. Er wordt gezegd dat kwallenmoeders geen discipline bijbrengen aan hun kinderen en geen grenzen stellen. Hierdoor zouden kinderen verwend en egoïstisch worden. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze beweringen ondersteunt.

  Wat kunnen we leren van kwallenmoeders?

  Hoewel er geen ‘perfecte’ opvoedingsstijl bestaat, zijn er enkele waardevolle lessen die we kunnen leren van kwallenmoeders:

  • Flexibiliteit is belangrijk: Een kwallenmoeder weet dat het leven onvoorspelbaar is. Daarom past ze zich aan aan de situatie en is ze bereid om haar opvoedingsstijl aan te passen aan de behoeften van haar kinderen. Deze flexibiliteit kan zorgen voor een betere relatie tussen ouder en kind en kan het kind helpen om vertrouwen op te bouwen en zich te ontwikkelen.
  • Laat je kinderen vrij: Een kwallenmoeder geeft haar kinderen de vrijheid om zichzelf te zijn. Ze laat hen experimenteren en leren door te spelen en te ontdekken. Dit kan resulteren in zelfbewuste kinderen die weten wat ze willen en in staat zijn om zelf beslissingen te nemen.
  • Leer je kinderen onafhankelijkheid: Een kwallenmoeder leert haar kinderen om onafhankelijk te zijn en zelfvertrouwen te hebben. Ze helpt hen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven en keuzes te maken. Dit kan resulteren in kinderen die zelfstandig zijn en die in staat zijn om problemen op te lossen.

  Balans vinden

  Natuurlijk is het van belang dat jij je eigen balans vindt in je opvoedstijl met je kind. Je kind té vrij laten kan niet goed zijn, en te streng zijn en alles willen voorkauwen voor je kind (zoals in het curling ouderschap ) is ook niet ideaal. Jij zult zelf het beste merken wat de beste opvoedstijl voor je kind is: geen kind is immers hetzelfde. Bestudeer dus vooral verschillende opvoedstijlen, maar gebruik ook je eigen verstand en intuítie.

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursusportaal

   • Community

   • Dashboard