1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  5x signalen dat je kind wellicht stress ervaart

  Gepubliceerd op: 10-14-2020Bewerkt op: 5-29-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-14-2020Bewerkt op: 5-29-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Kinderen zijn over het algemeen vrolijke, energieke kleine mensjes. Maar ook de kleinsten kan het soms een beetje te veel worden, waardoor ze, net als volwassenen, stress kunnen ervaren. Dat wil je natuurlijk als ouder voorkomen. Aan deze signalen kun je herkennen dat je kind wellicht stress ervaart.

  Stress bij kinderen

  Bepaalde omstandigheden en veranderingen kunnen bij kinderen leiden tot het ervaren van stress. Gezonde stress is wanneer je kindje spanning voelt voor een bepaalde gebeurtenis, waarna de stress of spanning weer afneemt. Stress die te lang duurt of te vaak voorkomt is ongezonde stress. Je kindje kan dan steeds moeilijker ontspannen en herstellen.

  Als ouder is dat soms niet altijd even makkelijk waar te nemen, vooral omdat kinderen soms andere manieren hebben om stress uit te drukken. Het National Institute of Mental Health heeft daarom een aantal signalen op een rijtje gezet die zouden kunnen duiden op stress bij je kindje.

  Je kind is angstiger dan normaal

  Als je merkt dat je kindje het vaker dan normaal heeft over angsten die hij of zij ervaart, dan kan dit een teken zijn dat je kindje stress ervaart. Het is wel zo dat de meeste kinderen ouders graag vertellen over hun angsten, als ze doorhebben wat hun van streek maakt. Vinden deze gesprekken veel vaker dan normaal plaats, dan kan het zijn dat je kindje ongezonde spanning ervaart.

  Je kind is prikkelbaarder dan normaal

  Als je kindje steeds vaker niet lekker in zijn of haar vel zit en erg prikkelbaar is, dan kan dat duiden op stress. Je kindje kan dan snel boos of overstuur raken door de kleinste dingen. Ook driftbuien van langere duur kunnen duiden op stress en spanning bij je kind.

  Je kind slaapt slecht

  Door naar het slaapgedrag van je kindje te kijken, kan je goed achterhalen hoe het met hem of haar gaat. Vaak slapen kinderen met stress namelijk slecht ‘s nachts, en ook hebben zij vaker nachtmerries. Daarnaast kan je kindje moeite hebben goed in slaap te komen. Wanneer je kindje slecht slaapt, kan het ook minder prikkels hebben, wat voor een vicieuze cirkel kan zorgen.

  Je kindje kan zich slecht focussen

  Als je van een leerkracht of oppas te horen krijgt, of zelf merkt dat je kindje zich maar moeilijk kan concentreren, kan dat duiden op stress. Je kindje is er zijn met zijn of haar gedachtes minder bij en kan zich daarom minder goed focussen.

  Last van hoofd- en buikpijn

  Lichamelijke klachten zoals hoofd- en buikpijn kunnen ook signalen zijn van stress. Als je kindje hier veel en regelmatig last van heeft, kan dat duiden op mentale spanning dat zich lichamelijk uit. Ook eczeem, jeuk of bultjes kunnen in sommige gevallen resultaten zijn van stress.

  Natuurlijk is ieder kindje anders en zal ieder kind stress op een andere manier uiten. Heeft je kindje sporadisch last van een driftbui, hoofd- of buikpijn of een nachtje slecht slapen, dan hoeft dat niet gelijk te betekenen dat je kindje gestresst is. Schakel bij zorgen altijd hulp of advies in van een professional als je merkt dat je kindje te vaak gespannen is.

  Bron: CJG043
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard