1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Newbornshoot: wat is het en hoe werkt het?

  Gepubliceerd op: 2-22-2018Bewerkt op: 9-7-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-22-2018Bewerkt op: 9-7-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Beroepsvereniging van geboortefotografen
  De eerste weken na de bevalling groeit je baby zo snel! Ook verandert er voor jullie een heleboel in deze tijd. Als moeder moet je nog bijkomen van de bevalling en wennen aan een nieuw leefritme. Er gebeurt zoveel en je wilt niets missen. Erg mooi is het om dan een newbornshoot te laten doen, zodat je altijd terug kunt kijken naar hoe klein, lief en perfect je kleintje was in die eerste hectische weken.

  Fine-art of Lifestyle?

  Een Fine-art newbornshoot is een geposeerde newbornshoot waarbij je kindje in verschillende poses wordt gefotografeerd. Dit kan in een studio of thuis, op een beanbag met verschillende achtergronden en accessoires, maar ook op meer ‘natuurlijke’ wijze, afhankelijk van de fotograaf en jullie wensen.
  Een geposeerde Fine-art newbornshoot doe je meestal wanneer je kindje tussen de 8 en 21 dagen is. In deze tijd slaapt je kindje namelijk vaak nog heel diep en kruipt hij of zij nog lekker in elkaar zoals hij in de buik zat. Voor een Fine-art newbornshoot moet je genoeg tijd uittrekken. Alles wat je doet gaat immers in het ritme van je kindje.
  Het verschilt per fotograaf maar je moet ongeveer denken aan tussen de 2 en 4 uur.

  Voor een Lifestyle newbornshoot komt de fotograaf aan huis om jullie kindje vast te leggen in zijn eigen vertrouwde omgeving. Een Lifestyleshoot is ook enigszins geposeerd, maar tegelijkertijd veel meer gericht op de situatie zoals die is. Er wordt bij het vastleggen van jullie baby gebruik gemaakt van de plekjes en het licht in jullie huis en vaak ook van de dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld het aankleden en voeden. Een lifestyle newbornshoot duurt vaak tussen de 1 en 2 uur.

  Thuis of in de studio

  Allebei heeft het zijn voordelen. In een studio is alles aanwezig en kun je kiezen uit diverse accessoires voor het fotograferen van je kindje. De kachel staat al lekker hoog als jullie binnenkomen om te zorgen voor de beste temperatuur voor jullie baby. Ook heb je in de studio de beschikking over het ideale licht. Iets wat thuis nog wel eens lastig is, het is vaak donkerder in huis dan je denkt.

  Thuis ben je lekker in je eigen omgeving en hoef je niet bepakt en wel de deur uit zo kort na de bevalling. De fotograaf komt dan naar jullie toe en gaat in huis kijken voor mooie plekjes waar het licht mooi valt. Bij een Fine-art reportage aan huis zal de fotograaf zelf spullen meenemen om de shoot zo goed mogelijk te laten verlopen. Een Lifestyle newbornreportage is altijd bij jullie thuis en daarbij wordt vanzelfsprekend gebruik gemaakt van de bestaande omgeving.

  Veiligheid

  Een pasgeboren baby’tje is kwetsbaar. Een newbornshoot kun je daarom beter niet door een hobbyfotograaf, bijvoorbeeld een vriendin, laten doen. Kies liever voor een professionele fotograaf die dit vaker heeft gedaan en die precies weet wat je wel en beter niet kan doen, en hoe je je kindje op een veilige manier zo mooi mogelijk kan fotograferen.

  Een fotograaf kiezen

  Er zijn veel fotografen die newbornreportages maken. Kijk bij het uitzoeken van een fotograaf of de werkwijze je aanspreekt, en naar de stijl van de foto’s. Iedere fotograaf heeft zijn eigen stijl. Dit is een kwestie van smaak, dus kies een stijl die jullie mooi vinden en die bij jullie past.

  Reserveren

  Het boeken van een newbornreportage doe je ruim op tijd tijdens de zwangerschap. Zo weet je zeker dat de fotograaf voldoende ruimte in de agenda zal houden om jullie newbornshoot te doen. Je geeft aan wat de datum is waarop je bent uitgerekend, zodat de fotograaf ongeveer weet wanneer hij/zij de newbornshoot kan verwachten en hiermee rekening kan houden in zijn of haar agenda. Het ligt aan de werkwijze van de fotograaf of jullie al direct een datum en tijd afspreken, of dat je hierover nog contact opneemt als de baby geboren is.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard