1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De meest voorkomende babykwaaltjes- en ziektes + tips

  Gepubliceerd op: 6-23-2016Bewerkt op: 12-4-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-23-2016Bewerkt op: 12-4-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Hoewel de kwaaltjes en ziektes waar baby’s en jonge peuters mee te maken krijgen vaak goedaardig zijn, kunnen complicaties snel optreden als ze niet goed verzorgd worden. Daarom is het belangrijk de verschillende aandoeningen op tijd te herkennen zodat je ze juist kan behandelen. Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende babykwaaltjes, de symptomen en wat je eraan kunt doen.

  Babykwaaltjes

  Wanneer je baby zich ongebruikelijk gedraagt of je merkt dat hij of zij zich niet lekker voelt is het altijd aan te raden je huisarts raadplegen. Je huisarts vind dit zeker niet vervelend en je kunt beter een keer voor niets gaan. De volgende kwaaltjes komen het meest voor bij baby's.

  Verkoudheid

  Baby's jonger dan zes maanden worden zelden verkouden. Tussen zes maanden en twee jaar komen ze echter heel regelmatig voor. Verkoudheden zijn te herkennen aan een lopende neus en eventueel koorts. De enige mogelijke behandeling om de symptomen te verlichten is een neusspray met fysiologisch water en veel rust zodat het lichaam de kans krijgt zich te herstellen.

  Bronchiolitis

  Dit is een luchtwegontsteking die door een virus wordt veroorzaakt en die leidt tot een ontsteking van de kleine buisjes die naar de longblaasjes voeren. Vooral baby’s en peuters jonger dan twee worden door bronchiolitis getroffen. Het is een erg besmettelijke aandoening. Meestal begint een bronchiolitis als een zware verkoudheid. Na enkele dagen zal de neusontsteking minder worden maar begint het kind te hoesten. Een neusspray en eventueel een regelmatige borstmassage om de vastzittende slijmen los te maken kunnen de symptomen verlichten.

  Tonsillitis

  Tonsillitis is een vorm van keelontsteking die vaak moeilijk vastgesteld kan worden bij de allerkleinsten. Weigert je baby z’n eten omdat hij of zij moeite heeft met slikken? Dan kan dit op tonsillitis wijzen. Afhankelijk van de soort ontsteking kunnen ook koorts en overgeven bij de symptomen horen. Een bezoek aan de huisarts of kinderarts is in dat geval noodzakelijk.

  Laryngitis

  Een andere vorm van keelontsteking die vaak voorkomt bij baby’s en peuters is de strottenhoofdontsteking of laryngitis. Meestal wordt deze door een virus veroorzaakt. De symptomen zijn een droge hoest en ademhalingsmoeilijkheden. Ook hier zal een doktersbezoek noodzakelijk zijn. In afwachting kan je de symptomen wel verlichten door je kindje in een kamer met een hoge luchtvochtigheid te laten rusten, zoals in een badkamer waarin je een warm bad hebt laten vollopen.

  Merk je dat je baby koorts heeft, erg bleek wordt, ernstige ademhalingsmoeilijkheden heeft of in zittende houding de mond altijd lichtjes openhoudt raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Probeer dan ook te vermijden dat je kindje horizontaal gaat liggen, dat zou de ademhalingsproblemen enkel vergroten.

  Oorontsteking

  Voordat je kind drie jaar oud wordt zal hij of zij wellicht minstens enkele oorontstekingen moeten doormaken. Een oorontsteking kan erg pijnlijk zijn voor jonge kinderen en daarom beslissen veel ouders om snel een huisarts of kinderarts te raadplegen wanneer ze de symptomen opmerken. Dat is inderdaad de beste reactie want een slecht of niet behandelde oorontsteking kan voor blijvende gehoorschade zorgen.

  Om een oorontsteking op te merken let je best op deze symptomen: verkoudheid, vaak huilen, verlies van eetlust. Oorontstekingen zijn vaak een complicatie na een verkoudheid. Bij baby’s en peuters zullen artsen meestal antibiotica als behandeling voorschrijven, als ze tenminste denken dat de ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën.

  Darmkrampen

  Baby’s tot drie maanden oud hebben dikwijls veel last van krampjes in de darmen en in de buik. Ouders herkennen dit doordat hun baby rood aanloopt, huilt en winderig is. Aan de krampen zelf kan je niet veel doen maar je kan je baby wel proberen te kalmeren door hem of haar zachtjes te masseren.

  Diarree en buikontstekingen

  Deze kwaaltjes komen vaak in een epidemie voor omdat ze zo besmettelijk zijn. Is je kindje veel in contact met andere kinderen dan verhoogt dus ook de kans op besmetting als zo’n epidemie de ronde doet. Typische symptomen van buikgriep zijn koorts, diarree en overgeven. Om te vermijden dat dit leidt tot uitdroging is het belangrijk je kind voldoende te laten drinken. Er bestaan ook speciale hydraterende oplossingen, die te koop zijn in elke apotheek. Om de koorts omlaag te brengen kun je je baby paracetamol geven.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard