1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Knutselen en de fijne motoriek van je kind

  Gepubliceerd op: 6-28-2023Bewerkt op: 6-28-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-28-2023Bewerkt op: 6-28-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Knutselen met je peuter is niet alleen een heerlijke activiteit om samen van te genieten, maar het biedt ook talloze voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Een van de belangrijkste aspecten van knutselen is de stimulatie van de fijne motoriek. Door verschillende materialen te gebruiken en creatieve projecten te maken, kan je peuter zijn of haar fijne motorische vaardigheden verbeteren

  Stimuleren van de fijne motoriek door middel van knutselen met je peuter

  Het ontwikkelen van de fijne motoriek is essentieel voor jonge kinderen, omdat het hen in staat stelt om kleine, nauwkeurige bewegingen met hun handen en vingers uit te voeren. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor dagelijkse activiteiten zoals schrijven, knippen, knopen vastmaken en meer. Knutselen biedt een geweldige manier om deze fijne motorische vaardigheden te oefenen en te verbeteren.

  Belang en het plezier van knutselen

  Naast het stimuleren van de fijne motoriek, heeft knutselen ook andere belangrijke voordelen voor je peuter. Het is een geweldige manier om de creativiteit en verbeeldingskracht van je kind te bevorderen. Door te knutselen kan je peuter zijn of haar eigen ideeën tot leven brengen en unieke kunstwerken maken. Dit helpt bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden en stimuleert het probleemoplossend vermogen.

  Bovendien kan knutselen een positieve invloed hebben op de emotionele ontwikkeling van je peuter. Het is een activiteit waarbij ze trots kunnen zijn op hun prestaties en zelfvertrouwen kunnen opbouwen. Het proces van knutselen kan ook ontspannend zijn en stress verminderen, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Het samen knutselen met je peuter versterkt bovendien de ouder-kindrelatie en zorgt voor kostbare momenten van verbondenheid.

  Hoe het knutselen de fijne motorische ontwikkeling van je peuter kan ondersteunen

  • Hand-oogcoördinatie: Knutselactiviteiten vereisen dat peuters hun handen en vingers nauwkeurig gebruiken in combinatie met hun zicht. Bij het knippen, tekenen, verven of rijgen moeten peuters hun handbewegingen coördineren met wat ze zien. Dit helpt bij het ontwikkelen van de hand-oogcoördinatie, wat essentieel is voor dagelijkse taken zoals schrijven, eten met bestek en zichzelf aankleden.
  • Handspieren versterken: Tijdens het knutselen worden de spieren in de handen en vingers actief gebruikt. Activiteiten zoals knippen, kneden, prikken en vastmaken van knopen vereisen het aanspannen en ontspannen van deze spieren. Door regelmatig te knutselen, worden de handspieren van peuters sterker, wat hen in staat stelt om meer gecontroleerde en gecoördineerde bewegingen uit te voeren.
  • Grip en manipulatie: Knutselen met verschillende materialen, zoals verfkwasten, potloden, scharen en kralen, stimuleert de grijpvaardigheid en manipulatievaardigheden van peuters. Ze leren hoe ze objecten op de juiste manier kunnen vasthouden en hoe ze hun vingers kunnen bewegen om deze materialen te gebruiken. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van een goede pincetgreep, waarbij de duim en wijsvinger samenwerken, wat later belangrijk is bij het schrijven en andere fijne motorische taken.
  • Coördinatie van beide handen: Bij sommige knutselactiviteiten, zoals het vasthouden van papier tijdens het knippen of het vastmaken van knopen, moeten peuters beide handen tegelijkertijd gebruiken en coördineren. Dit helpt bij het ontwikkelen van bilaterale coördinatie, waarbij beide handen samenwerken bij het uitvoeren van taken. Deze vaardigheid is essentieel voor complexere handelingen, zoals het vasthouden van een schrijfinstrument terwijl ze woorden schrijven.
  • Creativiteit en verbeeldingskracht: Knutselen stimuleert niet alleen de fijne motoriek, maar ook de creativiteit en verbeeldingskracht van peuters. Het moedigt hen aan om hun eigen ideeën te uiten en hun eigen kunstwerken te creëren. Dit proces van creatief denken en het omzetten van ideeën in fysieke vorm vereist de inzet van fijne motorische vaardigheden, waardoor ze verder worden ontwikkeld.

  Knutselactiviteiten die de fijne motorische ontwikkeling van je peuter stimuleren

  Hier zijn enkele knutselactiviteiten die specifiek gericht zijn op het stimuleren van de fijne motorische ontwikkeling van je peuter:

  • Rijgen: Geef je peuter grote kralen en een veter om mee te rijgen. Dit helpt bij het verbeteren van de hand-oogcoördinatie en het bevorderen van de pincetgreep. Je peuter kan verschillende patronen maken en kleuren sorteren tijdens het rijgen.
  • Prikken: Gebruik een veilige prikpen en laat je peuter kleine gaatjes prikken in papier. Dit helpt bij het verbeteren van de handvaardigheid en de precisie. Je kunt eenvoudige vormen tekenen waar je peuter op kan prikken, zoals cirkels of sterren.
  • Knopen vastmaken: Geef je peuter grote knopen en stukken stof om mee te oefenen. Het vastmaken van knopen stimuleert de fijne motoriek en helpt bij het ontwikkelen van de handspieren en de coördinatie. Begin met grotere knopen en ga geleidelijk over naar kleinere knopen.
  • Knippen en plakken: Geef je peuter kindveilige scharen en laat hem of haar papier knippen. Dit helpt bij het verbeteren van de hand-oogcoördinatie en de spiercontrole in de handen. Het plakken van stukjes papier of andere materialen stimuleert ook de precisie en de vingerbewegingen.
  • Verven en tekenen: Geef je peuter verfkwasten of viltstiften en laat hem of haar vrijelijk op papier tekenen of schilderen. Dit helpt bij het trainen van de handspieren en het verbeteren van de grip. Het vasthouden van kleine verfkwasten stimuleert ook de pincetgreep, wat belangrijk is voor latere schrijfvaardigheden.
  • Knutselen met klei: Het kneden en vormen van klei is een uitstekende manier om de handspieren te versterken en de handvaardigheid te verbeteren. Peuters kunnen verschillende vormen maken, zoals ballen, slangen of dieren, waardoor ze hun vingers op verschillende manieren moeten bewegen.
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard