Wat is de W-zithouding?
Soms vinden kinderen het fijn om met hun knieën naar voren en voeten naar achteren te zitten op de grond: dat is de W-zit. De benen maken dan de vorm van een W, vanwaar de naam. Dat wordt ook wel de omgekeerde kleermakerszit genoemd. Vaak ontdekken jonge kinderen deze houding in de overgang van de kruiphouding naar het zitten.
Ze ontdekken deze houding dus meestal bij toeval, vooral omdat ze op jonge leeftijd erg flexibel zijn in de heupgewrichten. Dat maakt het extra makkelijk om deze (luie) houding aan te nemen, omdat er weinig van de rompspieren wordt gevraagd. Maar toch is het beter om deze houding niet te stimuleren, vooral bij kinderen ouder dan 2 jaar.
Lees ook:
Fijne motoriek van peuters en kleutersWaarom beter geen W-zit?
Als je kind vaak in de W-houding zit loopt hij het risico om de volgende klachten te onwikkelen:
- De spieren in het bovenlichaam ontwikkelen zich mogelijk niet goed, met voet-, rug- en heupklachten als gevolg.
- Een kind kan minder stabiel worden, wat weer invloed kan hebben op grove motorische vaardigheden zoals lopen of springen.
- Een kind kan strakke spieren in de benen, heupen en enkels ervaren.
- In ernstige gevallen kan de W-zithouding leiden tot de dislocatie van de heup of X-vormige benen.
W-zithouding voorkomen
Om bovenstaande problemen te voorkomen is het dus van belang de W-zithouding niet aan te moedigen. Zie je je kind in deze houding, corrigeer je kind dan naar de kleermakerszit, schuine of de langzit, met de benen gestrekt naar voren. Zo wordt de romp namelijk meer gestimuleerd, wat bevorderlijk is voor het heupgewricht.
Lees ook:
Ontwikkeling van motoriek bij je baby