1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Jetlag bij je kind? 7 tips

  Gepubliceerd op: 8-8-2023Bewerkt op: 9-28-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-8-2023Bewerkt op: 9-28-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  je hebt net een verre reis gemaakt met het gezin, en bij aankomst merk je dat je kind worstelt met een verstoord slaapritme en vermoeidheid. Dit fenomeen staat bekend als een jetlag, en het kan zowel voor volwassenen als kinderen een uitdaging zijn om ermee om te gaan. Gelukkig zijn er manieren om de impact van een jetlag op je kind te verminderen en de overgang naar een nieuwe tijdzone soepeler te laten verlopen, of je nu aankomt op je vakantiebestemming of weer in Nederland bent.

  Wat is een jetlag bij een kind?

  Een jetlag is een tijdelijke verstoring van het circadiaanse ritme van het lichaam, dat ook wel bekend staat als het interne biologische klok. Dit ritme reguleert het slaap-waakpatroon van een persoon en wordt gesynchroniseerd met het dag-nachtritme van de plaats waar ze zich bevinden. Wanneer je met een vliegtuig naar een andere tijdzone reist, kan dit leiden tot desynchronisatie van het circadiaanse ritme, waardoor symptomen zoals vermoeidheid, slapeloosheid en concentratieproblemen ontstaan. Dat is bij volwassenen het geval, maar ook bij kinderen.

  Kinderen net zo veel last van een jetlag als volwassenen?

  Hoewel zowel kinderen als volwassenen gevoelig zijn voor jetlags, hebben kinderen vaak minder moeite met het aanpassen aan nieuwe tijdzones dan volwassenen. Dit komt doordat hun circadiaanse ritme nog niet zo sterk is ontwikkeld als dat van volwassenen. Toch kunnen kinderen nog steeds last hebben van de effecten van een jetlag, zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid en een verstoord slaappatroon.

  8 tips om de jetlag van je kind te verminderen

  1. Pas de blootstelling aan het licht aan

  Licht speelt een cruciale rol bij het synchroniseren van het circadiaanse ritme. Zodra je op je bestemming aankomt, of weer terug in Nederland komt, moedig dan overdag blootstelling aan natuurlijk zonlicht aan. Dit helpt het lichaam van je kind om zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone en sneller in het juiste ritme te komen.

  2. Stel het slaapritme geleidelijk bij

  Probeer het slaapritme van je kind geleidelijk aan te passen aan de nieuwe tijdzone voordat je vertrekt. Doe dit door elke dag de bedtijd enigszins te verschuiven. Hierdoor kan het lichaam alvast wennen aan de nieuwe routine, waardoor de impact van de jetlag wordt verminderd.

  3. Hydratatie en gezond voeding

  Zorg ervoor dat je kind goed gehydrateerd blijft tijdens de reis en na aankomst. Ook gezonde voeding draagt bij aan een sneller herstel van het lichaam. Vermijd cafeïne en suikerhoudende snacks, omdat deze de slaap kunnen verstoren.

  4. Creeër een comfortabele slaapomgeving

  Richt een rustgevende en comfortabele slaapomgeving in voor je kind. Verduisterende gordijnen en een comfortabel bed dragen bij aan een goede nachtrust. Neem ook vertrouwde slaaprituelen mee, zoals een knuffel of een favoriet boekje.

  5. Stimuleer fysieke activiteit

  Beweging kan helpen om het lichaam te laten wennen aan de nieuwe tijdzone. Plan buitenactiviteiten en speeltijd in gedurende de dag. Dit zal niet alleen de energie van je kind verbruiken, maar ook de aanpassing aan het nieuwe ritme bevorderen.

  6. Wees geduldig en flexibel

  Het kost tijd voor het lichaam van je kind om zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone. Wees geduldig en verwacht niet direct perfecte resultaten. Forceer geen strikt schema als je kind nog steeds worstelt met vermoeidheid.

  7. Voorkom oververmoeidheid

  Hoewel het belangrijk is om activiteiten te stimuleren, is het ook essentieel om oververmoeidheid te voorkomen. Houd de activiteiten overdag gevarieerd en vermijd lange periodes zonder rust.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard