1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hoelang duurt het wennen aan het moederschap? Dit is het antwoord

  Gepubliceerd op: 5-29-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-29-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Net moeder geworden? Dan vraag je je misschien af wanneer het moederschap eindelijk gaat wennen. Het is namelijk nogal een verandering in je leven. Wanneer zal het je ongeveer natuurlijk afgaan na de komst van een nieuwe baby? Onderzoek heeft het antwoord.

  Wennen aan het moeder zijn

  Moeder worden is prachtig, maar ook vermoeiend en ingrijpend. En het is ook verschrikkelijk wennen. Zo’n klein wezentje die jou fulltime nodig heeft om te overleven, dat is niet niks. Hoe lang duurt het voordat dit allemaal wat natuurlijker en makkelijker gaat?

  Volgens dit onderzoek van Munchkin is 4 maanden en 23 dagen het antwoord. Dat zou zo zijn omdat je dan de huiltjes van je baby beter herkent en weet wanneer hij moe is, honger heeft of ergens anders behoefte aan heeft. Dat neemt dus wat stress weg, wat ervoor zorgt dat je na deze periode iets meer gewend bent aan het moederschap. Ook zit het na deze periode vaak iets beter met het slapen. Het ergste slaaptekort hebben de meeste moeders dan wel doorstaan, en je raakt langzaam ook gewend aan het wakker worden in de nachten.

  De ‘mamamorfose’

  Moeder worden betekent het doormaken van een grote metamorfose op alle niveau’s. Emotioneel en mentaal krijg je een te maken met een heel nieuwe rol, en ook fysiek verandert er een hoop. Die tijd dat je hieraan moet wennen, wordt ook wel de mamamorfose genoemd. Een fenomeen waarover wordt geschreven door Renske de Greef in dit boek.

  Helemaal terecht dat dit fenomeen een eigen begrip verdient, want ook volgens het onderzoek blijkt dat 47 procent van de moeders verbaasd was over hoelang het duurt om aan het moederschap te wennen. Daarnaast gaf 57 procent van de moeders aa dat ze de eerste maanden niet bewust heeft beleefd, en 60 procent dacht in deze periode dat het moeder zijn onmogelijk was voor hun. Daarover sprak maar 30 procent met familie of vrienden.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot het postpartum herstel en het vierde trimester.

  • group-image
   1 maand geleden

   Herstel na de bevalling

   44 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard