Kinderen aansporen tot het geven van kusjes en knuffels
Wat is het mooi om te zien wanneer je kindje voor het eerst uit zichzelf kusjes en knuffels begint uit te delen. Groot gelijk dus ook dat je dat als ouder zo vaak mogelijk wilt meemaken en zien. Dat kan dus ook een reden zijn waarom ouders hun kinderen aansporen om knuffels en kusjes te geven aan anderen. Het kan ook zijn dat ouders dit doen omdat ze anders vinden dat het kind onbeleefd is. Maar jij houdt er ook niet van om gedwongen te worden om kusjes uit te delen, toch? Wat is dan het effect op kinderen als we hen wel aansporen kusjes te geven?
Lees ook:
6 tips als je kind niet wilt delenKinderen hun grenzen leren aangeven
Voor kinderen is het lang niet altijd zo wenselijk om onder druk kusjes en knuffels uit te delen. Dat wordt ook gezegd door deskundigen, zoals kinderartsen van de American Academy of Pediatrics. Zij zeggen dat je kinderen beter nooit kunt forceren tot het geven van kusjes en knuffels als zij dat niet willen. Als ze dat wel willen, helemaal prima. Maar als ze zelf ‘nee’ zeggen, dan is dat hun grens die ze aangeven met betrekking tot lichamelijk contact, en dat zouden wij die als ouders moeten respecteren.
Lees ook:
Hoeveel middagdutjes heeft je kind nodig en tot wanneer?Als ouder kun je je kind beter aanmoedigen deze grens aan te geven en te vertellen wat hij of zij wilt, in plaats van aan te moedigen die kus of knuffel toch te geven. Door zijn ‘nee’ te respecteren, leert je kindje dat zijn grenzen met lichamelijk contact gerespecteerd moeten worden. Volgens psycholoog Andrea Bastiani Archibald kan je kind zelfs in gevaar komen als je aanleert dat kusjes altijd gegeven moeten worden, omdat er helaas mensen zijn die het op kinderen hebben voorzien. Ook zullen kinderen dan minder snel aankloppen bij de ouders om iets te melden wat ze niet fijn vinden.
Tegengeluid: knuffelen aansporen is wel oké
Niet iedereen is het ermee eens dat het aansporen tot geven van knuffels en kusjes aan familieleden slecht is. Zo stelt Karol Markowicz (The New York Post) dat het afstempelen van kusjes en knuffels als ‘slecht’ onzin is en zorgwekkend is. Zulk gedrag met familieleden zou niet gelinkt moeten worden aan misbruik, want niet iedereen heeft slechte intenties, en affectie en liefde leren geven is juist goed voor een kind.
Lees ook:
De mentale sprongetjes van je baby in het eerste jaar op een rijDaar zit ook wel wat in, maar natuurlijk is het als ouder belangrijk om de grens aan te geven wanneer en aan wie het oké is kusjes te geven, en aan wie en wanneer niet.
Wat doe jij? Moedig je jouw kindje aan een kusje te geven aan de hele familie, of doe je dat liever niet?