1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Kun je bij een kleine baby al spreken van verwennen?

  Gepubliceerd op: 7-18-2017Bewerkt op: 12-7-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-18-2017Bewerkt op: 12-7-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Ellen Buschman – De Ouderacademie
  Deze vraag kent verschillende antwoorden. Het is maar aan wie je het vraagt! Als je de definitie van verwennen opzoekt in de Dikke van Dale vind je meerdere betekenissen, onder andere: - bederven door toegevendheid - bijzonder goed verzorgen.

  Verschillende wetenschappers hebben zich ook over dit onderwerp gebogen. De meesten van hen zijn ervan overtuigd, dat voor de eerste definitie de ontwikkeling van een geweten in enig stadium aanwezig moet zijn. Een kind moet besef hebben van; ik vraag om iets en het heeft een positief gevolg. Bij herhalingsgedrag is er dezelfde verwachting.

  Denk daarbij bijvoorbeeld aan de om aandacht zeurende peuter wiens negatieve gedrag met aandacht wordt beloond. Of het om snoep vragende kind dat snoep krijgt omdat het dan tenminste ophoudt met zeuren.Hier kan zeker wel gesproken worden van verwennen in de negatieve zin van de betekenis.

  Behoeften van een baby

  Bij kleine baby's echter is dit zeker nog niet het geval. De bevrediging van de behoeften maakt dat het kind zich comfortabel voelt en het gedrag van het kind en de uiting via het huilen zal vooral hierdoor worden ingegeven.

  Een baby is nog volledig afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf en kan dus nog niet verwend worden. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien mist hij de aanwezigheid of warmte van de moeder of heeft hij honger of pijn. Het is altijd goed om daar op in te gaan, dat heeft niets met verwennen te maken.

  Huilen

  Je kunt geen overbodige aandacht aan een baby geven. Het enige wat voor een baby van belang is, is dat hij/zij krijgt wat hij/zij nodig heeft. En de enige manier waarop een baby dat kan aangeven is door te huilen.

  Ouders herkennen na een aantal maanden ook vaak het huilen van pijn, honger of vermoeidheid. Zij herkennen het wisselende geluid en weten daardoor ook adequaat te reageren.

  Gewenning

  Gewenning is iets geheel anders dan verwenning. Door op vaste tijden dingen voor je kind te doen, raakt hij eraan gewend. Altijd in bad gaan voor het slapen of bij dreumes en peuter voorlezen voor het slapengaan kunnen waardevolle vaste gewoonten worden. Vaste gewoonten geven een kind houvast en dan is er dus sprake van gewenning!

  Volg je intuïtie

  Als je goed op je kind let, merk je het verschil tussen dingen die hij of zij echt nodig heeft en die overbodig zijn. Bij een jonge baby ga je bijvoorbeeld snel kijken als hij/zij huilt, maar vanaf een maand of negen kun je best even wachten en aanzien of hij uit zichzelf stil wordt.

  Er blijkt dus geen gebruiksaanwijzing te bestaan voor je baby per leeftijdsmaand! Vertrouw erop dat je met je kind meegroeit in het ouderschap en snel genoeg zult aanvoelen wat voor je kind het meest comfortabel is. Soms is dat de strikte aanpak en soms ook juist de flexibele en/of afwachtende houding.

  Consequent zijn in de dagelijkse rituelen geeft structuur en duidelijkheid en dat kan volgens de bevindingen van veel pedagogen een positieve uitwerking hebben op het stabiele en comfortabele gezin.

  De pedagogisch medewerkers in de kinderopvang zijn opgeleid om op verantwoorde wijze om te gaan met (het gedrag van) je kind. Er is sprake van een vaste dagindeling en een duidelijke structuur. Zo wordt je kind ook buitenshuis een duidelijk ritme aangeleerd.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard