1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Berg bij baby’s

  Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 1-15-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 1-15-2024
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: La Roche Posay
  Een veelvoorkomend kwaaltje bij je baby is het huidkwaaltje berg. Dit is onschuldig, maar het kan wel vervelend zijn. Wat is berg bij je baby precies en wat kun je eraan doen? Is het überhaupt wel nodig om wat te doen aan berg?

  Wat is berg?

  Wanneer je baby last heeft van berg is het misschien even schrikken. Je denkt gelijk dat je baby een allergische reactie heeft of een huidziekte. Gelukkig valt het allemaal reuze mee wanneer er sprake is van berg bij je baby. Berg komt veel voor bij baby’s en is een onschuldige huidkwaal. Bij berg heeft je baby gele schilfers en korstjes op de hoofdhuid. Soms is er ook sprake van berg op de wenkbrauwen, oogleden, oren en tussen de neus en wangen.

  Oorzaak berg

  Waar berg precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De talgkliertjes spelen hier hoogstwaarschijnlijk wel een rol in. Talgkliertjes produceren talg. Vaak zien we dat berg ontstaat wanneer er sprake is van een overmatige productie talg en gist. De overmatige productie van gist zich dan waarschijnlijk in gele korsten. Wat deze overmatige productie veroorzaakt is nog niet duidelijk.

  Besmettelijkheid berg

  Hoewel het er misschien wel zo uit ziet, is berg niet besmettelijk. Je omgeving hoeft dus niet bang te zijn dat ze het ook kunnen krijgen wanneer ze jullie baby wil knuffelen. Iedereen kan dus gewoon op kraambezoek blijven komen.

  Wat kun je doen tegen berg?

  Hoewel berg een onschuldige huidaandoening is, wil je er toch voor zorgen dat je baby er zo snel mogelijk vanaf is en zo min mogelijk last van heeft. Berg verdwijnt in principe vanzelf, maar je kunt een aantal dingen doen om hierbij te helpen:

  • Gebruik een parfumvrije milde, voedende wasolie, zoals Lipikar Syndet AP+ of Lipikar Olie AP+, tijdens het badderen om het huidje mee te masseren. Laat even intrekken, hierdoor wordt de berg erg zacht, en kam dan de schilfertjes voorzichtig uit de haren.
  • Vermijd stressvolle situaties. Wanneer je baby last heeft van stress heeft dit een negatief effect.

  Wordt berg alleen maar erger of lijkt het te gaan ontsteken? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

  _Dit artikel is geschreven in samenwerking met La Roche Posay Meer weten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief._

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard