1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Peuter 28 maanden oud

  Gepubliceerd op: 9-6-2023Bewerkt op: 12-15-2023
  ZP® - Groeikalender Gepubliceerd op: 9-6-2023Bewerkt op: 12-15-2023
  Geschreven door: ZP® - Groeikalender
  Is de peuterpuberteit nog een beetje vol te houden? Peuters rond deze leeftijd zullen ontzettend hun grenzen opzoeken en opstandig zijn. Als hij dat bij jou doet, is het een goed teken. Het betekent dat je peuter zich bij jou veilig voelt. Misschien zou je het niet verwachten, maar in deze fase kan ook je peuter weer te maken krijgen met verlatingsangst en eenkennigheid, net zoals in de babyfase. Met hevige driftbuien zijn jullie inmiddels ook bekend.

  Peuter 28 maanden

  Fysieke ontwikkeling peuter van 28 maanden

  Op deze leeftijd ontwikkelen peuters hun fysieke vaardigheden in een snel tempo. Ze worden steeds actiever en avontuurlijker. Je zult merken dat je tweejarige peuter graag rent, springt en klimt. Dit is het moment waarop die speelplaatsbezoeken nog leuker worden!

  Bevorder de fysieke ontwikkeling door je peuter van twee jaar te stimuleren om nieuwe activiteiten te proberen. Denk aan wandelingen in het park, fietstochtjes met een driewieler, of samen dansen op vrolijke muziek

  Mentale en emotionele ontwikkeling peuter van 28 maanden

  Peuters van 28 maanden maken een boeiende reis door op mentaal en emotioneel vlak. Ze beginnen steeds meer hun eigen persoonlijkheid te ontwikkelen en laten duidelijke voorkeuren zien. Het is normaal als je merkt dat je peuter verlegen wordt in nieuwe situaties of bij vreemde mensen. Dit is een teken van groeiende sociale bewustwording.

  Verlatingsangst kan ook in deze fase weer optreden. Je peuter kan zich angstig voelen als je even uit het zicht verdwijnt. Stel je kind gerust en laat zien dat je altijd terugkomt. Driftbuien zijn ook nog steeds aan de orde van de dag, maar maak je geen zorgen, ze horen erbij. Probeer rustig te blijven en geef je peuter de ruimte om zijn gevoelens te uiten.

  Je peuter van 2 jaar kan ook nog steeds behoorlijk wat huilen. Dit kan te maken hebben met frustratie omdat ze hun behoeften soms nog niet goed kunnen verwoorden. Help je peuter om te gaan met deze emoties door geduldig te zijn en te luisteren naar wat ze te zeggen hebben, zelfs als dat in tranen is.

  Jij en je peuter van 28 maanden

  Deze periode kan zowel uitdagend als verrukkelijk zijn voor jou als ouder. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen het stellen van grenzen en het aanmoedigen van je peuter om zelfstandig te verkennen. Zorg voor een gestructureerde dagelijkse routine. Dit helpt je peuter om te weten wat ze kunnen verwachten, wat hun gevoel van veiligheid vergroot.

  Betrek je peuter eens bij het koken door eenvoudige taken te geven, zoals roeren of groenten wassen. Ze zullen trots zijn op hun bijdrage aan de maaltijd. Op warme dagen is waterpret in de tuin of op het balkon een schot in de roos. Laat je peuter spelen met waterbakken of een kinderzwembadje. Gaat je peuter niet naar de kinderopvang, overweeg dan om je peuter bij een speelgroep te laten aansluiten. Dit kan hen helpen sociale vaardigheden te ontwikkelen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard