1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Pinda-allergie bij baby's en kinderen

  Gepubliceerd op: 1-5-2024Bewerkt op: 1-25-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-5-2024Bewerkt op: 1-25-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Van de kinderen tot 3 jaar krijgt 4% tot 8% te maken met een voedselallergie of intolerantie, en de pinda-allergie is één van de meest voorkomende. Voor ouders van baby's en peuters kan een pinda allergie een verontrustende diagnose zijn. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen is van essentieel belang voor een gezonde opvoeding van kinderen.

  Wat is een pinda-allergie?

  Een pinda-allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op eiwitten in pinda's. Het kan variëren van milde tot ernstige symptomen en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Bij een pinda allergie reageert het afweersysteem op de eiwitten uit pinda's, wat ook wel een IgE reactie wordt genoemd. Je lichaam is bij een allergie overgevoelig voor bepaalde lichaamsvreemde stoffen, genaamd allergenen.

  Wanneer krijgt een kind een pinda-allergie?

  Pinda-allergieën kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar ze komen vaker voor bij jonge kinderen. Ze kunnen zelfs ontstaan bij baby's die nog geen pinda's hebben gegeten. Erfelijke aanleg speelt een rol bij het krijgen van een pinda- en notenallergie, maar als jij een allergie hebt hoeft dat niet te betekenen dat je kind dat ook automatisch heeft. Ook de blootstelling aan pinda's op jonge leeftijd kan van invloed zijn, waarbij vroegtijdige of juist vermijding van contact met pinda's een rol kan spelen.

  Symptomen pinda-allergie baby en kind

  Als je baby of kind in contact is geweest met pindaproducten of voedsel met pinda's heeft gegeten, kun je op deze manier een pinda-allergie herkennen:

  • Huidreacties: Dit omvat huiduitslag, ernstig eczeem, roodheid, jeuk, dikke ogen, tong lokale netelroos en zwelling rond de mond en/of gezicht. Soms kan netelroos optreden, wat zich manifesteert als verheven, jeukende bultjes op de huid.
  • Gastro-intestinale problemen: Baby's en peuters met een pinda-allergie kunnen last hebben van braken, buikpijn, diarree, of zelfs bloed in de ontlasting.
  • Ademhalingsproblemen: Dit kan variëren van een verstopte neus, hoesten en piepende ademhaling tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden, zoals kortademigheid en piepende ademhaling. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een levensbedreigende aandoening genaamd anafylaxie.
  • Cardiovasculaire reacties: Een plotselinge daling van de bloeddruk, duizeligheid, flauwvallen, en een snelle of onregelmatige hartslag kunnen ook symptomen zijn van een ernstige allergische reactie.
  • Anafylaxie: Dit is een acute, ernstige allergische reactie die onmiddellijke medische hulp vereist. Het begint vaak met een tintelend gevoel in de mond, en kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, een snelle daling van de bloeddruk, bewusteloosheid en in extreme gevallen zelfs de dood.

  Het monitoren van de reacties van een baby of peuter na het consumeren van voedsel is belangrijk om mogelijke allergische reacties te identificeren en snel te kunnen reageren. Als er enige twijfel bestaat over mogelijke allergieën, is het raadzaam om een medisch professional te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.

  Vaststellen pinda-allergie bij kind of baby

  Een allergoloog kan een diagnose stellen door middel van huidtests, bloedonderzoek en eliminatiediëten. Het is belangrijk om een professionele diagnose te verkrijgen voor een effectieve behandeling. Dat gebeurt door middel van het vragen naar de lichamelijke klachten en lichamelijk onderzoek. Vervolgens doet een arts een bloedtest (CAP-test) en vervolgens en voedselprovocatietest. Die moet met regelmaat worden herhaald om te controleren of je kind nog steeds allergisch is voor het allergeen in pinda's.

  Gevolgen en risico's pinda-allergie bij kind

  Pinda-allergieën kunnen ernstige reacties veroorzaken. Anafylaxie is het meest ernstige risico van een pinda-allergie. Anafylaxie is een plotselinge en heftige allergische reactie die het hele lichaam aantast. Het kan leiden tot ademhalingsproblemen, een snelle daling van de bloeddruk, bewusteloosheid en in extreme gevallen zelfs de dood. Het risico op anafylaxie is een van de grootste zorgen voor ouders van kinderen met een pinda-allergie.

  Dan heb je ook het risico op kruisbesmetting. Het risico op kruisbesmetting is hoog bij voedsel dat in contact komt met pinda's of sporen ervan. Zelfs kleine hoeveelheden pinda's kunnen een reactie veroorzaken bij zeer gevoelige personen. Dit maakt het moeilijk om te garanderen dat voedsel volledig vrij is van pinda's, wat het risico op onbedoelde blootstelling vergroot.

  Zowel voor het kind als de ouders kan leven met een pinda-allergie emotioneel uitdagend zijn. Het constante bewustzijn en de angst voor mogelijke reacties kunnen stress en angst veroorzaken, zowel bij het kind als de familie. Een pinda-allergie kan de algemene kwaliteit van leven beïnvloeden. Het beperkt niet alleen de voedingskeuzes, maar kan ook invloed hebben op het vermogen om zorgeloos deel te nemen aan activiteiten buitenshuis of op vakantie.

  Wat doen bij een allergische of anafylactische reactie door pinda's bij baby of kind?

  Een anafylactische reactie is een plotselinge en ernstige allergische reactie die het hele lichaam aantast, wat kan leiden tot een anafylactische shock. Het kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische hulp. Dit zijn de stappen die genomen moeten worden bij een vermoedelijke anafylactische reactie:

  1. Herken de symptomen van anafylaxie: Dit omvat ademhalingsproblemen zoals kortademigheid, piepende ademhaling, benauwdheid, en slikproblemen. Daarnaast kunnen er symptomen zijn zoals zwelling van de tong en keel, duizeligheid of flauwvallen, een plotselinge daling van de bloeddruk, en een snelle of onregelmatige hartslag.
  2. Bel onmiddellijk medische hulp: Anafylaxie is een medisch noodgeval dat onmiddellijke aandacht vereist. Bel 112 of zoek direct spoedeisende medische hulp.
  3. Gebruik de epinefrine auto-injector: Indien beschikbaar, gebruik de epinefrine auto-injector zoals voorgeschreven door de arts. Dit kan de ernst van de reactie verminderen totdat professionele hulp arriveert.
  4. Leg het kind comfortabel neer: Leg het kind plat op de rug, tenzij dit ademhalingsproblemen veroorzaakt. Til indien mogelijk de benen op om de bloedcirculatie te verbeteren.
  5. Blijf rustig en bied geruststelling: Blijf bij het kind, blijf rustig en bied geruststelling. Stress kan de situatie verergeren.
  6. Vermijd verdere blootstelling aan pinda's: Stop onmiddellijk met het toedienen van pinda's of pindaproducten aan het kind.
  7. Volg het actieplan: Als er een actieplan is voor noodsituaties, volg dit dan strikt op.

  10 tips als je baby of kind een pinda-allergie heeft

  1. Informeer alle verzorgers en leraren over de allergie en over het actieplan als er sprake is van contact met pinda's. Vertel vriendjes dat ze op school en op de opvang dat ze de lunch niet met je kind mogen delen.
  2. Lees etiketten zorgvuldig.
  3. Wees voorbereid op noodsituaties.
  4. Houd een voedseldagboek bij en volg een strikt dieet.
  5. Vermijd kruisbesmetting. Als een gerecht of bestek in contact is geweest met pinda's, kun je dat niet meer aan je kind geven.
  6. Leer de tekenen van een allergische reactie herkennen.
  7. Creëer een allergievrije omgeving thuis. Gooi alle voedingsmiddelen met noten of sporen van noten en notenolie weg. Dat geldt ook voor alle cosmectia en verzorgingsproducten, die kunnen ook sporen van pinda's bevatten.
  8. Stel een actieplan op met een allergoloog.
  9. Oefen met het gebruik van een epinefrine auto-injector.
  10. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in behandelingen. Via je arts kan je een lijst opvragen met veilige voedingsmiddelen. Die lijst wordt regelmatig geüpdatet.

  Groeit een kind over zijn pinda-allergie heen?

  Sommige kinderen kunnen hun pinda-allergie ontgroeien naarmate ze ouder worden. Een allergoloog kan helpen bij het beoordelen van de kans op ontgroeien van de allergie.

  Geef je wel of geen pinda's aan je baby?

  Er wordt door de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde aangeraden je baby al rond de 4 maanden kennis te laten maken met pinda's. Voorheen werd nog gezegd dat je baby pinda's juist een paar jaar zou moeten vermijden, maar dat advies is dus aangepast omdat dat averechts lijkt te werken. Door je baby al vroeg in contact te laten komen met pinda's wordt de kans kleiner om allergisch te worden. Let goed op hoe je baby reageert op de eerste keer pinda's, vooral wanneer er een pinda-allergie in de familie zit.

  Medicatie bij een pinda-allergie kind

  Medicatie voor kinderen en baby's met een pinda-allergie is gericht op het behandelen van symptomen en het controleren van mogelijke noodsituaties. Hier zijn enkele belangrijke medicatieopties:

  • Epinefrine auto-injector: Dit is de eerste en meest cruciale medicatie voor noodgevallen bij een pinda-allergie. Epinefrine (ook bekend als adrenaline) wordt toegediend via een auto-injector om de symptomen van een ernstige allergische reactie te verminderen. Het is van vitaal belang om te leren hoe dit correct te gebruiken en het altijd bij je te dragen in geval van een allergische reactie.
  • Antihistaminica: Deze medicijnen worden gebruikt om milde allergische symptomen zoals jeuk, huiduitslag en zwelling te behandelen. Ze blokkeren de werking van histamine, een stof die vrijkomt tijdens allergische reacties.
  • Corticosteroïden: In gevallen van ernstige allergische reacties kan een arts corticosteroïden voorschrijven, zoals prednison, om ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te onderdrukken.
  • Bronchodilatoren: Voor patiënten met ademhalingsproblemen kunnen bronchodilatoren worden voorgeschreven om de luchtwegen te openen en ademhalingsproblemen te verlichten.

  Voor baby's en jonge kinderen is de dosering en het gebruik van medicatie vaak anders dan bij oudere kinderen of volwassenen. Het is belangrijk om altijd de voorgeschreven dosering en instructies van een arts of allergoloog op te volgen.

  Tip: EHBO cursus volgen

  Het is handig om meer te weten over allergieën. Een EHBO cursus is dan ook de oplossing. Dankzij onze samenwerking met het EHBO Bureau kunnen ze bij jou thuis de cursus komen verzorgen, super handig! Vul hier het formulier in om meer informatie te krijgen over een EHBO cursus bij je thuis. Wil je een EHBO cursus op een locatie in de buurt volgen dan kan dat via onze andere partner het Rode Kruis.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard