1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Koude, paarse voetjes bij je baby? Dat komt hierdoor

  Gepubliceerd op: 9-27-2022Bewerkt op: 9-27-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-27-2022Bewerkt op: 9-27-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Een baby komt uit een altijd warme omgeving in de baarmoeder, in een koude buitenwereld. Geen wonder dus dat je baby direct na de geboorte nog niet zijn eigen lichaamstemperatuur kan reguleren. Dat kan ervoor zorgen dat de voeten van je baby soms koud aanvoelen, en daarbij paars of blauwachtig-paars zijn.

  Wat betekenen koude, paarse voeten bij je baby?

  Koude voeten baby

  Koude voetjes bij baby komen vaak voor. En volgens kinderarts Daniel Ganjian is dat niks om je zorgen over te maken. Dat komt door de onvolgroeide bloedsomloop bij baby’s. Als je kind op andere plekken niet paars of blauw ziet, zoals op de lippen, tong of de borstkas, is er niks aan de hand met je baby. Zijn de voetjes daarbij koud, dan kan dat absoluut geen kwaad. Controleer of de buik van je baby een normale (warme) temperatuur heeft: dan zit het wel goed.

  Kijk wel altijd even of de verminderde bloedsomloop niet te maken heeft met een bepaalde houding, sieraden of touwtjes rondom de voeten en enkels van je baby, adviseert Ganijan.

  Drie maanden

  Het kan tot wel drie maanden duren voordat de bloedsomloop van je baby volledig is aangepast, waarna de paarse en koude voeten minder worden. Wat je wel kunt doen om de voetjes warm te houden, is je baby een zachte massage geven op de voeten en benen waardoor ze beter doorbloed raken. Probeer je baby ook zo min mogelijk bloot te laten liggen na het badderen, en zo snel mogelijk kleertjes en sokjes aan te trekken. En probeer je baby tot hij wat groter is altijd sokjes aan te trekken om de voeten warm te houden.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard