1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Prenataal kolven: waarom en hoe?

    Gepubliceerd op: 12-11-2023Bewerkt op: 5-15-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-11-2023Bewerkt op: 5-15-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Je kunt al vóór de bevalling borstvoeding kolven, dat heet prenataal kolven. Vrouwen kolven al moedermelk tijdens de zwangerschap om verschillende redenen, bijvoorbeeld als je denkt dat je baby bijvoeding gaat nodig hebben naast de borstvoeding. Hoe gaat prenataal of antenataal kolven in zijn werk, en heeft het gevolgen?

    Waarom zou je kolven voor bevalling?

    De eerste moedermelk, genaamd colostrum zit bomvol voedingsstoffen die een pasgeboren baby nodig heeft. Er zitten antistoffen, groeifactoren en eiwitten in. Een voordeel van het kolven tijdens de zwangerschap is dat je alvast een voorraad melk kan invriezen en bewaren, en dat de moedermelk vaak sneller op gang komt na de bevalling.

    Kolven voor de bevalling, tijdens de zwangerschap, kan nodig zijn als je verteld is dat je baby wellicht extra voeding nodig zal hebben na de geboorte. Dit zijn mogelijke redenen waarom het een goed idee kan zijn om melk af te kolven voordat je bevalt:

    Er zijn ook redenen waarom je prenataal kolven zou moeten vermijden. Bijvoorbeeld als je eerder bent bevallen van een premature baby, als je bloedingen hebt gehad tijdens de zwangerschap, of als je baarmoederafwijkingen hebt.

    Als je verloskundige of gynaecoloog goedkeuring geeft, mag je vanaf week 36 van de zwangerschap beginnen met antenataal kolven. Als je denkt dat prenataal kolven nodig is voor jou, overleg dit dan eerst met je zorgverlener.

    Hoe gaat het kolven tijdens de zwangerschap?

    Je kunt het beste je melk afkolven met je hand, want op die manier wordt de toeschietreflex goed gestimuleerd. De toeschietreflex zorgt ervoor dat de moedermelk vanuit de melkklieren richting de tepel wordt gestuwd, onder invloed van het hormoon oxytocine. Warmte en een ontspannen omgeving helpen hierbij. Je kunt bijvoorbeeld van tevoren een warm bad of warme douche nemen.

    Je kunt 2 tot 3 keer per dag prenataal kolven, voor ongeveer 10 minuten. In die 10 minuten wissel je een paar keer van borst. De eerste paar keren kan het zijn dat er nog geen melk uit de borst komt, en het verschilt erg per vrouw hoeveel melk er uit je borst zal komen. Bewaar de moedermelk en vries het in zakjes of bakjes in, in de vriezer, met de datum erop.

    Harde buiken tijdens het prenataal kolven

    Het kan voorkomen dat je harde buiken krijgt tijdens het prenataal kolven. Dat betekent dat het kolven samentrekkingen in de baarmoeder opwekt. Als dat zo is, stop en probeer het later weer. Overleg met je verloskundige of gynaecoloog als de harde buiken terugkomen tijdens het kolven.

    Bron: Diakonessenhuis
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard