Lees meer over de kwaaltjes die komen kijken bij het doorkomen van de eerste tandjes, tips om de pijn te verzachten en hoe je moet poetsen.
Kwaaltjes
Allerlei kwaaltjes kunnen zich voordoen wanneer de eerste tandjes van je kind doorkomen. Je merkt vaak duidelijk dat je baby niet in zijn hum is. Meer huilen, langer huilen, ontroostbaar zijn en slechte nachten zijn veelvoorkomende symptomen. Maar ook rode wangetjes, kwijlen, minder eetlust, diarree, luieruitslag en zelfs koorts zijn geen uitzonderingen. Een directe relatie tussen deze kwaaltjes en het doorkomen van de tanden is niet bewezen, maar waarschijnlijk speelt het feit dat kinderen in deze periode veel dingen in hun mond stoppen om op te bijten en hierdoor meer ziektekiemen oppikken een rol. De pijn van het doorkomen wordt veroorzaakt doordat het tandvlees onder lichte druk komt te staan.
De pijn verlichten
Je kunt helaas niet zoveel anders doen dan proberen de pijn te verzachten en je baby te troosten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een bijtring te koelen in de koelkast en je baby hier op laten te bijten. De kou verdooft een beetje en de druk is vaak fijn om de pijnprikkel te verzachten. Je kunt je baby ook wat kouds te eten of te drinken geven.
Daarnaast bestaan er een aantal verzachtende middelen, die je in de drogisterij kunt kopen. Deze werken op basis van lidocaïne, een stofje dat het tandvlees verdooft. Ook zijn er homeopathische middelen te koop om de pijn te verzachten. Je kunt ook het tandvlees zachtjes masseren met je vinger. Wanneer de klachten heel erg zijn, kun je je kleintje paracetamol geven.
Het tandje is door!
Waarschijnlijk zal je, wanneer het eerste tandje (of meteen al een paar tandjes) daadwerkelijk is doorgekomen, merken dat je baby weer wat rustiger is. De eerste tandjes zijn meestal de onderste snijtanden. Dit is het moment om als ouder aan de slag te gaan met poetsen. Schaf een leuke zachte handtandenborstel voor baby’s aan en een peutertandpasta.
Het eerste tandje poetsen
Het kan nog best lastig zijn om dat eerste tandje te poetsen. Veel baby’s vinden het in het begin maar niks, zo’n tandenborstel in de mond. Maak er een leuk ritueel van op een vast moment van de dag (bij voorkeur ’s avonds) en zing bijvoorbeeld een speciaal tandenpoetsliedje. Zo weet je baby steeds beter wat er gaat gebeuren en zal hij/zij het poetsen steeds beter toelaten. Leg je baby tijdens het poetsen op het aankleedkussen op de commode . Zo kan je er zelf goed bij en in die houding is het voor je baby het makkelijkst om de mond open te houden.
Voor het tandenpoetsen van je kleintje hoef je maar weinig tandpasta te gebruiken, houd de grootte van een erwtje aan. Het kan geen kwaad wanneer je baby de tandpasta doorslikt. Naspoelen met water is niet nodig. Geef de tandenborstel nadat je zelf gepoetst hebt even aan je kind zodat hij/zij hierop kan kauwen. Op die manier went je kind aan het tandenpoetsen. Mocht het tandenpoetsen niet goed lukken, dan kun je ook een verbandgaasje pakken en hier een beetje tandpasta op doen. Met dit gaasje kun je dan het tandje poetsen.
Hoe vaak poetsen
Het advies is om bij kinderen tot hun tweede verjaardag eenmaal per dag de tanden te poetsen met een speciale peutertandpasta met fluoride, bij voorkeur ’s avonds voor het slapen gaan. Fluoride verhardt het glazuur van de tanden waardoor je kind minder kans op gaatjes heeft. Zo heeft je kind straks een stralend gebit! Na de tweede verjaardag raden we aan om tweemaal per dag te poetsen.
Naar de mondhygiënist of tandarts
We adviseren ouders om hun kinderen meteen na het doorkomen van het eerste tandje mee te nemen naar de mondhygiënist, maar neem je kind in ieder geval vanaf twee jaar mee naar de mondhygiënist en tandarts. Het is belangrijk dat je kind met de mondhygiënist en tandarts vertrouwd raakt en dat dit speels gebeurt. Maak er een feestje van!
Heb je vragen omtrent tandenpoetsen, het doorkomen van de eerste tandjes of bijvoorbeeld welk eten goed of juist slecht is voor het gebit van je kleintje? Bezoek dan een mondhygiënist.
Mondhygiëne voor kinderen
Kinderen zijn al vanaf het eerste tandje welkom bij de mondhygiënist, zonder verwijzing van een tandarts. Tot 18 jaar wordt de mondhygiënist volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Zoek een mondhygiënist bij jou in de buurt via zoek.mondhygienisten.nl.
Dit artikel is geschreven door NVM-mondhygiënist Elea Kooiman.