Help, mijn kind wil niet naar de opvang
Niet ieder kind vindt de kinderopvang even leuk. Misschien wel zodra ze er eenmaal zijn, maar vooral het afzetten kan soms een enorme strijd zijn. Erg vervelend voor jou, en natuurlijk ook zielig voor je kind als je simpelweg geen andere optie hebt en je kind eigenlijk wel naar de opvang móet. Vooral met peuters met een sterk eigen willetje kan het extra moeilijk zijn om hem of haar zo ver te krijgen toch rustig bij de opvang te blijven. Ze kunnen zich aan je vastklampen wanneer je weggaat of al thuis enorm overstuur raken omdat ze niet naar de opvang willen. Waar komt dat toch door en hoe kun je je kind het gevoel geven dat er niks aan de hand is?
Waarom wil je kind niet naar de opvang?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind niet naar de kinderopvang wilt. Ten eerste kan je peuter feilloos aanvoelen hoe jij je voelt tijdens het afzetten. Heb jij in je moederhart stiekem nog veel moeite met het afzetten van je kind en doe je dit eigenlijk met tegenzin? Dat is super begrijpelijk. Maar je kind voelt dit goed aan en zal jouw gevoelens hoogstwaarschijnlijk gaan spiegelen. Te lang blijven hangen en emotioneel afscheid nemen bij de opvang kan er ook voor zorgen dat je kind zich des te meer aan jou vast gaat klampen.
Natuurlijk kan een jong kind ook gewoon nog erg veel behoefte hebben aan de aanwezigheid van zijn of haar papa of mama. Hij is gewoon liever bij jou dan op de opvang, en dat is ook best begrijpelijk voor een klein mensje dat jou nog zo nodig heeft. Dreumesen en peuters hebben ook vaak te maken met verlatingsangst. Ze zijn dan bang dat jij misschien niet meer terugkomt.
Wellicht kan het te maken hebben met het feit dat je kind het niet goed kan vinden met sommige kinderen op de opvang, of met de begeleider. Praat hierover met je kind, en vraag eens bij de leidsters of hij wel goed zijn weg kan vinden op de opvang.
Lees ook:
Kinderopvang: welke opties zijn er?Wat kun je doen als je kind niet naar de kinderopvang wilt?
Gelukkig is het meestal weer over zodra je weg bent. Voor de meeste kinderen is het weer goed na een paar minuten op de opvang en worden ze snel weer rustig tijdens het spelen. Hier helpen ook de begeleiders bij. Zelf kun je ook het een en ander doen om te zorgen dat je kind rustiger is tijdens het afzetten bij de opvang:
- Geef een vertrouwd object mee, zoals een knuffel, dekentje of speeltje.
- Ga niet weg zonder afscheid te nemen! Je denkt misschien dat je het beste stiekem kunt ontsnappen, maar het tegenovergestelde is waar. Door weg te gaan zonder afscheid te nemen wordt de verlatingsangst alleen maar groter.
- Vertel altijd dat je altijd weer terugkomt (of een andere verzorger) om je kind op te halen en dat hij of zij hier in goede handen is.
- Houd het afscheid kort en krachtig. Hoe meer vertrouwen je zelf toont tijdens het afscheid nemen, hoe meer je kind dit ook zal voelen.
- Speel thuis rollenspellen met poppen of knuffels over de dynamiek op de opvang.
- Vraag zo nodig om advies van het consultatiebureau als je denkt dat er iets met je kind aan de hand is in relatie tot de kinderopvang.
- Is je kind op een leeftijd waarop het prima naar je luisteren als je dingen uitlegt? Praat dan thuis zo enthousiast en positief mogelijk over de kinderopvang of peuterspeelzaal. Erken natuurlijk wel eerst de gevoelens die je kind uitdrukt over de opvang. Zo kun je ook van de gelegenheid gebruik maken om door te vragen waarom je kind het precies niet leuk vindt. Heb het daarna weer zo snel mogelijk over de positieve aspecten.
Lees ook:
Je kind voorbereiden op het kinderdagverblijf