Een uitje naar de baby spa: wat je moet weten
Je hebt vast wel eens foto’s gezien van baby’s in de baby spa, zo dobberend in een baby jacuzzi. Super schattig, en ook erg rustgevend voor je kleine! Zweven in zo’n baby jacuzzi doet je baby namelijk denken aan het ronddobberen in jouw buik. Wat is de baby spa precies en waar moet je op letten?
De baby spa
Een baby spa is plek waar je baby helemaal in de watten kan worden gelegd, zie het als een wellnesscentrum voor de kleintjes. Je vindt er een heerlijke baby jacuzzi en mogelijkheden tot babymassage. Het is dus een heerlijk uitje voor zowel je baby als voor jou. Het is gegarandeerd fijn om je baby zo te zien relaxen, en je gaat naar huis met hele schattige kiekjes!
Floaten in de babyjacuzzi
Waar de baby spa het meeste bekend van is, is van de baby jacuzzi waarin je baby kan floaten met een drijfring om zijn nek. Dit is de plek waar je baby zich weer helemaal als in de baarmoeder kan voelen en dus waarschijnlijk erg zal relaxen. Je baby is in het totaal zo’n 10 tot 20 minuten in het water aan het floaten, en voor wat meer ‘ervaren’ baby’s kunnen dit 30 minuten zijn.
Lees ook:
Wat ziet jouw pasgeboren baby?Floaten heeft het voordeel dat het mogelijk stress verlaagt en de groei van je baby stimuleert. Onderzoek hiernaar is echter nog niet gedaan, maar het is goed voor te stellen. Van watertherapie is wel bewezen dat het voor ontspanning zorgt bij premature baby’s en groei kan bevorderen, dus het floaten kan zeker een soortgelijk effect hebben.
Babymassage
Een andere optie in de baby spa is een heerlijke baby massage. Door het huid-op-huid contact komt er bij je baby oxytocine vrij, wat zorgt voor een gevoel van verbondenheid en stress verlaagt. Ben je dus bij de baby spa en heb je tijd over, neem dan zeker een babymassage.
Lees ook:
Verklein de overgang van buik naar grotemensenwereld met een babymassageHygiëne en veiligheid baby spa
-
Hygiëne Het water van de babyjacuzzi in een gecertificeerde baby spa wordt na ieder bezoek van een baby ververst. Ook zit je baby alleen in bad, dus niet met andere baby’s.
-
Veiligheid
Een baby spa is een uitstekend uitje, mits de omgeving veilig is en de spa gecertificeerd. Over het algemeen zal er in een gecertificeerd spa en met constant toezicht niks gebeuren, maar toch zijn er sceptische geluiden te horen over de baby spa. Zo zou de drijfring om het nekje de ontwikkeling van je baby negatief kunnen beïnvloeden, omdat het de baby in zijn bewegingen beperkt. Ook zou de zwaartekracht zijn nek kunnen uitrekken en kan er een onnatuurlijke druk op de wervelkolom komen te staan. Naar de veiligheid of onveiligheid van zo’n drijfring is nog geen wetenschappelijk bewijs, dus maak voor jezelf het oordeel of je het wilt doen met je baby. Een aantal punten waar je op kunt letten om een bezoekje aan de baby spa veilig te laten verlopen zijn:
- Laat je baby nooit alleen. Er bestaat altijd een kans op verdrinking, ook al is je baby nog zo rustig en vertrouwd in het water.
- Maak lichamelijk contact met je baby door hem met je hand regelmatig aan te raken terwijl hij in het water ligt. Deze aanraking is voor hem erg belangrijk om zich veilig te voelen.
- Let op de veiligheid van de zwemring. Deze moet aan de veiligheidseisen voldoen met het keurmerk CE EN-71, die op het etiket zou moeten staan.
- Ga naar een gecertificeerde baby spa. Dan weet je zeker dat hygiëne en veiligheid voorop staan. Ga hierbij ook na of de medewerkers een diploma voor babymassage hebben en een EHBO-certificaat voor kinderen.
Lees ook:
Inbakeren om je baby tot rust te brengenIs je baby pas gevaccineerd, dan moet hij 72 uur wachten tot een bezoek aan de baby spa. Als je baby hoest, koorts, griep of een virusinfectie heeft moet je baby eerst herstellen voordat hij kan deelnemen aan een float sessie.
Leeftijd baby spa
Je baby kan naar de baby spa wanneer zijn navelstompje is weggevallen, meestal 1 na 2 weken na de geboorte. Dit is een wondje dat volledig genezen moet zijn om infecties te voorkomen. De meeste baby’s zijn na 6-8 maanden te lang voor de baby jacuzzi, dan kunnen zij zich afzetten aan de bodem van het badje. Bij te vroeg geboren baby’s of kleine baby’s is dit meestal pas met 10 maanden. Omdat het water na iedere sessie wordt verschoond, kan je baby eerder naar de baby spa dan naar een normaal zwembad.
Ben jij al naar een baby spa geweest? Wat was je ervaring hiermee?
Lees ook:
Vitamine K en D voor je baby: waarom, hoeveel en tot wanneer?