1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Kraamverband: alles wat je moet weten

    Gepubliceerd op: 3-10-2021Bewerkt op: 3-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-10-2021Bewerkt op: 3-20-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Flink bloedverlies na de bevalling is niet te voorkomen, en daarom kan je niet zonder kraamverband. Hiermee vang je de vaak grote hoeveelheden bloed op in de kraamweek en de weken daarna. Maar wat is kraamverband eigenlijk, welke soorten bestaan er en hoelang heb je het nodig?

    Wat is kraamverband precies?

    Een maandverband, maar dan extra groot: dat is eenkraamverband. Na de bevalling verlies je namelijk altijd ontzettend veel bloed, vooral in de eerste paar dagen na de bevalling. Dit bloeden houdt nog de hele kraamweek aan, en in de weken daarna in iets mindere mate. Maar vooral in de eerste week kan je dus niet zonder zo’n kraamverband. Normaal maandverband is dan meestal niet dik genoeg. Ook bevat kraamverband geen plastic of parfums, waardoor irritaties worden voorkomen.

    Dat bloeden komt door de wond die de placenta achterlaat na het loslaten na de bevalling: volledig normaal dus. En omdat de baarmoeder erg goed doorbloed is, bloedt deze wond vaak een stuk langer dan andere wonden. Na de bevalling zal je baarmoeder samentrekken met naweeën, wat ervoor zorgt dat je baarmoeder weer teruggaat naar het originele formaat en dat je het bloed, baarmoederslijmvlies en stolsels kunt verliezen.

    Ook als je een keizersnede hebt gehad, zal je kraamverband nodig hebben. Ook dan laat namelijk de placenta los en laat een wond achter in de baarmoeder, waardoor je gaat vloeien.

    Verschillende soorten kraamverband

    In je kraampakket vind je kraamverband, wat meestal twee tot drie pakken zijn met wat netbroekjes die het verband op zijn plek houden en je huid laten ademen. Dat kraamverband is normaal hypoallergeen kraamverband, dat je in je onderbroek legt zoals normaal maandverband. Daarnaast kan je gaan voor biologisch kraamverband of wasbaar kraamverband, als je graag denkt aan het milieu. Heb je liever gelijk ondergoed en kraamverband in een, dan kan je ook kiezen voor incontinentieluiers, die ook erg goed het werk doen om het bloed op te vangen.

    Omdat de vagina na de bevalling nogal beurs en soms pijnlijk kan aanvoelen, kan het fijn zijn wat verkoeling en verzachting te bieden met een verkoelend kraamverband. Dat is ook ontzettend fijn als je last hebt van aambeien of wanneer je nog hechtingen hebt na het uitscheuren. Je kunt verkoelend kraamverband bestellen, maar je kunt het ook prima zelf maken door in jekraamverbandof luier wat aloë vera gel te smeren met lavendelolie. Dit leg je dan even in de vriezer, waarna je het kunt gebruiken voor wat verlichting. Je kunt verkoelend maandverband het beste alleen in de eerste dagen na de bevalling gebruiken, omdat het anders de genezing kan tegenwerken.

    Tot wanneer kraamverband gebruiken en hoeveel?

    Zolang je nog vloeit (bloedt na de bevalling) heb je nog kraamverband of maandverband nodig. Zodra het bloeden genoeg is afgenomen, kan je gerust maandverband gebruiken voor de kleinere beetjes, vaak donkerder bloed. Wanneer dat is, verschilt erg per vrouw. Soms is dit al een paar dagen na de bevalling, soms pas na twee weken. Het kraamverband wat je in het kraampakket vindt, is meestal genoeg voor de eerste week na de bevalling.

    Het vloeien kan eerst afnemen, maar dan weer toenemen als je druk bezig bent, je inspant of plots veel beweegt, waardoor je weer kraamverband of dikker maandverband nodig kan hebben. Dit is normaal, maar het is wel een teken van je lichaam dat je het wat rustiger aan moet doen. Pak dus vooral huishoudelijke taken niet te snel op en geef je lichaam de tijd om te herstellen.

    Het is belangrijk je kraamverband regelmatig te verschonen om zo een infectie te voorkomen. Je kunt het dan ook gerust verschonen iedere keer dat je naar het toilet gaat. Heb je het idee dat je wel erg veel bloedt? Neem contact op met je verloskundige als je een vol kraamverband per half uur hebt, of als het vloeien na erg te zijn afgenomen opeens weer erg toeneemt.

    Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard