1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Het belang van magisch denken en fantasie bij kinderen

  Gepubliceerd op: 7-20-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-20-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Stap binnen in de betoverende wereld van kinderen, waar draken en prinsessen tot leven komen, speelgoed kan praten en kastelen van dekens worden gebouwd. Magisch denken en fantasie is een intrigerend aspect van de kindertijd, waarin de grens tussen fantasie en realiteit vervaagt. Terwijl volwassenen de logica en de feiten waarderen, biedt het magisch denken kinderen een prachtige manier om de wereld om hen heen te begrijpen en hun verbeelding te stimuleren. Waarom is magisch denken en fantasie zo belangrijk bij kinderen, en kan het ook te veel zijn?

  De fantasiewereld van kinderen

  Kinderen, vooral tussen de 3 en 6 jaar, hebben een bijzonder talent voor het creëren van magische werelden waarin alles mogelijk is. Een duffe stok kan veranderen in een toverstaf, een gewoon bed in een vliegend tapijt en een huisdier kan plotseling een pratende metgezel worden. Deze levendige fantasieën zijn geen teken van onvolwassenheid, maar een uiting van het rijke innerlijke leven van een kind. In de wereld van magisch denken leren kinderen om te gaan met complexe emoties, ontwikkelen ze creatieve vaardigheden en bouwen ze aan zelfvertrouwen.

  Hoe uit het magisch denken zich?

  Magisch denken uit zich op verschillende manieren bij kinderen. Ze kunnen moeiteloos schakelen tussen wat echt is en wat verzonnen is. Voor hen is de lijn tussen fantasie en werkelijkheid vaak vaag. Ze geven levenloze objecten menselijke eigenschappen en laten ze praten, denken en voelen. Soms bedenken ze magische of bovennatuurlijke redenen voor gebeurtenissen. Spel is een belangrijke uitlaatklep voor magisch denken. Ze kunnen in hun spelrollen aannemen en de werkelijkheid veranderen naar hun verbeelding. Jonge kinderen hebben zelfs vaak een denkbeeldig vriendje.: die kun je gerust omarmen en accepteren.

  Waarom is magisch denken en fantasie belangrijk voor kinderen?

  Magisch denken speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen om verschillende redenen. Door hun fantasie te gebruiken, leren kinderen nieuwe ideeën te vormen en oplossingen te bedenken voor problemen. Het biedt kinderen een veilige manier om hun emoties te uiten en te begrijpen. Het bedenken van fantasierijke scenario's geeft kinderen een gevoel van controle en zelfvertrouwen. Magisch denken bevordert spel en samenwerking met anderen, wat de sociale vaardigheden van kinderen versterkt.

  Kan de fantasie ook te veel zijn?

  Hoewel magisch denken een waardevol aspect is van de kindertijd, kan het soms ook te veel worden. Als kinderen irrationele angsten en fobieën ontwikkelen die hun dagelijkse leven verstoren, kan dit een teken zijn van overmatig magisch denken. Sommige kinderen hebben moeite om het verschil te begrijpen tussen wat echt is en wat niet. Als het magisch denken de mogelijkheid van je kind beperkt om deel te nemen aan normale activiteiten en verantwoordelijkheden, is het belangrijk om als ouder aandacht te besteden aan deze signalen.

  Bied dan geruststelling en help je kind onderscheid te maken tussen fantasie en werkelijkheid. Beperk en begeleid schermtijd waar nodig, en stimuleer kritisch denken door vragen te stellen en nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen aan te moedigen. Ondersteun je kind bij het begrijpen en uiten van hun emoties op een gezonde manier.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   25 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard