1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Oh oh: nieuwe ouders hebben wel zes jaar slaapgebrek volgens onderzoek

  Gepubliceerd op: 8-12-2020Bewerkt op: 2-7-2106
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-12-2020Bewerkt op: 2-7-2106
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  We weten allemaal dat het krijgen van een baby gepaard gaat met gebroken nachten en vermoeidheid. Maar dat nieuwe ouders wel zes jaar lang moeten dealen met slaapgebrek, is wel indrukwekkend!

  Slechte nachtrust na een baby

  Onderzoek van de University of Warwick heeft uitgewezen dat het slaapgebrek van nieuwe ouders niet zes maanden, maar wel zes jaar lang kan duren. Zit je nu dus nog in de babyfase, dan heb je nog een lange rit voor de boeg, helaas.

  Dit onderzoek wees uit dat het in de eerste drie maanden na de geboorte van de baby het slechtste is gesteld met de nachtrust van nieuwe ouders. Dit is vooral bij vrouwen het geval, maar ook vaders komen er niet onderuit. Geen zorgen: er komt écht wel langzaam verbetering in, maar je slaapkwaliteit zal waarschijnlijk de komende jaren niet meer worden als voordat de baby er was.

  Beoordeling slaapkwaliteit

  Bij dit onderzoek werd gekeken naar de slaapkwaliteit van deelnemers over een periode van 7 jaar. Deze slaapkwaliteit konden zij beoordelen op een schaal van 0 tot 10 voor de hoeveelheid slaap die zij kregen doordeweeks en in het weekend.

  Voor vrouwen was er in het eerste jaar met een eerste baby een daling in slaapkwaliteit van 1,7 punten. In dit eerste jaar verloren vrouwen gemiddeld veertig minuten slaap per nacht vergeleken met voor de zwangerschap. In de eerste drie maanden hadden vrouwen het ‘t zwaarst: toen verloren ze namelijk gemiddeld een uur slaap per nacht. Voor mannen waren deze hoeveelheden vergelijkbaar, maar wel iets minder groot. Vaders gaven in de eerste drie maanden met hun baby een slaaptekort van gemiddeld 13 minuten aan.

  Na de babytijd

  Ook na de babytijd bleken mannen en vrouwen slaaptekort te hebben. Het eerste kind heeft hierbij de grootste impact op de ouders. Bij een tweede of derde is het slaaptekort iets minder erg. Gemiddeld slapen ouders zo’n 25 minuten korter dan voordat ze kinderen hadden. Dit kan doorgaan tot 4 of 6 jaar na de geboorte van het kind.

  Heb jij last van slaapgebrek met een kleine? Hoe ga je hiermee om?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard