1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Fopspeen en borstvoeding, gaat dat wel samen?

    Gepubliceerd op: 1-18-2022Bewerkt op: 2-2-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-18-2022Bewerkt op: 2-2-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Speenwinkel
    Veel ouders vragen zich af: kun je een fopspeen gebruiken als je borstvoeding geeft? Een speen heeft zo zijn pluspunten, maar werkt dat ook als je geen fles, maar borstvoeding geeft? Is het combineren van borstvoeding met een fopspeen aan te raden, of is het beter om te wachten met de introductie van een speen tot na de overstap op flesvoeding? In dit artikel vertellen we je er meer over.

    Waarom een fopspeen gebruiken?

    Voordat we bekijken of het gebruik van een speen past wanneer je baby borstvoeding krijgt, is het handig om eerst te begrijpen waarom je überhaupt voor een fopspeen zou kiezen. Er zijn namelijk heel wat goede redenen: een speen kan je kindje kalmeren en troosten, de zuigreflex stimuleren, helpen bij het slapen gaan of pijn verzachten. Er zijn verschillende soorten spenen op de markt: de klassieke ronde, de symmetrische en de anatomische (orthodontische) speen, elk met zijn eigen voordelen en kenmerken.

    Combinatie fopspeen en borstvoeding, wel of niet?

    Geef je borstvoeding en overweeg je jouw kindje ook een fopspeen te geven? Bijvoorbeeld wanneer je niet in staat bent om de borst te geven en je kindje zuiggedrag vertoont, of als je kindje moeilijk in slaap valt of ontroostbaar is tijdens of na een inenting? Dan rijst de vraag of een speen en borstvoeding wel samengaan. Om hierop direct antwoord op te geven: ja, dit gaat zeker samen. Evenwel kan het verstandig zijn om met het geven van een fopspeen te wachten totdat jij en je pasgeborene een vaste borstvoedingsroutine hebben ontwikkeld. Het gebruik van een speentje in combinatie met borstvoeding kan tijdens de eerste 2-4 weken voor tepelverwarring zorgen. Dit komt doordat de manier van zuigen aan de borst anders is dan aan een fopspeen. Geef je al een tijdje borstvoeding en wil je de overgang van borstvoeding naar flesvoeding vergemakkelijken Ook dan kan een fopspeen daar goed bij helpen.

    Wanneer een speen tijdens borstvoeding introduceren?

    Een speen en borstvoeding gaan dus prima samen, maar je moet rekening houden met een aantal zaken. Het belangrijkste is dat je even wacht met de introductie totdat de borstvoeding goed op gang is. Te vroeg met een speentje beginnen kan mogelijk tepelverwarring veroorzaken. Door de verschillende zuigtechnieken kan het voor je kindje lastig zijn om tussen borst en fopspeen te schakelen en dat kan het voedingsproces verstoren. Veelal na 2 tot 4 weken heeft jouw kleintje de zuigtechniek aan de borst goed onder de knie en kan een speentje met een gerust hart worden geïntroduceerd. Het is dus geen enkel probleem om in combinatie met borstvoeding je baby een fopspeen te geven. Uit onderzoeken is gebleken dat het gebruik van een fopspeen bij borstgevoede baby's weinig tot geen invloed heeft, zowel op korte als lange termijn.

    Direct naar de fijnste fopspenen en speenaccessoires

    Tips om tijdens borstvoeding een speen te introduceren

    Heb je een goede borstvoeding routine opgebouwd en heeft je baby de zuigtechniek goed onder de knie? Dan kan het introduceren van de fopspeen beginnen. We geven je een aantal tips om de introductie te vergemakkelijken.

    Tip 1: kies het juiste moment

    Het kiezen van het juiste moment voor de introductie van de fopspeen is cruciaal. Vermijd momenten waarop je baby extreem hongerig is, omdat hij dan waarschijnlijk meer gefocust is op de voeding dan op het zuigen op de fopspeen. Probeer de fopspeen aan te bieden wanneer de baby kalm en ontspannen is, maar niet direct voor een voedingsmoment om verwarring met borstvoeding te voorkomen.

    Tip 2: gebruik een klassieke ronde speen

    Een klassieke ronde speen is de beste speen om mee te starten. Dit omdat deze het meeste op de vorm van de tepel lijkt. Deze speen gebruiken in combinatie met borstvoeding minimaliseert de kans op tepelverwarring.

    Tip 3: gebruik moedermelk bij de introductie

    Bij de introductie kan je de fopspeen eerst in moedermelk dopen alvorens deze aan je baby te geven. Het gebruik van moedermelk versterkt de associatie met borstvoeding door de vertrouwde geur en smaak. Dit kan de acceptatie van de fopspeen vergemakkelijken en eventuele terughoudendheid verminderen. Een kleine moeite maar een groots effect!

    Tip 4: wees geduldig en flexibel

    Het kan zijn dat jouw kleintje niet direct interesse toont in de speen. Geen zorgen: dit is helemaal niet vreemd! Wil je een speen en borstvoeding kunnen geven maar geeft je baby aan dat hij of zij nog geen zin heeft in de fopspeen? Wees geduldig, bied de speen rustig aan en forceer het vooral niet. Het komt vanzelf goed, ook als de baby uiteindelijk geen behoefte heeft aan een fopspeen.

    Tip 5: beperk het gebruik tijdens borstvoeding

    Is je baby onrustig of verdrietig tijdens een borstvoeding? Probeer de fopspeen dan niet aan te bieden. Gebruik de fopspeen liever als een aparte troostmethode en geef tijdens het voeden dan ook enkel de borst. Dit wordt eveneens aangeraden om verwarring te voorkomen.

    Tip 6: monitor de reactie van je kindje

    Het komt voor dat het geven van een fopspeen naast borstvoeding verwarrend is voor je kindje en mogelijk vindt je baby het niet prettig. Let daarom goed op hoe je kindje reageert om te zien of het wel werkt. Als je kindje het speentje niet lijkt te willen, stop dan even en probeer het later nog eens.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Speenwinkel

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard