1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Waarom is gebarentaal leren met je kind nuttig, en hoe pak je het aan?

  Gepubliceerd op: 6-20-2023Bewerkt op: 2-27-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-20-2023Bewerkt op: 2-27-2024
  Auteur: Maartje Scheffer
  In een wereld vol gesproken communicatie lijkt gebarentaal misschien een vreemde keuze om met je kind te leren. Toch wint deze unieke vorm van communicatie steeds meer aan populariteit onder ouders. Het leren van gebarentaal kan niet alleen de band met je kind versterken, maar biedt ook vele andere voordelen. Ben je benieuwd naar wat gebarentaal precies inhoudt, waarom steeds meer ouders ervoor kiezen hun kinderen het te leren en hoe je zelf aan de slag kunt gaan? Lees dan snel verder!

  Wat is gebarentaal?

  Gebarentaal is een visuele taal die wordt gebruikt door dove en slechthorende mensen over de hele wereld. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is gebarentaal geen universele taal. Elk land heeft zijn eigen variant van gebarentaal met zijn eigen grammaticaregels en vocabulaire. Het is een complete en zelfstandige taal, net als gesproken talen, met een eigen syntaxis en grammaticale structuur.

  In gebarentaal worden woorden en zinnen gevormd door middel van handgebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Het is een levendige en expressieve taal die de mogelijkheid biedt om complexe ideeën en emoties over te brengen. Gebarentaal is niet beperkt tot mensen met gehoorproblemen; het kan ook worden gebruikt door horende mensen, zoals ouders, om te communiceren met hun kinderen.

  Waarom steeds meer ouders hun kind gebarentaal leren

  Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer ouders ervoor kiezen om hun kinderen gebarentaal te leren. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  • Vroege communicatie: Baby's beginnen te communiceren voordat ze kunnen praten. Gebarentaal stelt hen in staat om zich eerder uit te drukken en hun behoeften en gevoelens kenbaar te maken. Dit kan frustratie verminderen en de ouder-kindrelatie versterken. Hoewel kinderen meestal pas rond de leeftijd van anderhalf beginnen te praten, zijn ze cognitief al veel eerder in staat om te communiceren. Dit is waar het aanleren van gebaren van onschatbare waarde kan zijn. Door je kind gebaren aan te leren, kun je deze periode overbruggen en al communiceren met je kind voordat het kan spreken! Het is fascinerend om te weten dat kinderen vanaf zes maanden betekenis beginnen te geven aan de taal die ze horen en dus gaan begrijpen wat je zegt.

  • Verbondenheid: Gebarentaal biedt ouders en kinderen een unieke manier om met elkaar in contact te komen. Het creëert een gevoel van verbondenheid en begrip, zelfs voordat kinderen kunnen praten.

  • Taalontwikkeling: Het leren van gebarentaal kan de taalontwikkeling van kinderen bevorderen. Het helpt hen bij het begrijpen van de grammaticale structuren en concepten die ook in gesproken taal voorkomen.

  • Verhoogd zelfvertrouwen: Het beheersen van gebarentaal geeft kinderen een gevoel van competentie en zelfvertrouwen. Ze kunnen zichzelf uiten en begrepen worden, zelfs in situaties waarin gesproken taal moeilijk is.

  • Culturele en inclusieve vaardigheden: Door gebarentaal te leren, krijgen kinderen een beter begrip van de dove gemeenschap en leren ze respect en inclusiviteit te waarderen.

  Hoe pak je het aan om je dreumes of peuter gebarentaal te leren?

  Als je geïnteresseerd bent in het leren van gebarentaal met je kind, zijn hier enkele stappen om mee te beginnen:

  Stap 1: Leer zelf gebarentaal: Voordat je gebarentaal met je kind kunt oefenen, is het belangrijk dat je zelf een basisbegrip van gebarentaal hebt. Er zijn online bronnen, cursussen en zelfs apps beschikbaar waarmee je de basisgebaren kunt leren. Oefen regelmatig om je vaardigheden te verbeteren.

  Stap 2: Begin met eenvoudige gebaren: Begin met enkele eenvoudige gebaren die aansluiten bij de dagelijkse routine en behoeften van je kind. Denk aan gebaren voor "eten", "slapen", "meer" en "klaar". Herhaal deze gebaren consistent terwijl je ze gebruikt in de juiste context.

  Stap 3: Maak gebruik van visuele ondersteuning: Gebruik visuele ondersteuning, zoals afbeeldingen of posters met gebaren, om je kind te helpen de gebaren te herkennen en te onthouden. Maak er een leuke en interactieve activiteit van, waarbij je samen gebaren oefent.

  Stap 4: Integreer gebarentaal in de dagelijkse routine: Gebruik gebarentaal consequent in de dagelijkse interactie met je kind. Geef bijvoorbeeld een gebaar voor "dank je wel" wanneer je kind iets geeft, of vraag met een gebaar of ze honger hebben. Dit zal hen helpen de betekenis van de gebaren te begrijpen en ze geleidelijk aan te gaan gebruiken.

  Stap 5: Leer samen met je kind: Betrek je kind actief bij het leerproces door samen gebarentaal te oefenen. Zing liedjes met gebaren, lees boekjes met gebaren of kijk naar video's waarin gebarentaal wordt gebruikt. Dit maakt het leren van gebarentaal een leuke en betekenisvolle ervaring voor jullie beiden.

  Alles weten over je baby's communicatie? Dat kan met onze cursus babysignalen en -gebaren, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard