1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Het consultatiebureau

    Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 9-7-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 9-7-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je zult de eerste jaren na de geboorte van je baby regelmatig bij het consultatiebureau te vinden zijn. Maar wat is het consultatiebureau precies? Ook moet je je op elk consult voorbereiden, maar wat houdt dit precies in? Wij hebben het voor je op een rij gezet zodat je weet wat je kunt verwachten.

    Wat is het consultatiebureau?

    Het consultatiebureau volgt de ontwikkelingen van je kind vier jaar lang. Na de geboorte kom je voor het eerst in contact met het consultatiebureau. Het consultatiebureau is geen verplichting. Dit houdt in dat Jeugdzorg niet op de hoogte wordt gesteld als je niet naar het consultatiebureau gaat. Het is wel een aanrader, want bij het consultatiebureau zijn diverse professionals die de ontwikkeling van je kind in de gaten kunnen houden en je vragen kunnen beantwoorden. Bijvoorbeeld een jeugdarts en een jeugdverpleegkundige. Bij elk bezoek wordt je kindje gewogen en gemeten om te zien of dit goed verloopt. Je moet je kindje voorafgaand aan de onderzoeken uitkleden. Het is dan handig om een hydrofiele doek, badjasje of wikkelhanddoek mee te nemen. De ene keer wordt je baby onderzocht door de jeugdverpleegkundige, de andere keer door de jeugdarts. Denk hierbij aan fysieke ontwikkeling als omrollen en grijpreflexen, maar ook de thuissituatie.

    Onderzoeken consultatiebureau

    Na de geboorte van je baby neemt het consultatiebureau contact op voor de eerste afspraak. Tijdens deze eerste afspraak worden twee onderzoeken gedaan: de hielprik en de gehoortest. Deze afspraak vindt meestal thuis plaats. Tijdens het huisbezoek legt de jeugdverpleegkundige ook uit wat je de komende tijd van het consultatiebureau kunt verwachten en krijg je het groeiboekje.

    Hielprik

    De hielprik wordt uitgevoerd om een paar druppels bloed af te kunnen nemen. Deze worden voor controle naar een laboratorium gestuurd. Hierbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van 21 zeldzame ziektes. Wanneer er binnen vier weken nog geen contact op is genomen mag je er vanuit gaan dat er geen ziektes zijn gevonden. Het consultatiebureau roept je dan vanzelf op voor de volgende controle.

    Gehoortest

    De gehoortest duurt slechts een paar minuten. Bij deze test wordt gebruik gemaakt van kleine dopjes. In sommige gevallen vindt er binnen een week nog een gehoortest plaats om zeker te weten dat het gehoor goed is. Vanaf de achtste week start de taalontwikkeling van je baby en is het van belang dat het gehoor in orde is.

    Hoe vaak ga je naar het consultatiebureau?

    Een maand na het thuisbezoek ga je voor het eerst na het consultatiebureau. Daarna volgen regelmatige controles. Deze controles zijn vaak maandelijks. Vanaf het tweede levensjaar van je kind vinden de controles een of twee keer per jaar plaats.

    Wat moet je meenemen naar het consultatiebureau?

    Er wordt van je verwacht dat je de volgende items meebrengt tijdens je bezoek aan het consultatiebureau.

    • Consultatiebureauboekje of Groei Gids
    • Verschoontas
    • Voeding
    • Badjasje, wikkelhandoek of hydrofiele doek
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard