1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Dreumes 20 maanden oud

  Gepubliceerd op: 9-4-2023Bewerkt op: 12-15-2023
  ZP® - Groeikalender Gepubliceerd op: 9-4-2023Bewerkt op: 12-15-2023
  Geschreven door: ZP® - Groeikalender
  Gefeliciteerd, je dreumes is alweer 20 maanden oud! Tijdens deze leeftijdsfase maakt je kleintje van anderhalf jaar nog steeds allerlei ontwikkelingen door, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Het is een periode vol ontdekkingen en avonturen, waarin jij als ouder een belangrijke rol speelt. Heeft jouw kleine dreumes van 1 jaar en 8 maanden al interesse in het toilet?

  Dreumes 20 maanden, 1 jaar 8 maanden

  Vaak ontstaat tussen de 18 en 24 maanden een interesse in het toilet. Het is niet zo dat hij dan meteen zindelijk wordt (hoewel dat wel kan als hij er vroeg bij is), want meestal worden kinderen zindelijk tussen de twee en drie jaar. Als de zindelijkheidstraining dus nog even op zich laat wachten is dat geen probleem. Je zult wel zeker merken dat je dreumes jouw toiletbezoeken erg interessant vindt. Of je dat nu gezellig of vervelend vindt, het is normaal en zo leert je dreumes jou na te bootsen op het toilet. Een potje of wc-bril verkleiner kun je dus alvast aanschaffen.

  Fysieke ontwikkeling dreumes van 20 maanden

  Je dreumes van anderhalf jaar begint steeds meer controle te krijgen over zijn of haar lichaam. Het lopen wordt steeds stabieler en zelfstandiger. Waar je dreumes eerst nog wiebelig op zijn beentjes stond, zie je nu een zelfverzekerd loopje. Het is een goed moment om de wereld buiten te verkennen met kleine wandelingetjes in de buurt. Let op, want met die nieuwe mobiliteit komt ook een flinke dosis nieuwsgierigheid. Alles moet worden onderzocht, aangeraakt en geprobeerd.

  Mentale en emotionele ontwikkeling dreumes van 20 maanden

  De mentale en emotionele wereld van je dreumes van anderhalf groeit met de dag. Het lijkt alsof ze met hun kleine hoofdjes een hele universiteit aan nieuwe dingen aan het ontdekken zijn. Taalontwikkeling staat nu in de spotlights. Hoewel volzinnen nog niet aan de orde zijn, worden woordjes en klanken steeds duidelijker en herkenbaar. Het is een geweldig moment om samen met je kleintje te kletsen en te lachen.

  Emotioneel gezien kunnen ze al behoorlijk wat expressie tonen. Van enthousiast geklap tot duidelijke afkeer, ze weten jou al goed te laten zien wat ze voelen. Maar vergeet niet dat deze kleine wezentjes soms ook overweldigd kunnen raken. Het is dus belangrijk om ze genoeg ruimte en rust te geven als dat nodig is.

  Jij en je dreumes van 20 maanden

  Tijd doorbrengen met je dreumes van 1 jaar en 8 maanden is een waar avontuur. De term "altijd druk" lijkt voor deze fase uitgevonden te zijn. Hun energie lijkt soms eindeloos te zijn, en ze hebben constant nieuwe dingen nodig om te ontdekken en te doen.

  Dingen die je kunt doen met je dreumes van 20 maanden? Verstop eens kleine speeltjes of knuffels door het huis en laat je kleintje op zoek gaan. Dit stimuleert hun nieuwsgierigheid en helpt bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden. Of ga naar buiten en teken samen met krijt op de stoep. Laat je dreumes de kleuren en vormen ontdekken terwijl jullie lekker buiten zijn. Kies qua boekjes voor grote, kleurrijke illustraties en benoem samen wat je ziet. Dit is niet alleen goed voor de taalontwikkeling, maar ook voor het versterken van jullie band.

  Hoewel zindelijk worden nog geen topprioriteit is op deze leeftijd, kun je wel voorzichtig beginnen met het introduceren van het concept. Laat je dreumes wennen aan het idee van het potje of de wc. Houd er echter rekening mee dat dit een proces is dat tijd en geduld vergt.

  Wat betreft opvoeden, is het belangrijk om een balans te vinden tussen grenzen stellen en ruimte geven voor ontdekking. Het is normaal dat je kleintje af en toe koppig kan zijn – dit toont hun groeiende gevoel van onafhankelijkheid. Met liefdevolle begeleiding en consistente grenzen zullen ze leren wat wel en niet mag.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard