Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyKwaaltjes en ziektesVijfde ziekte

Vijfde ziekte

ZP® - Magazine

, 25 September 2020 10:33Laatste update op: 18 March 2021 19:13

Vijfde ziekte is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt overgedragen door een virus. 5e ziekte komt vooral voor bij kinderen, maar zij worden er niet heel ziek van. Wel kan de 5e ziekte in de eerste helft van de zwangerschap gevaarlijk zijn voor de baby. Wat is de vijfde ziekte precies en wat zijn de symptomen?

Hoe ontstaat de vijfde ziekte?

De vijfde ziekte is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het Parvo B19-virus. Het virus bevindt zich in de keel en wordt verspreid via vochtdeeltjes in de lucht. Dus als iemand die besmet is met het virus niest, hoest of praat kan het virus zich via de lucht verspreiden. Als iemand anders, die het virus niet heeft en ook nog niet heeft gehad, die vochtdeeltjes inademt, kan diegene besmet worden.

Wat zijn de symptomen van de vijfde ziekte

De vijfde ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen. Kinderen krijgen de volgende klachten:

 • Kleine rode vlekjes in het gezicht
 • Soms hele rode wangen
 • Soms koorts

Na de eerste klachten kunnen de volgende symptomen optreden:

 • De vlekjes gaan jeuken
 • De vlekjes verspreiden zich over het hele lichaam
 • Na een week verdwijnen de vlekjes

Als je de vijfde ziekte hebt gehad, kun je de ziekte niet nog een keer krijgen. De meeste mensen krijgen de vijfde ziekte als ze kind zijn.

Vijfde ziekte bij volwassenen

Volwassen die besmet worden met de vijfde ziekte krijgen vaak wel heftigere klachten. Ze worden er echt ziek van. Klachten die dan veel voorkomen zijn: gewrichtsklachten zoals pijn en stijfheid van handen, knieën, polsen, en voeten. Deze klachten duren meestal twee weken. Ook krijgen sommige volwassenen vlekken in hun gezicht en over het hele lichaam.

Risico’s vijfde ziekte bij zwangerschap

Als je zwanger bent en je wordt besmet met de vijfde ziekte, kan dit gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Het kan namelijk de aanleg van de organen verstoren en er is in de eerste helft van de zwangerschap een verhoogde kans (9 procent) op een miskraam of een stilgeboren baby. Als je de ziekte al hebt gehad voordat je zwanger bent, kun je de ziekte niet nog een keer krijgen en hoef je je dus geen zorgen te maken om je baby.

Wat kun je doen om de vijfde ziekte te voorkomen? Er is geen vaccin tegen de ziekte, maar je kunt wel bepaalde handelingen uitvoeren om besmetting met de ziekte te voorkomen. Dingen die je in het dagelijks leven kunt doen om besmetting te voorkomen zijn:

 • Bij verkoudheid een papieren zakdoek gebruiken om je neus te snuiten of om in te hoesten. Gebruik die ook niet vaker dan 1 keer.
 • Als je moet hoesten of niezen, doe dat dan in je elleboog, zodat de speekseldruppeltjes zich niet kunnen verspreiden via de lucht.
 • Was goed je handen nadat je je neus hebt gesnoten of als je hebt gehoest of geniest.
 • Houd je pasgeboren baby uit de buurt van mensen die hoesten of niezen.
 • Leer je kind vroeg om deze bovenstaande handelingen netjes uit te voeren.
 • Maak het speelgoed van je kind elke dag schoon. Baby’s en jonge kinderen stoppen vaak speelgoed in hun mond, waardoor ze dus besmet kunnen raken. Het speelgoed schoonmaken kan gewoon met een sopje met allesreiniger. Zorg wel dat er geen zeepresten achterblijven, dat vindt je kind waarschijnlijk niet heel smakelijk.

Kan je met vijfde ziekte naar de kinderopvang, school of werk?

Als je kind zich goed voelt kun je je kind prima naar de kinderopvang of naar school brengen. 5e ziekte is namelijk besmettelijk al voordat je kind klachten krijgt. Het helpt dus niet om je kind thuis te laten, om anderen niet te besmetten. Als je vijfde ziekte hebt als volwassene en je voelt je gewoon goed, kun je prima naar je werk gaan. Om dezelfde reden.

Meer over dit onderwerp:

 • Kinderziektes, hoe behandel ik ze of nog beter, hoe voorkom ik ze?
 • Medisch

Plaats een reactie

(0)
user-image

  Gerelateerde artikelen

  Gerelateerde artikelen

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Groeikalender
  Magazine