Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Ingrid le Conge - orthopedagoog

BabyPraktische zakenMoeder worden en weer aan het werk

Moeder worden en weer aan het werk!

ZP® - Magazine

, 14 juli 2017 13:44Laatste update op: 16 maart 2022 17:36

Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap ben je vooral bezig met de gewenning en de eerste lichamelijke veranderingen. Ook is het voor veel zwangeren nog spannend en is het veilige gevoel er soms pas na de 20e week als uit de echo blijkt dat alles goed is met het kindje.

Langzaamaan komt de bevalling dichterbij en ga je ook daar meer informatie over lezen. Tijdens de periode kort vóór en direct na de bevalling heb je recht op verlof, maar op enig moment zal je toch in de meeste gevallen wel weer aan het werk willen of moeten gaan.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de opvang van je kind als je niet zelf thuis wilt of kunt blijven om ervoor te zorgen.

 1. Mogelijk is er een familielid die voor je baby kan zorgen, terwijl je aan het werk bent. In dit geval is het van belang om goede afspraken te maken en een aantal praktische zaken te regelen.

 2. Een gastouder kan de baby verzorgen in haar eigen huis. Deze gastouder kan worden gevonden via een bemiddelingsbureau of particulier. Zij vangt thuis, veelal naast haar eigen kinderen meerdere kinderen op.

 3. Je baby kan worden geplaatst in een kinderdagverblijf. Een kinderdagverblijf biedt opvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De kinderen worden naar keuze geplaatst in een horizontale (bijvoorbeeld 0 tot 2 jaar) of verticale groep (0 tot 4 jaar).

Er wordt een vast dagritme gehanteerd waarbinnen alle dagelijkse activiteiten plaatsvinden en er ruimte is voor slapen, eten, spelen. Er wordt gewerkt volgens landelijke eisen, die om een vastgesteld beleid vragen over veiligheid en gezondheid, omgang met de kinderen en de ouders, etc.

Je inkomen en dat van je partner bepaalt welk deel de belastingdienst door middel van de kinderopvangtoeslag zal vergoeden en welk deel je zelf als ouderbijdrage zult moeten aanvullen.

Op www.belastingdienst.nl vind je goede informatie. Hier is ook een rekentool beschikbaar gesteld waarin je snel voor je eigen situatie een concept-berekening kunt maken

Voor de uiteindelijke keuze zal je samen met je partner de plussen en minnen gaan afwegen en afstrepen. Vraag je af welke vorm van opvang voor jullie situatie de meeste stabiele zal zijn.

Het is voor je kind belangrijk dat er rust en regelmaat is en dat zijn/haar behoeften worden bevredigd, zeker gedurende het eerste levensjaar. Je kindje is dan ook vooral gebaat bij een steeds terugkerend patroon van verzorgers en rust- en leefruimte. Dat kan zowel thuis of bij een vaste oppas of op een kinderdagverblijf. Steeds vaker zien we om praktische redenen een combinatie van vormen, ofwel deels bij een kinderdagverblijf en deels thuis of bij een vaste oppas.

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard