1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hatsjoe! Alles over hooikoorts bij je kindje

  Gepubliceerd op: 3-25-2020Bewerkt op: 5-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-25-2020Bewerkt op: 5-23-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Hooikoorts bij je kindje nu het weer warmer wordt kan erg vervelend zijn. Al dat niezen en hijgen kan ook erg vermoeiend zijn voor je kleine, en dus ook voor jou. Hoe herken je hooikoorts bij je baby en wat kan je eraan doen?

  Kinderen en hooikoorts

  Ook sommige kinderen ontkomen er niet aan nu de lente weer is begonnen: hooikoorts! Wanneer de bloemen weer beginnen te bloeien kan je kindje symptomen van hooikoorts gaan vertonen, wat erg vervelend voor je kindje zelf is, maar ook lastig voor jou, alhoewel hooikoorts geen kwaad kan. Vooral tussen mei en oktober komt hooikoorts veel voor, want dan bereiken de rondvliegende pollen zijn top. Hoe kan je hooikoorts onderscheiden van griep of een allergie, en hoe kun je het leed voor je kindje wat verzachten?

  Hoe ontstaat hooikoorts?

  Hooikoorts bij je kindje wordt veroorzaakt door een allergie voor pollenkorrels van stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het kan hierbij om specifieke pollen gaan, je kindje hoeft niet voor alle pollen allergisch te zijn. Komt je kleine dan in de buurt van de pollen waar hij allergisch voor is, dan krijgt hij hooikoorts.

  Bij hooikoorts wordt het slijmvlies in de mond, keel, neus, ogen of luchtpijp geïrriteerd, waardoor klachten ontstaan die lijken op verkoudheid, vooral gekenmerkt door rode, prikkende ogen, een loopneus en niezen.

  Symptomen hooikoorts baby

  Wanneer je kindje in de lente of zomer deze symptomen vertoont, is het waarschijnlijk dat hij last heeft van hooikoorts:

  • Je kindje niest vaker dan normaal, vooral als jullie buiten zijn
  • Je kindje heeft last van een loopneus met helder snot, niet dik (tip: probeer deze neusreiniger )
  • Je kindje wrijft erg vaak in zijn oogjes om de jeuk te verlichten

  Het is afhankelijk van de hevigheid van de allergie hoe een baby reageert op de hooikoorts. Klachten zullen dus in intensiteit van kind tot kind variëren. Gelukkig groeien de meeste kinderen over hooikoorts heen naarmate ze ouder worden, maar het kan ook zijn dat hooikoorts voor het eerst verschijnt op latere leeftijd.

  Hooikoorts, allergie of griep?

  Heeft je kindje deze klachten in de herfst of winter? Dan is het waarschijnlijk dat je kindje een allergie voor iets anders heeft, omdat hooikoorts in de herfst en winter niet voorkomt. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie. Hooikoorts gaat niet gepaard met koorts, waarin het verschilt van een virus. Heeft je kindje wel koorts en andere symptomen van de griep, dan kan het om een griepje gaan.

  Hooikoorts vaststellen

  Wanneer je kindje langer dan 3 weken symptomen van hooikoorts vertoond, dan is het goed mogelijk dat je kindje hooikoorts heeft. Je kunt dan met je vermoeden bij de huisarts terecht voor een allergietest. Deze test kan worden gedaan met een bloedonderzoek of een huidallergietest.

  Hooikoorts medicijnen baby’s en kinderen

  Er is geen middel of behandeling dat hooikoorts kan genezen, maar er zijn wel genoeg geneesmiddelen beschikbaar die de klachten sterk kunnen verminderen. Zo zijn er talloze tabletten, neussprays, neus- en oogdruppels beschikbaar voor kinderen tegen hooikoorts.

  Het is belangrijk te weten dat de werkzame stop in hooikoortsmedicatie loratadine of cetirizine is, welke geschikt zijn om te gebruiken vanaf 2 jaar. Lees hiernaast ook altijd goed de bijsluiter voor andere bijzonderheden. Je kunt de meeste hooikoortsmedicijnen gewoon in de apotheek of drogist kopen, maar het is altijd beter eerst met de huisarts te overleggen die kan adviseren welk medicijn het beste is.

  Tips om hooikoorts klachten te verminderen

  Naast medicijnen te kopen, kun je nog een aantal dingen doen om de klachten van hooikoorts bij je baby te verminderen:

  • Vaseline smeren met een wattenstaafje aan de binnenkant van je baby’s neus. Zo blijft het stuifmeel plakken en dringt het minder snel de slijmvliezen in.
  • ‘s Avonds douchen of in bad, zodat het stuifmeel weg wordt gespoeld en je kindje dit niet meeneemt naar bed.
  • Een zonnebril om de ogen van je kleine te beschermen tegen rondvliegende pollen.
  • Hang de was binnen op om te drogen, zodat er geen pollen in de kleding kunnen blijven hangen.
  • Sluit de deuren en ramen in huis, zodat je kindje binnenshuis minder last heeft van hooikoorts. Wil je de ramen toch even open zetten, doe dit dan het liefste in de ochtend, omdat dan de pollen nog niet zo actief zijn.
  • Check ‘s ochtends het weerbericht, vooral de hooikoortsrader is hiervoor een handige bron.
  • Neem je baby mee naar zee, want zeelucht zal hem erg goed doen. Hier heeft je kindje even geen last van de pollen.
  • Blijf het liefst weg van parkjes, tuinen en grasvelden, waar de meeste pollen voorkomen.
  • Was en droog eventuele huisdieren voordat je ze in huis laat, zodat zij geen pollen meenemen.

  Heeft jouw kindje ook altijd zo'n last van hooikoorts? Wat doe jij eraan om de klachten wat te verminderen? Laat het vooral weten in een reactie!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard