Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyOnderzoek luchtvervuiling vergroot kans op adhd

Onderzoek: 'luchtvervuiling vergroot kans op ADHD'

ZP® - Magazine

, 5 mei 2022 23:02Laatste update op: 5 mei 2022 23:41

We weten allemaal dat luchtvervuiling niet wenselijk is tijdens de zwangerschap en niet voor je opgroeiende kind. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde omgevingsfactoren, zoals luchtvervuiling en een (niet) groene omgeving een rol spelen bij het ontwikkelen van ADHD bij kinderen.

ADHD en omgevingsfactoren

Dit onderzoek van de University of British Columbia heeft uitgewezen dat het ontwikkelen van ADHD niet alleen genetisch is bepaald. Invloeden uit de omgeving zijn ook factoren die meespelen.

Kinderen die in een groenere en minder vervuilde omgeving wonen zouden 50 procent minder kans hebben om ADHD te ontwikkelen. Kinderen in gebieden met meer vervuilende deeltjes (PM2.5) in de lucht en weinig groen om zich heen, zouden tot 62 procent meer risico hebben om ADHD te ontwikkelen. Dat was op basis van het onderzoek met gegevens van 37.000 kinderen.

Luchtvervuiling

Onderzoeker Matilda van den Bosch vertelt dat ze hebben vastgesteld dat kinderen die in groene buurten wonen met weinig luchtvervuiling, een aanzienlijk kleiner risico lopen om ADHD te ontwikkelen. Zij en mede onderzoekers zijn tot die bevinding gekomen door het verband tussen milieublootstellingen en ADHD in beeld te brengen door middel vane en statistisch model om zo risicoverhoudingen te bepalen. Daarmee werd uiteindelijk duidelijk dat 4,2 van de onderzoekspopulatie, ofwel 1217 kinderen ADHD hadden.

Volgens de onderzoekers zouden de verbanden tussen ADHD en luchtvervuiling extra significant zijn bij kinderen die in hun vroege leven blootgesteld werden aan hevige luchtvervuiling. De hersenen zijn in het vroege leven namelijk nog vol in ontwikkeling.

ADHD herkennen

ADHD betekent dat een kind heel druk is (in het hoofd) en daardoor moeite heeft met concentratie. Een kind met ADHD kun je herkennen aan bijvoorbeeld:

 • het kind is hyperactief
 • het kind heeft moeite met opletten en concentratieproblemen
 • het kind is erg impulsief en doet dingen zonder eerst goed na te denken
 • stilzitten is lastig voor je kind
 • het kind is vaak vergeetachtig of dromerig

Door bovenstaande kenmerken kan je kind al voor de leeftijd van twaalf problemen ontwikkelen op school of in het gezin. Het kan zijn dat een kind met ADHD juist niet druk is, maar alleen concentratieproblemen heeft. Een kind kan dus heel stil en dromerig zijn, maar toch ADHD hebben. Herken je je kind hierin? Je kunt met je twijfels een bezoekje brengen aan de huisarts met je kind om te kijken of er wellicht sprake is van ADHD.

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard