1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    (Beginnende) waterpokken bij je kindje

    Gepubliceerd op: 11-23-2019Bewerkt op: 1-25-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-23-2019Bewerkt op: 1-25-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Rode Kruis
    Waterpokken – ook wind- of wijnpokken genoemd – wordt veroorzaakt door een virus. De besmetting ontstaat door rechtstreeks contact met het vocht uit de blaasjes, via druppeltjes, door hoesten en niezen of via de lucht. De ziekte is heel besmettelijk, vanaf één dag voordat de vlekjes zichtbaar worden totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer tien dagen. Er zijn geen medicijnen die helpen tegen waterpokken. Als je waterpokken hebt gehad dan kan je het niet nog een keer krijgen.

    Gelukkig is het niet iets uitzonderlijks als je beginnende waterpokken bij je kind ziet. Bijna ieder kind krijgt het namelijk! Meestal gaat het om een onschuldige kinderziekte, maar in sommige gevallen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts omdat er complicaties kunnen optreden. Meestal krijgen kinderen met deze ziekte te maken als ze tussen de een en acht jaar oud zijn, en de waterpokken komt het meeste in de winter en het begin van de lente voor.

    Hoe herken je beginnende waterpokken?

    Hangerigheid en vlekjes

    Wanneer je kindje beginnende waterpokken heeft, begin je dit te zien aan een hangerigheid en het feit dat hij zich niet zo lekker voelt. Hierbij kan wat verhoging, keelpijn en verminderde eetlust komen kijken. Hierna zullen de eerste vlekjes zichtbaar worden. Deze vlekjes vind je meestal eerst op de romp, en later ook in het gezicht, tussen de haren, achter de oren, rondom de mond, neus en op de geslachtsdelen. De benen en armen daarentegen blijven redelijk vrij van uitslag.

    Van vlekjes naar blaasjes

    Deze rode vlekjes veranderen in blaasjes die met helder vocht gevuld zijn. Dit gebeurt binnen zes tot twaalf uur naar de verschijning. Hierna wordt het vocht troebel en na een tijdje zullen de blaasjes opdrogen waarna er korstjes op komen.

    Besmettelijkheid

    Besmetting van kinderen binnen één gezin is niet te voorkomen. Het is namelijk al besmettelijk voor andere kinderen voordat je de eerste symptomen ziet! Dit maakt het dus niet bepaald makkelijker. De incubatietijd van deze ziekte is twee tot drie weken, en de besmettelijkheid begint één tot twee dagen voor de blaasjes daadwerkelijk verschijnen, totdat ze weer verdwenen zijn. Het ziekteverloop verschilt echter erg per kindje. Een kan er blaasjes hebben over het hele lijf, terwijl de ander er maar een paar heeft. Ook kan het zijn dat je kind wel of juist geen koorts erbij krijgt.

    Wat kun je doen tegen waterpokken?

    Bij kinderen heeft de ziekte doorgaans een mild beloop. Kinderen worden meestal niet heel erg ziek en het geneest veelal binnen 10 dagen. Het waterpokkenvirus gaat dus vanzelf weer over, maar om de jeuk en andere klachten te verlichten kun je wel wat middeltjes in huis halen en maatregelen treffen. Zo worden er bij baby’s en heel jonge kinderen tegen de jeuk vaak crèmes gebruikt met zink. Mentholpoeder wordt gebruikt voor kinderen van twee jaar of ouder. Probeer daarnaast ervoor te zorgen dat je kind zo min mogelijk aan de blaasjes krabt om zo littekens en ontstekingen te voorkomen. Laat je kind ook zo min mogelijk luiers dragen, of verschoon ze zo vaak mogelijk om het schuren te voorkomen. Kleed je kindje daarnaast luchtig en licht aan.

    In sommige gevallen is het beter om contact op te nemen met huisarts wanneer je kindje het waterpokkenvirus heeft. Dit is bijvoorbeeld als de blaasjes ontsteken, of als er hoge koorts of keelpijn bij komt kijken. Suf of veranderend gedrag is ook genoeg reden om de huisarts in te schakelen. In zeldzame gevallen kan waterpokken namelijk tot complicaties leiden. Je kindje mag met deze ziekte trouwens gewoon in bad. Dep hem daarna voorzichtig en zacht droog. Een bad kan er ook voor zorgen dat de korstjes losweken als deze eenmaal zijn ingedroogd. Een bezoekje aan een openbaar zwembad is echter niet zo’n goed idee.

    Waterpokkenvirus bij zwangere vrouwen en baby’s

    Zwangeren en waterpokken

    Als zwangere vrouwen nog nooit waterpokken hebben gehad en dit krijgen aan het einde van de zwangerschap, kan dit zorgen voor een bestemming van haar ongeboren baby met de ziekte. De baby kan dan bij geboorte erg ziek worden, wat voor complicaties, zoals een longontsteking of hersenvliesontsteking. Houd je kind met waterpokken dus altijd weg van zwangere vrouwen!

    Baby's en waterpokken

    Als jij als pas bevallen moeder nog nooit het waterpokkenvirus hebt gehad, dan bestaat de kans dat jouw baby dit kan krijgen voordat hij drie maanden oud is. De ziekte kan dan ernstiger verlopen, omdat je baby nog geen antistoffen in het bloed heeft. Heb jij wel ooit deze ziekte gehad? Dan heeft jouw pasgeborene nog drie maanden na de geboorte antistoffen in zijn lichaam die hij van jou heeft doorgekregen. Krijgt je baby dan waterpokken, dan zal het slechts een milde vorm zijn. Op latere leeftijd kan hij het dan wel nog een keer krijgen.

    Is waterpokken te voorkomen?

    Zonder inenting is waterpokken is eigenlijk niet te voorkomen. Haast 95% van alle volwassenen in Nederland hebben het al een keer gehad. Tegenwoordig is er een inenting tegen deze ziekte beschikbaar die kan worden gegeven aan kinderen vanaf 11-12 maanden. Helaas worden deze kosten niet vergoed en zit het vaccin niet inbegrepen in het Rijksvaccinatieprogramma.

    Tip: EHBO cursus volgen

    Het is handig om te weten wat je moet doen bij waterpokken en dat leer je in een EHBO cursus. Dankzij onze samenwerking met het EHBO Bureau kunnen ze bij jou thuis de cursus komen verzorgen, super handig! Vul hier het formulier in om meer informatie te krijgen over een EHBO cursus bij je thuis. Wil je liever een EHBO cursus op een locatie in de buurt volgen dan kan dat via onze andere partner het Rode Kruis. Lees hier alles wat je tijdens een EHBO cursus voor kinderen en baby's kunt verwachten.

    _Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Rode Kruis._

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard