Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyOoievaarsbeet bij babys

Ooievaarsbeet bij baby’s

ZP® - Magazine

, 21 August 2020 19:24Laatste update op: 24 May 2021 16:20

Een ooievaarsbeet is een geboortevlekje bij een pasgeboren baby. Dit vlekje kan roze of rood zijn en op het gezicht of op het lichaam voorkomen. Wat is de ooievaarsbeet precies, is het onschuldig en gaat het vanzelf weer weg?

Wat is een ooievaarsbeet?

Het gaat bij een ooievaarsbeet gelukkig om een onschuldige huidaandoening waar een baby mee kan worden geboren. Je kunt de ooievaarsbeet herkennen aan een roze of rode vlek(ken), meestal op of rondom het gezicht van de baby. Ze komen vaak voor in de nek, op de oogleden of op het voorhoofd. Een ooievaarsbeet op het voorhoofd wordt ook wel een engelenkus genoemd. Daarnaast kunnen ze op het hele lichaam voorkomen.

Rondom de ooievaarsbeet zou de huid niet opgezwollen of dik moeten zijn, en je kindje heeft er dan ook geen last van. De vlekken kan je wellicht beter gaan zien als je baby huilt of boos is.

Ontstaan ooievaarsbeet

De ooievaarsbeet ontstaat doordat de bloedvaten onder de huid wijder zijn. Daardoor stroomt er meer bloed door de bloedvaten heen, waardoor de huid een rode of roze kleur krijgt. Dat is volledig onschuldig en de vlek verdwijnt meestal in het eerste jaar weer.

De naam ‘ooievaarsbeet’ is ontstaan uit een mythe dat kinderen worden gebracht door een ooievaar. De ooievaarsbeet zou dan zogenaamd een afdruk zijn van de snavel in zijn nek.

Als de vlek groeit of hobbelig is, heb je misschien te maken met een aardbeienvlek of een wijnvlek. De wijnvlek is vaak wat groter en paars van kleur en verdwijnt niet vanzelf.

Ooievaarsbeet behandelen

Het is niet nodig een ooievaarsbeet te behandelen. Bij de meeste baby’s (95%) verdwijnt dit geboortevlekje binnen een jaar weer. Ze worden langzaam lichter van kleur, waarna ze helemaal verdwijnen.

Meer over dit onderwerp:

  • Medisch

Plaats een reactie

(0)
user-image
    • Magazine

    • Mijn week

    • Zoeken

    • Dashboard