1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Help! Mijn baby stopt alles in zijn mond.

  Gepubliceerd op: 12-11-2019Bewerkt op: 7-14-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-11-2019Bewerkt op: 7-14-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Herken jij het ook dat je baby werkelijk álles in zijn mond stopt? Dit is heel normaal in zijn ontwikkeling! Zo vanaf de leeftijd van 3 maanden zal je baby alles in zijn mondje willen stoppen om zo de wereld te ontdekken. Hoe kan je hier rekening mee houden en de omgeving veilig houden zodat je baby geen gevaarlijke objecten in zijn mond kan stoppen?

  De wereld ontdekken met de mond

  Zo vanaf de leeftijd van 3 maanden begint je baby steeds meer naar dingen te grijpen, en dus ook in zijn mond te stoppen. Rond deze leeftijd heeft hij zijn motoriek al wat meer onder controle, wat het makkelijker maakt om van alles te pakken en in het mondje te stoppen.

  Je baby stopt alles in zijn mond omdat andere zintuigen nog niet zo goed ontwikkeld zijn. Je baby kan het beste waarnemen en voelen met zijn mond en tong, wat het vanzelfsprekend maakt voor hem om alles in zijn mond te stoppen. Hier heeft hij namelijk de meeste zenuwuiteinden per millimeter van zijn hele lichaam. Het ontdekken met de mond begint vaak met het sabbelen aan zijn eigen vingers en handjes.

  Wat bereikt mijn baby door dingen in zijn mond te stoppen?

  Je baby voelt graag dingen met zijn lippen, tong en mond omdat het hier gemakkelijk is dingen optimaal te onderzoeken. En onderzoeken is wat je baby het liefste doet! Met zijn mond kan hij voelen hoe iets aanvoelt, welke vorm het heeft en hoe het smaakt. Hierom stopt je baby alles in zijn mond wat hij maar kan grijpen. Ook jouw vingers blijven hierbij niet gespaard! Het is voor je baby dé manier om de omgeving en objecten te verkennen en te onderzoeken.

  Tot wanneer stopt mijn baby alles in zijn mond?

  Dit is een fase die vanzelf wel weer overgaat. Naarmate de andere zintuigen zich ook beter ontwikkelen, zal je baby steeds minder behoefte hebben om álles in zijn mondje te stoppen. Gelukkig hoef je niet de gehele kindertijd alert of bang te zijn om de objecten die je kindje in zijn mond stopt, want rond de 10 maanden zal dit gedrag weer afnemen. Dan krijgt je baby namelijk steeds meer controle over zijn vingers, om op deze manier verder te gaan met het ontdekken van zijn omgeving.

  Ook heeft hij vanaf deze leeftijd al veel meer controle over andere zintuigen. Het gedrag zal dus in de loop van het eerste levensjaar langzaamaan af beginnen te nemen. Wanneer je baby de 2 jaar heeft bereikt, is dit gedrag meestal volledig verdwenen. Maar je moet dan alsnog opletten met kleine voorwerpen die eruitzien als snoepjes, of klein voedsel zoals nootjes, zaden en druiven wat voor verstikkingsgevaar kan zorgen.

  Veiligheid wanneer je baby alles in zijn mond stopt

  Het kan nog weleens wat zorgen veroorzaken wanneer je baby werkelijk alles in zijn mond stop. Het is dan nodig om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen in huis en altijd alert te blijven op wat je baby in zijn mondje stopt. Deze tips kun je gebruiken om je baby veilig de wereld te laten ontdekken:

  Houd het huis opgeruimd en laat geen spullen slingeren.

  Dit zal je vanzelf wel gaan merken met je kleintje. Want wanneer ze gaan kruipen en tijgeren, gaat alles wat op de grond ligt het mondje in. Het is dan belangrijk dat je alles opgeruimd houdt en vrij van kleine, gevaarlijke objecten waarin je kindje zou kunnen verstikken.

  Afleiding.

  Wanneer je ziet dat je kindje iets vies in zijn mondje wilt stoppen, geef hem dan een ander object waarop hij wél mag sabbelen en bijten.

  Controleer al het speelgoed op kleine onderdelen.

  Het mag vanzelf spreken dat al het babyspeelgoed veilig is voor je kindje, maar je kunt maar beter nog even dubbel checken dat er geen kleine losse onderdelen aanzitten die je baby kan losbijten. Denk hierbij aan kraaltjes of de oogjes van knuffelbeesten.

  Bied een bijtring aan.

  Het kan namelijk ook zijn dat je baby alles in zijn mondje stopt omdat hij last heeft van zijn doorkomende tandjes. Koop daarom een bijtring en leg deze in de koelkast om hem altijd klaar te hebben.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard