1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Knuffels in het bed van je baby, of toch maar niet?

  Gepubliceerd op: 6-15-2022Bewerkt op: 6-15-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-15-2022Bewerkt op: 6-15-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Knuffels in het bed van je baby kunnen erg schattig zijn, maar de vraag is natuurlijk is of het ook veilig is. Vanaf wanneeer en tot wanneer kun je knuffles in het bedje van je baby leggen?

  Knuffels en doekjes als transitioneel object

  We hebben het niet alleen over knuffels, maar ook over knuffeldoekjes en andere voorwerpen die een baby troost en veiligheid kunnen bieden. Dat wordt ook wel een transitioneel object genoemd: iets wat kinderen troost geeft in tijden van stress, bijvoorbeeld als de ouder er niet is. EIgenlijk is het dus een soort van emotionele representatie van de ouder. In de kinderlijke ontwikkeling zorgt een knuffel of doekje naar meer autonomie, omdat het hierdoor steeds iets meer los kan komen van de ouder. Vandaar dat het het een ‘transitioneel object’ is.

  Mogen knuffels ook in bed?

  Heel logisch, en heel fijn ook voor je baby om een knuffel te gebruiken. Veel ouders zijn dan ook geneigd vanaf de geboorte een knuffel in het bedje van de baby te leggen. Alleen is dat niet altijd handig.

  Jonge baby’s zouden namelijk nooit veel knuffels in bed moeten hebben vanwege verstikkingsgevaar en de kans daarbij op wiegendood. Vaak wordt dan ook een leeg bed geadviseerd tot een leeftijd van 12 maanden: helemaal geen knuffels en doekjes dus. Soms wordt geadviseerd tot 7 maanden geen knuffels in bed te hebben. Je baby moet namelijk in ieder geval goed zelfstandig zijn hoofdje kunnen optillen en kunnen omdraaien. Dan pas kan een knuffel veilig in bed. Let bij knuffels ook op kleine onderdelen als oogjes of draadjes die je kind wellicht kan los bijten.

  Je mag je baby natuurlijk wél kennis laten maken met knuffels, poppen of doekjes waarvan je denkt dat hij er aan gehecht kan raken. Dan mag al vanaf de geboorte, maar dan wel terwijl je baby wakker is en jij erbij bent.

  Wat voor knuffel?

  Als je een aantal knuffels, poppen en doekjes in huis haalt, zal je snel genoeg merken waar je baby het meest rustig of juist enthousiast van wordt als je het aanbiedt. Meestal is dat een zachte knuffel. Maar nog belangrijker is de emotionele waarde die een kind hecht aan een knuffel. Als een baby hecht, kan dat zelfs (na 7 maanden) helpen met slaapproblemen. En het kan je baby helpen rustig te worden wanneer mama en papa er even niet zijn, of tijdens een lange reis.

  Handig is ook om meerdere exemplaren van dezelfde knuffel te kopen, vooral als je kindje er erg aan is gehecht. Een knuffel slijt namelijk nogal snel, en je moet hem regelmatig wassen. Zorg ook voor een knuffel die niet te klein is, zodat hij niet door de spijlen van het bedje valt en je baby hem moeilijk terug kan pakken.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard