1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wat die koude voetjes van je baby betekenen

  Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 9-14-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 9-14-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Als kersverse ouder maak je je waarschijnlijk regelmatig zorgen over de gezondheid van je baby. Eén van de dingen waar je je wellicht zorgen over maakt, zijn koude voeten bij je baby. Hoewel het misschien angstaanjagend lijkt, is het eigenlijk heel normaal en komt het bij pasgeboren baby's en jonge baby's veel voor. Vaak heeft het alles te maken met de onvolgroeide bloedsomloop van je baby.

  Waarom heeft je baby koude voetjes?

  Er zijn verschillende redenen waarom baby's soms koude voetjes hebben. Een belangrijke reden is dat baby's nog niet goed in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Hun bloedvaten zijn nog niet zo ontwikkeld als die van volwassenen, waardoor de bloedcirculatie naar de voeten kan verminderen. Daarnaast kan het dragen van te strakke sokjes of schoentjes de bloedcirculatie belemmeren.

  Een andere mogelijke oorzaak van koude voeten bij baby's is een te koude omgeving. Zorg er dus voor dat de temperatuur in de kamer waar je baby verblijft op peil is en kleed je baby warm aan, vooral als het koud is buiten.

  Kan het kwaad?

  Voetjes die koud zijn bij je pasgeboren baby zijn meestal geen reden tot paniek. Blauw paarsachtige voeten of witte voeten kunnen duiden op een verminderde bloedtoevoer. Baby's hebben namelijk nog niet een volgroeide bloedsomloop. Als rest van het lichaam maar niet blauw ziet, zijn blauw-paarsachtige voetjes niet erg. Check ook altijd of de verminderde bloedsomloop niet te maken heeft met sieraden, strakke sokken, touwtjes of een bepaalde houding van je baby. Het kan tot wel drie maanden na de geboorte duren totdat de bloedsomloop helemaal aangepast is.

  Wat kun je doen?

  Als je merkt dat je baby koude teentjes en voetjes heeft, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de bloedcirculatie te bevorderen en je baby's voetjes warm te houden:

  • Zorg ervoor dat de kamer waar je baby verblijft warm genoeg is
  • Kleed je baby lekker warm aan (maar zeker niet té warm)
  • Draag geen te strakke sokjes of schoentjes
  • Masseer de voeten van je baby zachtjes waardoor ze beter doorbloed raken. Je baby masseren is daarnaast een fijne manier om je baby te verwennen en het bevordert de hechting tussen jullie
  • Houd je baby regelmatig in beweging door bijvoorbeeld te spelen of door je baby te sussen

  Kortom: het is een veelvoorkomend verschijnsel en meestal geen reden tot paniek. Het is belangrijk om de temperatuur in de kamer waar je baby verblijft op peil te houden en je baby warm, maar niet te warm aan te kleden. Door de voeten van je baby zachtjes te masseren en je baby regelmatig in beweging te houden, kun je de bloedcirculatie bevorderen en ervoor zorgen dat je baby comfortabel en warm blijft.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard