1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Is jouw kind hoogsensitief? Tips om met hooggevoeligheid om te gaan

    Gepubliceerd op: 6-30-2020Bewerkt op: 5-31-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-30-2020Bewerkt op: 5-31-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als je kindje gevoelig is voor prikkels en snel van slag raakt, kan het zijn dat hij of zij hooggevoelig of hoogsensitief is. Dat is geen stoornis of diagnose, maar het kan wel voor extra uitdagingen zorgen bij zowel de ouders als bij het kind. Wat is hoogsensitiviteit en hoe herken je het bij je kind?

    Wat is hooggevoeligheid?

    Een hoogsensitief of hooggevoelig kind heeft moeite met het verwerken van allerlei prikkels. Hoogsensitieve kinderen raken gemakkelijk overspoeld door emoties, waardoor ze zich kunnen gaan terugtrekken, stil worden of verlegen worden. Hooggevoeligheid is echter geen stoornis of diagnose die door een psycholoog wordt vastgesteld: het is meer een soort aangeboren eigenschap bij je kind. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 5 kinderen hoogsensitief is. Als iemand hoogsensitief is wordt dit ook wel HSP genoemd (Hoog Sensitief Persoon).

    Hooggevoeligheid kun je zeker als een mooie karaktereigenschap zien, want het zorgt ervoor dat je kindje meer empatisch en oplettender in het leven staat. Dat is soms in onze maatschappij lastig, maar als je er als ouder op de juiste manier mee omgaat, hoeft het in de kindertijd geen obstakel te vormen en zal je kindje volledig zichzelf kunnen zijn.

    Kenmerken hooggevoelig kind

    De meeste kinderen die hooggevoelig of hoogsensitief zijn (HSP) vertonen de volgende karakterkenmerken:

    • Gevoelig voor prikkels. HSP kinderen zijn gevoeliger voor prikkels van buitenaf dan andere kinderen. Hierdoor kunnen zij sneller overprikkeld en oververmoeid raken. Prikkels kunnen hierbij harde geluiden, drukke plaatsen, kleine fysieke ongemakkelijkheden zoals kleding die niet goed zit, onbekende geuren, geluiden en smaken. Ook kunnen hooggevoelige kinderen snel schrikken.

    • Oog voor detail. Veel hoogsensitieve kinderen hebben een groter oog voor detail, juist omdat ze gevoeliger zijn voor het waarnemen van veranderingen. Bijvoorbeeld als iets is veranderd van plaats of als er iets is veranderd aan het uiterlijk van iemand.

    • Gevoelig voor de stemming van anderen. HSP kinderen zijn vaak erg gevoelig voor de gevoelens en stemmingen van andere personen. Zo voelen ze snel aan wanneer er iets aan de hand is of anders is, en kunnen ze goed meeleven in andere personen.

    • Moeite met veranderingen en verrassingen. Kinderen met hoogsensitiviteit houden meestal niet zo van veranderingen in hun leven. Grote veranderingen zijn hierbij vooral lastig, zoals verhuizingen of andere veranderende levensomstandigheden. Ook van verrassingen kunnen hooggevoelige kinderen meestal niet goed genieten.

    • Nieuwsgierig. Nieuwsgierigheid hebben haast alle hooggevoelige kinderen. Zo stellen ze erg veel vragen, vaak al erg diepzinnig. Ook zijn ze vaak erg bedachtzaam: zo zullen ze eerst kijken of een omgeving veilig is voordat ze er iets in doen.

    • Perfectionistisch. Perfectionisme is iets veelvoorkomends onder HSP kinderen. Hierdoor kan je kind wel zijn eigen talenten onderschatten, wat soms tot faalangst kan leiden

    • Intuïtief en intens. De meeste hooggevoelige kinderen zijn erg intens in de manier waarop zij dingen beleven én uiten. Zijn ze boos, dan kan dat zich erg heftig uiten. Ook reageren HSP vaker vanuit de intuïtie.

    • Creativiteit. De meeste hooggevoelige kinderen zijn liever bezig met taal dan met rekenen, en zijn ook graag bezig met creatieve activiteiten.

    • Liever aan de zijlijn De meeste hoogsensitieve kinderen staan liever aan de zijlijn dan dat zij het middelpunt van de aandacht zijn.

    • Liever geen zware straffen Hoogsensitieve kinderen reageren vaak veel beter op vriendelijke terechtwijzingen, dan op felle straffen. Hiervan leren zij veel beter dan van een harde aanpak.

    Introverte en extraverte hoogsensitieve kinderen

    De meeste hoogsensitieve kinderen zijn stil en teruggetrokken, zo’n 70%. Zij komen meestal introvert over en een beetje verlegen. De andere 30% is extravert, wat zich uit in de vorm van HSS (High Sensation Seeking). Deze kinderen zijn juist weer enorm sociaal en erg actief. Juist een tekort aan prikkels kan hen uit balans brengen. Dit zijn dus twee erg verschillende vormen van hoogsensitiviteit. HSS wordt vaak verward met ADHD omdat ook HSS kinderen graag naar prikkels op zoek gaan.

    Oorzaak hoogsensitiviteit

    Het is niet volledig duidelijk hoe hooggevoeligheid onder kinderen ontstaat, hier mist nog veel onderzoek over. Het heeft waarschijnlijk te maken met het gebied in de hersenen dat de prikkels verwerkt: de frontale cortex. Bij een hoogsensitief persoon reflecteerd het brein waarschijnlijk anders en langer op prikkels die binnenkomen in de frontale cortex, waardoor het langer duurt om tot actie over te gaan. Er wordt beweerd dat hooggevoeligheid een genetisch component heeft, maar om dit te bevestigen mist nog onderzoek.

    Tips: omgaan met een hoogsensitief kind

    • Zorg voor voldoende rustmomenten op een dag, waarop je kindje even alleen kan zijn en geen prikkels hoeft te verwerken. Zo voorkom je overprikkeling.
    • Hechting is voor een hoogsensitief kind erg belangrijk. Angsten kunnen juist sterker worden als jij er even niet bent. Time-out straffen kunnen daarom juist averechts werken, omdat je kindje hierdoor van jou wordt afgezonderd, waardoor hun emoties juist erger kunnen worden.
    • Leer je kindje zijn emoties herkennen. Benoem hierbij zijn emoties, zodat je kindje leert begrijpen waarom hij zich overprikkeld of oververmoeid voelt. Zo kan hij het zelf makkelijker verwerken. Het helpt hierbij ook jouw eigen emoties uit te leggen, in plaats van het te negeren als je een keer van slag bent en je kindje dit doorheeft.
    • Toon begrip en blijf geduldig met een hoogsensitief kind. Voor je kindje is zijn gedrag geen aanstellerij, dus probeer begripvol te blijven. Het kan soms wat langer duren voordat je kindje begrijpt wat je hem probeert uit te leggen, dus blijf hierbij ook geduldig.
    • Probeer de avonden zo rustig mogelijk te houden voor je kindje. Dan krijgt je kindje een paar uurtje zo min mogelijk prikkels en de mogelijkheid om de dag te verwerken. Het nabespreken van de dag aan het einde van de avond voor het slapengaan kan ook helpen prikkels te verwerken.
    • Structuur en voorspelbaarheid werken erg goed voor hoogsensitieve kinderen. Probeer dus zoveel mogelijk structuur in het dagelijks leven aan te brengen. Als er iets afwijkends gaat gebeuren, leg dit dan zo vroeg van tevoren en zo goed mogelijk uit aan je kleine.

    Met deze test kun je uitvinden of jouw kind waarschijnlijk hooggevoelig is.

    Bron: Psychogoed
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard