1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Krampjes bij je baby

    Gepubliceerd op: 11-23-2019Bewerkt op: 4-10-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-23-2019Bewerkt op: 4-10-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Krampjes bij je baby zijn een van de vervelendste kwaaltjes die er maar zijn. Niet alleen voor je baby is het moeilijk om met deze krampjes om te gaan, voor de ouders kan het net zo lastig zijn om uit te vinden waar het door komt en met een oplossing te komen. Voor allebei dus een behoorlijke beproeving. Krampjes bij je baby zijn gelukkig onschuldig, maar wel heel vervelend. Hier kun je alles lezen over hoe je darmkrampjes kunt herkennen en wat je eraan kunt doen!

    Buikkrampjes baby herkennen

    Hard huilen

    Wanneer je baby buikkrampjes (of darmkrampjes) heeft trekken de spieren van de darmwand samen. Dit kan een vervelend gevoel geven aan je kleintje. Krampjes komen meestal opspelen tijdens of na een voeding, wat zich kan uiten in een hard huilende baby, wat soms wel uren kan duren. Je baby is hierbij erg onrustig en ontroostbaar. Darmkrampjes komen vooral voor rond de leeftijd van 6 weken, wanneer de piek is, en na een maandje of 4 gaan de krampjes vaak weer over.

    Trappelende beentjes

    Je kunt de krampjes van je baby aan verschillende dingen herkennen. Vaak balt bijvoorbeeld je baby zijn vuisten of schopt en trappelt hij hard met zijn benen. Ook kan het zijn dat hij zijn beentjes krampachtig optrekt. Ook zal je zien dat je kindje veel spanning en onrust heeft in zijn lijfje, waarbij hij zich kan overstrekken. Daarnaast zal hij hard en hevig huilen en kan hij last hebben van winderigheid.

    Oorzaken van krampjes bij je baby

    Krampjes ontstaan dus door de samentrekkende spieren in de darmwand. Dit kan komen door vastzittende lucht, waarom het erg belangrijk is dat je je kindje goed laat boeren, hoe weinig zin je daar dan ook soms in hebt! Wanneer baby’s namelijk drinken komt er ook lucht met de melk mee. Grote hoeveelheden lucht in de darmen kunnen dan niet goed hun uitweg vinden, wat resulteert in darmkrampjes. Dit is vooral bij baby’s die erg gulzig drinken. Goed boertjes laten is hierbij dus erg belangrijk!

    Natuurlijk hebben krampjes ook alles te maken met de rijping van het maagdarmstelsel. De darmen van je kindje worden namelijk voor het eerst echt aan het werk gezet buiten de baarmoeder, met melk in plaats van vruchtwater. Hierdoor passeert voeding soms te snel en wordt het niet afgebroken, wat zorgt voor winderigheid en krampjes. Ook kan overstimulatie bijdragen aan krampjes bij baby’s, dit kan letterlijk voor buikpijn zorgen, alhoewel sommige baby’s gevoeliger zijn hiervoor dan anderen.

    Krampjes bij borstvoeding

    Darmkrampjes kunnen zowel komen opspelen bij borstvoeding als flesvoeding. Geef je borstvoeding? Dan kan het zo zijn dat jij iets eet wat wordt doorgegeven via de moedermelk dat je baby nog niet zo goed kan hebben. Dit gaat om dingen zoals koolsoorten, ui, specerijen, paprika, koffie, chocolade, citrusvruchten en koolzuurhoudende dranken. Het is belangrijk om je baby de bost volledig te laten leegdrinken, omdat de vollere melk die als laatste komt een stimulerende werking heeft op de darmen. Vermoed je dat het door één van deze voedingsmiddelen komt? Laat ze dan eens een paar dagen weg uit je eetpatroon om te kijken hoe je baby hierop reageert.

    In sommige gevallen worden de buikkrampjes specifiek veroorzaakt door een koemelkallergie die je baby heeft. Als jij koemelkproducten eet en drinkt, kan dit worden doorgegeven in je borstvoeding en kan je baby hier last van krijgen. Dan gaat het om een overgevoeligheid of voedselintolerantie die je kindje heeft en kan je met borstvoeding beter koemelkproducten vermijden.

    Krampjes bij kunstvoeding

    Bij kunstvoeding kun je op andere dingen letten. Zo kun je er rekening mee houden niet te vaak grote veranderingen in het voedingsschema aan te brengen, omdat dan je baby steeds opnieuw moet wennen. Houd er rekening mee dat je baby er best 15 a 20 minute over mag doen om het flesje leeg te drinken; geen haast! Ook kan het helpen om pauzes in te lassen en boertjes te laten tussendoor. En speen met een kleiner gaatje of een dubbele speen kan ook helpen, zodat je baby niet te veel naar binnen klokt en zo minder gasvorming krijgt.

    Ook kan het een goed idee zijn om een speciale fles aan te schaffen waarbij de speen ervoor zorgt dat deze continu gevuld is met melk. Zo komt er dus zo min mogelijk lucht door in het flesje, wat zorgt voor minder winderigheid in de maag van je baby.

    Tips om krampjes te verminderen

    Naast de bovenstaande flesvoeding- en borstvoedingstips te volgen om krampjes te verminderen, kun je ook aan de slag met de volgende tips.

    • Warmte. Je kunt warmte geven aan het buikje van je baby om zo de pijn te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld met een kruikje of een warm bad.
    • Massage. Met warme handen kun je gerust zachtjes ronddraaiende bewegingen maken over het buikje van je baby, wat voor verlichting kan zorgen.
    • In de draagdoek. Het ritmisch bewegen, jouw warmte en het wiegen zorgen ervoor dat je baby de krampjes even zal vergeten.
    • Maak fietsbewegingen met zijn beentjes in de lucht. Dit kan zorgen voor ontspanning in de buikspieren.
    • Afleiding. Door even voor je baby te zingen, hem te schommelen of een ritje te maken in de auto kan hij weer even tot rust komen.
    • Inbakeren. Dit kan helpen je baby rustig te krijgen tijdens de onrust die krampjes veroorzaken. Zo kan je de nachtrust wat verbeteren.
    • De juiste houding. Probeer hierbij een houding te vinden waar specifiek jouw baby zich goed bij voelt. Een goede houding kan zijn je baby op zijn buik op je onderarm te leggen.'

    Heeft je baby last van krampjes, bedenk dan altijd dat het niet voor altijd is en het vanzelf wel weer overgaat. In bijna alle gevallen is het daarom ook niet nodig om naar de dokter te gaan, als je zeker weet dat het gaat om buikkrampjes. Twijfel je, omdat er bijvoorbeeld ook sprake is van diarree, koorts of braken bij de krampjes? Dan is het een goed idee om contact op te nemen met de huisarts.

    Infacol kan helpen

    Infacolis een effectief medisch hulpmiddel bij darmkrampjes en kan vanaf de geboorte én voor onbepaalde tijd gebruikt worden. Infacol helpt vastzittende lucht in de maag en darmen te bevrijden en wordt niet in het lichaam opgenomen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard